Img 8364
Autor Nataša Ozmec

„Veličanstveno... Zadivit će vas briljantna i beskrajna čudnovatost vašeg tijela.“
Washington Post

Puna nevjerojatnih činjenica, vješto odabranih anegdota i razgovora s vodećim znanstvenicima i liječnicima, pred nama je knjiga genijalca Billa Brysona koja nas podsjeća kako je život čudesan i kakvo ste čudo vi.

Bill Bryson još jednom briljantno pokazuje zašto je jedan od najomiljenijih autora današnjice – piše vraški duhovito, bezobrazno lucidno i zarazno dobro. Autor planetarno popularne i obilato  nagrađivane knjige Kratka povijest gotovo svega ovaj nas put vodi na proputovanje divotom koju često uzimamo zdravo za gotovo, a zapravo je čudesno, nepredvidljivo i puno tajni – našim tijelom. Knjiga Tijelo – priručnik za korisnike trenutno je zauzela vrh liste bestelera New York Timesa, Washington Post ju je proglasio knjigom godine, a predložena je za niz nagrada. Na svoj neponovljivi brysonovski način, putujući kroz povijest, istražujući brojne podatke i slučajeve, otkriva nam kako ljudsko tijelo funkcionira, kako se čudesno iscjeljuje, ali i kako propada. Nakon obilne doze začudnih pa i šokantnih činjenica, bizarnih anegdota, ponešto rječitih slika i nekih nezgodnih pitanja, više nikada nećete gledati svoje tijelo istim očima.

Bill Bryson vjerojatno je jedini čovjek na planetu koji može pisati knjigu o znanstvenim činjenicama tako da pomislite da je znanost nešto jednostavno, samo po sebi razumljivo i zabavno. On gotovo nevjerojatno izmiče zauzimanju strana i suptilno nas navodi na to da zaključak o škakljivim ili spornim temama donesemo sami. On ne odgovara, nego postavlja pitanja. On ne docira nego potiče na razmišljanje, ne uvjerava nas, nego dijeli s nama svoje oduševljenje, ili pak skepsu. Tako, na primjer, način na koji piše o zaraznim bolestima, o virusima i drugim mikrobima s kojima dijelimo svoj svijet, bilo da se radi o bolestima za koje vjerujemo da su iskorijenjene ili onima koji su nam i dalje prijetnja, navodi prije na promišljanje, nego na strah ili samodopadnost zbog svojih medicinskih i tehnoloških postignuća. U hrvatsko je izdanje uvršten i njegov kratak pogovor, napisan u proljeće ove godine nakon što je koronavirus poharao i izmijenio svijet kakav znamo; ili barem naš pogled na taj svijet.

Bryson u svom najboljem izdanju jamči vam da knjigu nećete ispuštati iz ruku. Tijelo je knjiga koju ćete čitati, preporučivati i kupovati kao poklon svima onima koje zanima svijet u kojem živimo.

„Životni vijek provodimo unutar te tople, titrave mase mesa, a pritom je u potpunosti uzimamo zdravo za gotovo. Koliko nas zna gdje je slezena i što ona radi? Ili razliku između tetiva i ligamenata? Ili što to čine limfni čvorovi? Što mislite, koliko puta na dan  trepnete očima? Petsto? Tisuću? Naravno, nemate pojma.“
Bill Bryson, Tijelo

 

Prijevod s engleskog Petar Vujačić (1 – 7. poglavlje)
Jasna Mati (8 – 23. poglavlje)