Karma web
Autor Tea Vrdoljak

Iako je karma izvorno sanskrtska riječ, gotovo da ne postoji jezik u koji se nije uvukla. Od metafizičkih i akademskih rasprava do svakodnevnih razgovora i popularne kulture, ovaj pojam već stoljećima uživa iznimnu popularnost, što ne čudi jer objašnjava naizgled proizvoljan svijet u kojem živimo.
Međutim, nerijetko se karma pojednostavljeno tumači kao sustav nagrade i kazne ili utjecaj neke više sile. Sadhguru, jedan od najpoznatijih jogija današnjice, u svojoj novoj knjizi
Karma razbija tu zabludu i objašnjava kako je riječ o mnogo složenijem mehanizmu nego što većina ljudi to shvaća.

Pogrešno tumačenje karme kao bilance zasluga i grijeha, mana i vrlina, dovelo je do jedne vrste fatalizma kojim se opravdavaju socijalne nepravde te paralizira i zbunjuje velik broj ljudi. Duhovni tragači zbog straha se pokušavaju riješiti svoje karme kako bi živjeli u blagostanju, ne shvaćajući da nam ona nije neprijatelj te da zapravo održava ljudski život.
Polazeći od iskustvenog prije nego konceptualnog znanja, Sadhguru demistificira temu karme te odgovara na pitanja što ona zapravo jest, kako se nagomilava, što je pokreće i na koji je način oblikuje ljudska osobnost. Da bismo se naučili živjeti s karmom, prvo moramo shvatiti da ona nije doktrina već egzistencijalni mehanizam koji postoji vjerovali mi u njega ili ne. Karma sama po sebi nije ni dobra ni loša, niti zakon koji se nameće odozgo. Kada kažemo da je nešto naša karma, zapravo tvrdimo da smo sami odgovorni za svoj život i da nitko nije odgovoran za nas. Iako to možda djeluje zastrašujuće, kada ne krivimo okolnosti, višu silu ili sudbinu za svoj život, otvara se mogućnost da postanemo tvorci vlastite sudbine.

 

To kakav sam sada moja je zasluga. To kakav ću biti sutra također će biti moja zasluga. To je karma. To je najdinamičniji način življenja.

Često se događa da se naše okolnosti promijene – dobijemo dugo iščekivani posao, pronađemo novog partnera, preselimo se u neku bolju sredinu – ali ostajemo jednako frustrirani jer se naš doživljaj nije promijenio. To je dokaz da karma nije neki vanjski sustav zločina i kazne, već unutarnji ciklus koji sami stvaramo, a sve što nam se čini predodređenim zapravo smo sami nesvjesno predodredili. Sadhguru naglašava da je svjesnost ključ oslobađanja: jednom kad shvatimo da karma nije posljedica vanjskog djelovanja već da njezino nakupljanje određuje naša namjera, naš život više neće biti patnja. Ne izaziva svaki događaj jednake osjećaje kod svih ljudi; netko će patiti ako ne dobije određeni posao, a netko drugi će patiti još više ako dobije taj isti posao. Karma dakle nije u onome što nam se događa, već u načinu na koji reagiramo na te događaje. Iz tog razloga izbjegavanje određenih iskustava, bilo bola ili zadovoljstva, tuge ili radosti, ne rješava ništa. Silnu količinu karme možemo rastočiti jedino ako živimo u punini – kada sva emocionalna stanja doživljavamo potpuno i snažno, kada se ne suzdržavamo ni od plača ni od smijeha, postajemo slobodni.

Sadhguruovo učenje pokazuje nam da u zakonu postojanja nema dobra i zla, ali svi naši postupci imaju posljedicu. Zato uvijek trebamo djelovati svjesno i upitati se jesmo li spremni za posljedicu.
 

Ljudski život nije fiksiran. Vi imate izbor i sposobnost da u bilo kojem trenutku budete kakvi god želite.
 

 Knjiga Karma nije tek priručnički vodič, ona je poziv svim čitateljima da postanu tragači.