Najava novih naslova 3 naslovnice

Kratki pregled naslova koji stižu u prvoj polovici godine!

Deb Dana: USIDRENI U SVOM TIJELU
Živac vagus jedan je od najvažnijih u našem tijelu: proteže se duž leđne moždine do naših organa i tako omogućuje komunikaciju tijela i mozga i određuje kako ćemo reagirati u izazovnim, ali i svakodnevnim situacijama u kojima često reagiramo kao da nam je ugrožen život! Stephen Porges shvatio je krajem 20. stoljeća važnost živčanog sustava za naš osjećaj sigurnosti i regulacije i razvio takozvanu polivagusnu teoriju, a njegova učenica u ovoj nam knjizi jednostavnim jezikom objašnjava njezine postavke te nas upoznaje s raznim tehnikama i vježbama pomoću kojih možemo lakše regulirati intenzitet emocija, prepoznati i utjecati na znakove upozorenja koje nam tijelo šalje kada smo u opasnosti i postići osjećaj sigurnosti.
 

George Oshawa: ZEN MAKROBIOTIKA
Reizdanje klasika i možda najvažnije knjige makrobiotičke filozofije i prakse, prvi put objavljenog 1960. svojim je beskompromisnim pogledima na svijet i „veliki život“ i danas svježe i aktualno. Osnivač moderne makrobiotike smatra da nas biljna prehrana povezuje s prirodom i pomaže nam da pozitivnim stavom postignemo ravnotežu i zadovoljstvo. Više od 200 recepata, manje su strukturirani tako da budu klasična kuharica, a više kao podsjetnik na moć hrane da utječe na naše zdravlje i sreću. Svjesnost, zahvalnost i uživanje u hrani svaki dan temelj su dugoročnog fizičkog, duhovnog i emocionalnog zdravlja i stabilnosti.

 

 Jean-Martin Fortier: ALATI U EKOLOŠKOM POVRTLARSTVU
Svjetski poznati kanadski stručnjak za ekološki i biointenzivni uzgoj povrća Jean-Martin Fortier popularizirao je biointenzivni uzgoj na malim površinama i osnivač „Institut jardiniermaraîcher“ u kojem poučava uzgajivače i potiče ih da razvijaju ekološke i regenerativne mikrofarme diljem svijeta. Kako dobar izbor alata može znatno utjecati na prinos kultura i uspjeh mikrofarme, napisao je temeljni vodič za neizostavni alat za uzgoj na malim površinama, koji omogućavaju povećanje produktivnosti i ergonomije na radnom mjestu. U riječi i slici predstavljena je oprema koja se upotrebljava za pripremu tla, sadnju, navodnjavanje, zaštitu usjeva i berbu, a većina je savršeno prilagođena uzgoju raznih kultura u obiteljskom vrtu.

 

Eric Jorgenson: ALMANAH NAVALA RAVIKANTA
Naval Ravikant poduzetnik je, filozof i investitor koji je oduševio svijet svojim principima za stvaranje bogatstva i dugoročne sreće. „Ako ste se obogatili, ne znači samo da vam se posrećilo; sreća nije tek nešto s čim se rodimo“, jedna je od njegovih maksima, a Almanah Navala Ravikanta zbirka je Navalove mudrosti i iskustva posljednjih deset godina, izbor iz njegovih najlucidnijih intervjua i britkih misli u obliku citata. Umjesto uputstva “korak po korak”, ova vam knjiga nudi mudrost iz prve ruke, kako bi nam pomogao da razvijemo vještine stvaranja bogatstva i sreće kako bismo kroz život koračali vlastitom jedinstvenom stazom.

 

Earl Nightingale: NAJNEOBIČNIJA TAJNA: PUT DO VRHA
Klasik omiljenog američkog radio spikera i autora na području osobnog razvoja, motivacije i smislene egzistencije. Odrastavši za Velike Depresije, Nightingalea je fascinirala razlika između onih kojih su postigli visoku razinu osobnog, profesionalnog i financijskog uspjeha i onih kojima je to izmicalo pa je cijeli život posvetio traženju recepta za uspjeh u bilo kojem području života. Zato je njegova najpoznatija knjiga Najveća tajna mnogo više od alata za bogaćenje, to je manifest samoostvarenja i smislenog rada, dok je drugi tekst u ovom svesku Biti vođa orijentiran na stav, te ga često nazivaju „program za predsjednike“, a mnogi menadžeri i upravitelji usvojili su njegove uvide i savjete u svojoj praksi.

