Knjiga radosti fotka

Dalaj Lama i Desmond Tutu govore nam o svemu onome što može oplemeniti ljudski život… Govore također kako pronaći sreću i radost u svijetu punom boli i patnje…

Ova predivna knjiga nastala je kada su se dvojica duhovnih velikana, Njegova Svetost 14. Dalaj Lama i Počasni nadbiskup Južne Afrike Desmond Tutu sastali u Dharamsali, Dalaj Laminom prebivalištu u izbjeglištvu kako bi proslavili Dalaj Lamin rođendan. Iako su se sreli tek pet-šest puta u životu, Dalaj-Lama i nadbiskup Tutu smatraju se „duhovnom braćom“ i osjećaju veliku uzajamnu bliskost i ljubav. U svojim dugim razgovorima, zadirkujući jedan drugoga ali i iskazujući međusobnu ljubav i poštovanje, svijetu su ponudili odgovore na neka univerzalna pitanja. 

Jedno od najčešćih pitanja bilo je kako živjeti radosno u svijetu ispunjenom tolikom patnjom. Očito, svjesni smo da naša osobna sreća i zadovoljstvo ne mogu biti potpuni ako ih ne dijelimo s drugima, ako ne nalazimo utjehu i nadu za cijeli svijet. Ključ je, kažu Dalaj-Lama i nadbiskup Tutu – suosjećanje: „pravi osjećaj ljubavi i privrženosti“, “snažan osjećaj brige za dobrobit svih bića koja osjećaju“, „posjedovanje osjećaja sućuti za druge“, „naša je najveća radost kada pokušavamo drugima činiti dobro“.

Tuga je na mnogo načina emocija koja nas tjera da se okrenemo jedni drugima za podršku i solidarnost. Nadbiskup je to izrazio na doista divan način kada je objasnio: „Mi se zapravo ne zbližavamo s drugima ako je naš odnos sastavljen od beskonačnih rijeka meda i mlijeka. Teška vremena, bolna vremena, tuga i žalost vežu nas čvršće jedne uz druge.“

O autorima
Njegova Svetost 14. Dalai Lama, Tenzin Gyatso, opisuje sebe kao običnog budističkog redovnika. On je duhovni vođa tibetanskog naroda i tibetanskih budista. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1989. godine i Zlatne medalje Kongresa SAD-a 2007. godine. Rođen je 1935. godine u siromašnoj seljačkoj obitelji u sjeveroistočnom Tibetu, a u dobi od dvije godine prepoznat je kao utjelovljenje svoga prethodnika, 13. Dalai Lame. Strastveni je zagovornik univerzalnog svjetovnog pristupa njegovanju temeljnih ljudskih vrijednosti. Dalai Lama puno putuje, promičući dobrotu i sućut, međuvjersko razumijevanje, očuvanje okoliša te, iznad svega, svjetski mir. Živi u izbjeglištvu u Dharamsali, u Indiji.

Desmond Mpilo Tutu, počasni nadbiskup Južne Afrike, postao je istaknutim vođom u križarskom pohodu za pravdu i rasnu pomirbu u Južnoj Africi. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1984. godine i Predsjedničke medalje slobode 2009. godine. Godine 1994. Tutua je Nelson Mandela imenovao predsjedavajućim južnoafričkog Povjerenstva za istinu i pomirbu, u kojem je Tutu utro novi put za zemlje koje su prošle kroz građanske ratove i ugnjetavanje. Nadbiskupa Tutua smatraju vodećim moralnim glasom i ikonom nade. Cijeloga života silno je brinuo o potrebama ljudi diljem svijeta, poučavajući ih ljubavi i sućuti za sve. Živi u Cape Townu u Južnoj Africi.