Neboder života zoran salopek

 Na Interliber stižemo s nekoliko noviteta od kojih izdvajamo prvijenac Zorana Salopeka "Neboder života". Radi se o iznimnoj životnoj priči čovjeka koji je savladao brojne prepreke kako bi se iz 'podruma' života, koji nije obećavao ništa osim sve većih životnih problema i neuspjeha, radom na sebi i obrazovanjem uzdigao do vrha nebodera. Knjiga koja se čita u dahu i motivira na ustrajnost i kretanje naprijed usprkos životnim nedaćama. 

Saznaj više iz predgovora Alana Žepeca. 

Zoran nosi čistu, britku, radosnu i moćnu energiju. Upoznao sam ga tek nedavno, ali to je bilo dovoljno da se uvjerim da Zoran svojom energijom na najbolji mogući način svjedoči ono što piše u knjizi. On je stvaratelj, čovjek koji zorno pokazuje da svemir funkcionira kao jedinstvena cjelina čiji smo mi jedinstveni dio. Shvatio je univerzalne zakone i na svoj frajerski, pragmatičan i direktan način to pretvorio u svoju svakodnevnicu kreirajući život i stvarajući jedinstvene prilike i iskustva.

Zoran je arhetip avanture i otvorenosti prema iskustvu. Kako sam kaže „Ja se ne odupirem onome čemu me život zove.“ To prepuštanje životu, svjesno biranje novih, uzbudljivih i ponekad zahtjevnih iskustava kostur je putovanja kroz katove nebodera života. Uvijek imamo izbor između stajanja i kretanja.

 

Podrum iz kojeg je Zoran u tinejdžerskim danima krenuo u život bio je dubok, mračan i zastrašujuć. Prekrasno je kakvim jednostavnim i svima razumljivim rječnikom opisuje svoj život i izlazak iz tog podruma. Ova autobiografska knjiga stavlja Zorana u ulogu mentora za one koji su spremni čuti njegovu mentorsku poruku. Vi koji ćete otvoriti svoje srce i um, pronaći ćete sebe u grubim istinama života, ali dobit ćete i praktične savjete kako da se s tim istinama nosite. A dobit ćete i inspiraciju, spoznaju da je sve moguće i ostvarivo. Jedna od osnovnih teza koju Zoran u knjizi provlači je kontradikcija između „sve je moguće“ i „ne očekujte ništa“. Postići stanje svjesnosti u kojem vjerujete da je sve moguće, dok istovremeno ništa ne očekujete, zahtjevno je. No, onog trenutka kad se nađemo u tom stanju, život postaje avantura. A Zoran je arhetip avanture i otvorenosti prema iskustvu. Kako sam kaže „Ja se ne odupirem onome čemu me život zove.“ To prepuštanje životu, svjesno biranje novih, uzbudljivih i ponekad zahtjevnih iskustava kostur je putovanja kroz katove nebodera života. Uvijek imamo izbor između stajanja i kretanja.

 

Međutim, to ne znači da je jedno vrijednije od drugog. Ponekad u životu valja stati, odmoriti, napraviti refleksiju i napuniti fizičke, mentalne i duhovne „baterije“. Iako, ako predugo stojimo, svi ti naši fizički, mentalni i duhovni kapaciteti počnu atrofirati, sve se više bojimo, sve se manje usudimo i sve postaje teško i nezamislivo. S druge strane, ako smo stalno u pokretu i ne dopuštamo si „stati“, pretvaramo se u bezglavo čudovište koje juri i samome sebi grize suštinu. Kao kad pas sam sebi grize rep konstantno se vrteći u krug, tako i mi otkidamo svojom jurnjavom komad po komad svoje životne supstance gubeći polako tlo pod nogama. Problem i u jednom i drugom stanju je isti: kuhamo se toliko polako da ne shvaćamo da smo se skuhali.

 

Kaže Zoran u ovoj knjizi: „Svjesnost je moć razumijevanja zašto se nešto događa.“ Ova knjiga vodi prema razumijevanju, odnosno prema većoj razini svjesnosti. Ova knjiga će vam pomoći da se ne „skuhate“ (ili ako već jeste, da to spoznate i krenete dalje). To osvještavanje realnosti pomaže u prihvaćanju vlastitih emocija, shvaćanju vlastitih misli i suočavanju s vlastitim životnim izborima. Ovo nije knjiga koja će vas „gladiti“, ovo je knjiga koja će vas u nekim trenucima i zabezeknuti pa i zaboljeti. To je taj jedinstven Zoranov stil sa zagrebačkih ulica koji se ne libi opaliti šamar za buđenje. Na kraju ćete mu zahvaliti. Kako kaže ona stara: I noga u guzicu je ponekad korak prema naprijed.

 

Uživajte u ovoj uzbudljivoj knjizi. Ja jesam.

 

Alan Žepec

osnivač i CEO edukacijske kuće LQ