Parfe krema od čokolade i lješnjaka   crop
Autor Maja Brekalo

Gurmanski recepti koji nas čine sretnima a nije ih teško napraviti, malo koga neće razveseliti. Baš kao i nova kuharica Maje Brekalo "Moji sretni kolači" iz koje dijelimo s vama upravo jedan takav recept.
Uživajte!

Recept za 3 porcije (720 ml)
 

1 1/4 šalice (225 g) skuhane smeđe riže (najbolje okruglog zrna)

1 1/4 – 1 1/2 šalica (300 – 360 ml) zobenog ili bademovog mlijeka

3 žlice (60 g) maslaca od lješnjaka

1 žlica (12 g) chia sjemenki

1 žlica (10 g) kokosovog šećera

2 žlice (30 ml) agavinog ili javorovog sirupa

1 žlica (15 ml) rastopljenog ekstradjevičanskog kokosovog ulja

1⁄3 žličice praha bourbon vanilije ili 1/2 žličice ekstrakta

prstohvat sitne himalajske soli

1/2 žlice (8 ml) limunovog soka

4 žlice (40 g) nezaslađenog kakao praha

 

Dodaci

šlag od kokosovog mlijeka

nezaslađeni kakao prah za posipanje

narezana veganska čokolada

tostirani narezani lješnjaci

 

  • Stavite rižu i 1 1/4 šalice mlijeka u blender. Kad dobijete homogenu smjesu dodajte maslac od lješnjaka, chia sjemenke, kokosov šećer, sirup, kokosovo ulje, vaniliju, sol i limunov sok. Nastavite miješati u blenderu te po potrebi dodajte još malo mlijeka, žlicu po žlicu, dok ne dobijete potpuno glatku kremu. Na kraju dodajte i kakao prah te još kratko miješajte.
  • Ulijte kremu u čaše ili staklenke, po izboru, i stavite ih u hladnjak barem nekoliko sati da se krema stisne. Poslužite je sa šlagom od kokosovog mlijeka i posipajte kakao prahom ili čokoladom i lješnjacima.
  • Čuvajte kremu u zatvorenim staklenkama u hladnjaku do 4 dana.

    Fotografije copyright Planetopija, Maja Brekalo