 

Anthony William: MEDICINSKI MEDIJ: PROTOKOLI I RECEPTI ZA ZDRAVI MOZAK i ZDRAVI MOZAK
Svoju dosad najopsežniju knjigu planetarno poznati Medicinski medij podijelio je u dva sveska. Prva od njih na hrvatskom jeziku bavi se protokolima i receptima za čišćenje mozga od teških metala, štetnih kemikalija, zračenja, virusa i drugih patogena i stiže krajem ožujka. Uz detaljne protokole, knjiga donosi preporuke za uzimanje dodataka prehrani za više od 300 tegoba i simptoma te više od 100 recepata za ukusne recepte koje neće ugroziti zdravlje ni onih koji se bore s kroničnom ili autoimunom bolešću. U drugom svesku, Williams opsežno i detaljno objašnjava uzroke bolesti mozga i donosi preporuke za njegovo fizičko i psihičko ozdravljenje. Knjiga je u planu za svibanj. 

 

Ana Smokrović: ŠTO JEDEŠ?
Mlada Riječanka Ana Smokrović, doktorica znanosti i vrtlarica, napisala je iznimno važnu knjigu, popularno-znanstveni tekst u kojoj odgovara na pitanja kao što su: Kome i na temelju čega vjerujemo? Kako društvene mreže utječu na naše odabire? Kako vrtovi mogu unaprijediti našu prehranu, ali i odnose? Kako sama uzgaja povrće po biodinamičkim principima, drži predavanja i edukacije, njezina je perspektiva s jedne strane oblikovana zemljom i tržnicom, a s druge znanstvenim radom i filozofijom, što joj daje širok i jedinstven uvid u predrasude, stereotipe i vjerovanja o hrani, na individualnoj i kolektivnoj razini.

 

Donald Robertson: MARKO AURELIJE: CAR-STOIK
Klasik stoičke misli Meditacije Marka Aurelija već je nekoliko godina među najprodavanijim knjigama u Hrvatskoj, no našu sliku o tom caru-filozofu uglavnom su formirali filmovi tek labavo utemeljeni na povijesnim činjenicama. Donald Robertson, cijenjeni poznavatelj stoičke filozofije, kognitivno-bihevioralni psihoterapeut, mentor i autor nekoliko knjiga (Kako razmišlja car-filozof), u ovoj modernoj biografiji gradi impresivan portret kako bi opisao njegov karakter, vrijednosti, odgoj, osobe koje su na njega utjecale, i sve ono što ga je izgradilo kao stoika čvrsto to povezujući s povijesnim događajima.

 

Thomas Hübl: USKLAĐENI
Thomas Hübl jedan je od vodećih svjetskih učitelja, predavača, mentora i autora čiji rad na području traume hvale Gabor Maté, Daniel J. Siegel i Peter A. Levine. Njegova nova knjiga Usklađeni (Attuned) jedinstven je uvid koji put do iscijeljenja traumatiziranog, fragmentiranog i često sukobljenog svijeta vidi kroz rad pojedinaca, terapeuta, skupina, makar i rijetkih, jer postupnim usklađivanjem stvaramo novu mrežu informacija. Jedan od najvažnijih autora na području osobnog rasta ponovno se bavi sustavima i kulturalnim promjenama, integrirajući pritom drevne i mistične tradicije sa suvremenim znanstvenim otkrićima.

 

Najavljujemo i dvije koliko poučne, toliko i šarmante SLIKOVNICE:

Lidia Brankovic: HOTEL ZA OSJEĆAJE
Biste li voljeli biti upravitelj hotela? Slikovnica koja o osjećajima govori na djeci pristupačan, a odraslima ludički način, uvjerit će nas da to već jesmo, jer na svijetu je nebrojeno mnogo hotela za osjećaje, a baš svaki osjećaj – i onaj lijep i ugodan i oni koji traže malo više prostora i pažnje, naći će u njemu svoje mjesto.

 

Emily Gravett: POMETALO
Bio je jednom jedan jako uredan jazavac – zvao se Pometalo, i sve mu je smetalo. Stalno je htio čistiti, prati i pometati. Ali ono što je počelo kao obično veliko čišćenje pretvorilo se u pravu katastrofu! No, srećom u slikovnicama je sve lako popraviti, pa je Pometalo samo trebao prestati tako žustro pometati i naučiti superzabavnu lekciju iz ekologije.