Parfe krema od čokolade i lješnjaka
Gurmanski recepti koji nas čine sretnima a nije ih teško napraviti, malo koga neće razveseliti. Baš kao i nova kuharica Maje Brekalo "Moji sretni kolači" iz koje dijelimo s vama upravo jedan takav recept.
Uživajte!
Recept za 3 porcije (720 ml)
1 1/4 šalice (225 g) skuhane smeđe riže (najbolje okruglog zrna)
1 1/4 – 1 1/2 šalica (300 – 360 ml) zobenog ili bademovog mlijeka
3 žlice (60 g) maslaca od lješnjaka
1 žlica (12 g) chia sjemenki
1 žlica (10 g) kokosovog šećera
2 žlice (30 ml) agavinog ili javorovog sirupa
1 žlica (15 ml) rastopljenog ekstradjevičanskog kokosovog ulja
1⁄3 žličice praha bourbon vanilije ili 1/2 žličice ekstrakta
prstohvat sitne himalajske soli
1/2 žlice (8 ml) limunovog soka
4 žlice (40 g) nezaslađenog kakao praha
Dodaci
šlag od kokosovog mlijeka
nezaslađeni kakao prah za posipanje
narezana veganska čokolada
tostirani narezani lješnjaci
- Stavite rižu i 1 1/4 šalice mlijeka u blender. Kad dobijete homogenu smjesu dodajte maslac od lješnjaka, chia sjemenke, kokosov šećer, sirup, kokosovo ulje, vaniliju, sol i limunov sok. Nastavite miješati u blenderu te po potrebi dodajte još malo mlijeka, žlicu po žlicu, dok ne dobijete potpuno glatku kremu. Na kraju dodajte i kakao prah te još kratko miješajte.
- Ulijte kremu u čaše ili staklenke, po izboru, i stavite ih u hladnjak barem nekoliko sati da se krema stisne. Poslužite je sa šlagom od kokosovog mlijeka i posipajte kakao prahom ili čokoladom i lješnjacima.
- Čuvajte kremu u zatvorenim staklenkama u hladnjaku do 4 dana.
Fotografije copyright Planetopija, Maja Brekalo