About drjoe
Autor Nataša Ozmec

Vjerujete li da snagom volje možemo stvoriti optimalno zdravlje i sretnu budućnost, osjećati se više kao energija, a manje kao materija te povezati se s nečim većim od sebe? Ako je tako, dio ste nove generacije čiji je jedan od predvodnika autor i neuroznanstvenik dr. Joe Dispenza. U svojoj je hit knjizi Placebo ste vi pokazao kako je pred nama beskraj mogućnosti te točnu metodu kako možemo ostvariti svoj najviši potencijal! A zahvaljujući njegovom radu sada imamo znanost koja potvrđuje da možemo kreirati svoju budućnost!

Možda ste u kinu gledali vrlo okrutan, ali emocionalan film Povratnik. U njemu čovjeka kojeg je napao grizli zbog teških ozljeda ostave da umre, na cičoj zimi, u neprijateljskom okruženju Yellowstonea, bez hrane, lijekova i ikakve skrbi; nakon toga su ga gušili, napali nožem, pao je niz nekoliko metara visoki vodopad, na konju „sletio“ u ponor. Ali on sve to preživi. I ide dalje. 'Što te drži?' pita ga u jednom trenutku drugi lik. I zaista, iako vam se ovaj primjer može učiniti ekstremnim, što nas drži, što nas čini neustrašivim pred životom, što nam daje snage da se borimo s medvjedom, zbog čega opet ustajemo makar okruženi prijetnjom, što nas tjera da idemo dalje, da ne posustajemo?

Bolest kao buđenje

Vjerujem da se u svima nama nalazi inteligencija, nevidljiva svijest, koja je izvor života. Ona nas podupire, održava, štiti i liječi u svakom trenutku.
 

Vjerojatno ćete se teško zamisliti u samotnim bespućima divljine sjevernoameričkog kontinenta, ali što ako nam se to dogodi u civiliziranom svijetu, u kojem imamo na raspolaganju sav komfor, pomoć, logistiku, medicinu? Što kad se razbolimo, a medicina zataji i nema odgovor za izlječenje? Dr. Joe Dispenza, obrazovan na području kiropraktike, neurologije, kemije mozga i stanične biologije, s 23 se godine sreo s „medvjedom“ kad ga je na triatlonu pregazio terenac i smrskao mu šest kralježaka. Dijagnoza je bila ili doživotna paraliziranost ili duga i teška operacija nakon koje je postojala šansa da ipak jednog dana prohoda, ali nakon koje će i dalje ostati invalid s kroničnim bolovima. On nije pristao ni na jedno ni na drugo. Svoju nesreću nije doživio kao poraz, nego kao buđenje. „Možda sam samo bio mlad i odvažan u tom trenutku svog života, ali odlučio sam odbiti taj medicinski model i stručne preporuke“, kaže on u svom svjetskom bestseleru Placebo ste vi. „Vjerujem da se u svima nama nalazi inteligencija, nevidljiva svijest, koja je izvor života. Ona nas podupire, održava, štiti i liječi u svakom trenutku. Ona stvara gotovo 100 bilijuna specijaliziranih stanica (od samo dvije), održava stotine tisuća otkucaja našeg srca dnevno i svake sekunde unutar svake stanice može organizirati stotine tisuća kemijskih reakcija, a to su samo neke od mnogih funkcija. Ako ta inteligencija postoji, zaključio sam tada, i ako je svojevoljno, promišljeno i s ljubavlju pokazivala takve nevjerojatne sposobnosti, možda bih svoju pozornost mogao s vanjskog svijeta preusmjeriti na svoju nutrinu i povezati se s njom – razviti odnos s njom.“ 

Čudotvorni mozak

Ono što sam spoznavao, bilo je jedno od osnovnih načela kvantne fizike: um i materija nisu zasebni elementi, naše su svjesne i nesvjesne misli i osjećaji nacrti koji upravljaju našom sudbinom.

I tako je počeo put oporavka, ponekad mukotrpan, dosadan i frustrirajuć – svom je tijelu svjesno nametao viziju rekonstrukcije svoje kralježnice, kralježak po kralježak, pokazujući toj svijesti što želi, svoj put ozdravljenja – ali za manje od tri mjeseca, Dispenza ne samo što je hodao, nego je nastavio sa svojom praksom kiropraktike. „Ono što sam spoznavao, bilo je jedno od osnovnih načela kvantne fizike: um i materija nisu zasebni elementi, naše su svjesne i nesvjesne misli i osjećaji nacrti koji upravljaju našom sudbinom.“ 

Danas dr. Joe Dispenza milijunima ljudi na svojim radionicama, seminarima i predavanjima preko interneta objašnjava lanac događaja koji započinje namjerama u čeonom režnju mozga, podučava kako se sami možemo izliječiti jednostavnim pretvaranjem misli u osjećaje koji uvjetuju fiziološke reakcije u tijelu. Prvi korak prema ozdravljenju umom je mijenjanje ukorijenjenih navika, kaže on u svojoj knjizi Placebo ste vi u kojoj iznosi i meditaciju kojom to možemo postići. Jer, „čudotvorno“ izlječenje nije moguće samo izvanrednim, odabranim pojedincima. Ono je moguće svakome, ali čudotvorni morate postati vi.