Mir je svaki korak
Autor Vlasta Prohaska Jarec

Roman Krznaric, Thich Nhat Hanh, Haemin Sunim i Jean-Martin Fortier, koji će u studenom biti naš gost na Planetopijinoj srijedi, četvorica su Planetopijinih autora na čijim knjigama marljivo i užurbano radimo kako bi čim prije stigle u knjižare. 

 

MIR JE SVAKI KORAK

Kreni putem beskrajne radosti

Thich Nhat Hanh

Legendarni vijetnamski učitelj zena, pjesnik i mirotvorac u ovoj kultnoj knjizi govori o usredotočenosti, disanju i osvještavanju svega što radimo i što nam se događa u svakodnevnom životu. To nas vodi prema unutarnjem miru, koji je ključ trajnog zadovoljstva i tihe radosti, koja život čini ispunjenim i sretnim, a zajednicu zdravom i nenasilnom. Osobni unutarnji mir preduvjet je mira na zemlji.

 

LJUBAV PREMA NESAVRŠENOM

Kako prihvatiti sebe i u svijetu koji je opsjednut perfekcionizmom

Haemin Sunim

Moramo li uvijek biti savršeni? Moramo li uvijek biti uspješni, najbolji u onom što radimo, kako izgledamo. Čini se da je perfekcionizam postao mjerilo vrijednosti. Je li dovoljno samo postojati?

Nakon svjetske uspješnice Ono što vidiš tek kad usporiš, u svojoj novoj predivnoj knjizi zen-budistički redovnik Haemin Sunim, kojega već nazivaju nasljednikom Thich Nhat Hanha, dijeli s nama svoju godinama skupljanu mudrost o brizi za sebe, podsjećajući nas da najprije moramo prihvatiti sebe – u cijelosti, sa svim manama i nesavršenostima. A kad pronađemo mir u sebi bit ćemo u miru sa svijetom oko sebe.

 

CARPE DIEM DANAS

Ponovno naučimo iskoristiti dan

Roman Krznaric

Više od dva tisućljeća stara krilatica carpe diem rimskog pjesnika Horacija poziva nas da iskoristimo dan i čini se da smo danas na to spremniji nego ikada. No jesmo li joj danas oduzeli njezino izvorno značenje i snagu, zloupotrijebili je potičući ubrzani, gramzivi stil života – pita se filozof Roman Krznaric. U ovoj knjizi briljantno i lucidno ukazuje na suvremene „otimače“ naše sposobnosti da živimo život u njegovoj ljepoti i punini te istražuje načine da ponovo preuzmemo uzde smislenog života. Krznarić nam pokazuje kako carpe diem može biti ključ osobne transformacije, preuzimanja odgovornosti, ali i pokretač društvenih promjena.  

 

EKO-POVRTLAR

Praktični priručnik za profitabilni uzgoj na manjim imanjima

Jean-Martin Fortier

Eko-povrtlar je nagrađivan priručnik posvećen suvremenom poljoprivrednom uzgoju na malim površinama koji dokazuje da je moguće živjeti od poljoprivrede bez velikih početnih ulaganja ili golemih uzgojnih površina. Prema mišljenju mnogih jedna od najznačajnijih knjiga o uzgoju hrane danas. Jean-Martin Fortier vodeći je kreativac i inovator na tom polju i svjetski je autoritet za profitabilni eko-uzgoj povrća na manjim imanjima. Zajedno sa suprugom na manje od 8 000 m2 već deset godina dokazuje da je moguće dobro živjeti od poljoprivrede malih razmjera te da i zajednica može uživati u blagodatima takvog pristupa. Fortierov pristup u pravom je smislu low-tech, a donosi visoke prinose.