Lucy watson vegan svaki dan (1)
Autor Lucy Watson

"Ove će vas oduševiti; JAKO su slične neveganskim palačinkama, koje su mi nedostajale kada sam postala vegan. Jela s jajima znala su mi osujetiti planove, sve dok nisam pronašla laneno jaje koje je savršena zamjena. Lanene su sjemenke k tome prepune omega masnih kiselina i jako zdrave" piše  glumica i aktivistica Lucy Watson u svojoj kuharici Vegan svaki dan

2–3 PORCIJE | OKO 40 MIN.

1 žlica mljevenih lanenih sjemenki 

140 g glatkog brašna

prstohvat soli

250 ml sojina mlijeka

1 žlica veganskog margarina, otopljenog (malo margarina odvojite i za zamašćivanje)

limunov sok i javorov sirup, za posluživanje

 

Lanene sjemenke stavite u malu posudu i dodajte 3 žlice vruće vode. Dobro promiješajte pa ostavite 5 minuta da se smjesa zgusne. U drugu posudu prosijte brašno i sol pa dodajte mlijeko, namočene lanene sjemenke i rastopljeni margarin. Miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatko tijesto. Ostavite da odstoji 30 minuta. 

Zagrijte mali komad margarina u neprijanjajućoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte punu zaimaču tijesta pa okrećite tavu tako da se tijesto raširi po dnu. Pecite palačinku dok ne dobije zlatnu boju pa je okrenite pomoću lopatice i ispecite i drugu stranu. Gotove palačinke držite na toplom, dok pečete ostatak tijesta. Poslužite s malo limunova soka i par kapi javorova sirupa. (Tijesto možete držati u hladnjaku do 3 dana, no možda ćete morati dodati malo mlijeka da razrijedite smjesu, jer lanene sjemenke nastavljaju bubriti.)