Fairy tale 1077863 640
Autor Nataša Ozmec

Priče su moćne. Odvode nas kamo god poželimo ili pak na sasvim nova mjesta iz mašte. Priče nas podučavaju, uče nas o svijetu i poučavaju kako možemo u njemu živjeti, kako možemo postati dobri, pametni, dosjetljivi, suosjećajni, kreativni... Priče nam grade dvorce, šalju nas u ekspedicije i priređuju avanture, zadivljuju nas i nasmijavaju... Priče su čarobne...

Mae Besom, Kobi Yamada: IMAM IDEJU... I ŠTO SAD S NJOM? (4-104)
Svi imamo ideje, a djeca ih imaju najviše! Sigurno nisu sve dobre, ni ostvarive, ali neke će možda promijeniti svijet! Jer sve što danas imamo, počelo je kao nečija ideja. A njima se možemo beskrajno poigravati, čak i kod kuće. Naučimo djecu da se ne boje svojih ideja, čak ni kad ostali ne vjeruju u njih. Ideju možemo prigrliti, njegovati je, razvijati i pretvoriti u nešto divno. Imate li ideju zašto je ovo jedna od najomiljenijih Planetopijinih slikovnica
 

Thierry Robberecht, Grégoire Mabire: VUK KOJI JE ISPAO IZ KNJIGE (3-7) 
Bio jednom jedan vuk. Bio je crn, strašan i s puno oštrih zuba! Ali naš vuk nije stigao pojesti ovce i plašiti ljude jer je... ispao iz knjige! I napala ga je prava živa mačka! Ooooo... Ali nemojte odmah žaliti vuka – skrivajući se u bijegu, ušao je u mnogo knjiga i na kraju pronašao sretnu sudbinu! Priče nas odvode u jedan drugi, divan, čaroban svijet, a kada se vratimo olakšani od svakodnevnice, bogatiji smo za nova iskustva, mudrost i slike.
 

Mónica Carretero, Susanna Isern: EMOCIOMETAR INSPEKTORA KROKA (5-10)
Djeca su naši mali otporni i prilagodljivi junaci! Naravno da se pred njima nećemo praviti da je sve kao i inače, da nismo zabrinuti, ali ako se mi bojimo, i oni će se bojati, ako mi brinemo, i oni će brinuti, ako smo mi nervozni, i oni će biti nervozni... Razgovarajmo o osjećajima koje su uzburkali svi ovi događaji kod nas i u svijetu i pomognimo im da ih prepoznaju i upravljaju njima. A za to nema bolje pomoći od „Emociometra inspektora Kroka“ koji dolazi istražiti što nas muči i zašto – a naravno i kako to možemo popraviti!
 

David Serlin, Brian Selznik: MAJMUNČIĆ MUMI - PRIVATNI DETEKTIV (6-8)
Jeste li ikada htjeli postati detektiv? Majmunčić Mumi je u tome uspio, iako jedva zna navući hlače! On svaki misterij riješi kao od šale. Kako mu to uspijeva, saznajte u ovoj pravoj knjizi za male čitače – s malo teksta, velikim slovima i rafiniranog jasnog crteža s puno detalja. Zabavno, poučno i idealno za sve one koji tek uče čitati. Kad ne možemo u školu, neka škola dođe k nama!
 

Jenni Desmond: PLAVETNI KIT  (5-10)
Dugi sati koje provodimo u kući idealno su vrijeme za čitanje i učenje. Plavetni kit samo je jedna od ugroženih životinjskih vrsta koja mirnije pliva otkako su ljudi kod kuće. Ponekad i ne činiti ništa znači činiti dobro, zar ne? Ova nam predivna slikovnica priča plavu priču o najvećoj životinji na planetu, uči nas da ekologiju čini i znanje, razmišljanje i suosjećanje.
 

Nicholas Oldland: MEDO KOJI VOLI GRLITI (3-6)
Tko ne voli zagrljaj? Sada kada smo kod kuće možemo se više grliti! Svaki dan. Svaki sat! Kad god osjetite tjeskobu, tugu, osamljenost – zagrlite svoje dijete ili nekog od ukućana. Jedan mudri medo iz kanadske šume zna da je zagrljaj tako moćan da je jednostavno – lijek za sve. Pa čak i za ljutnju. Ako vas vaše dijete i naljuti – zagrlite ga! Zagrlite ga u svakom slučaju. S ovom će vam knjigom kod kuće sigurno biti veselije! 
 

Jon Muth: ZEN PANDA (5-10)
„Možda su sreća i nesreća pomiješane“, rekao je pandi Mirna Voda njegov mali prijatelj Michael nakon što je odslušao zen-priču „Seljakova sreća“. Je li nešto loše zaista samo loše ili će se sutra možda pokazati da je to zbog nečeg i dobro? Čini vam se komplicirano? Prepustite najmudrijoj pandi na svijetu da vašoj djeci približi drevnu životnu mudrost kroz tri klasične zen priče u ovoj predivno ilustriranoj, poetskoj knjizi koja će otvoriti svako srce, bez obzira na godine.
 

Nicholas Oldland: TRI PRIJATELJA U ČAMCU  (3-7)
Da, prijatelji... Prijatelji su sada na Viberu, Whatsappu i Skypeu. No i kad ne možemo s njima trčati, skakati, plivati, šetati, igrati graničara, školice, rukomet, nogomet i sve što nam padne na pamet, prijatelji su nam u mislima. Ova slikovnica govori o prijateljstvu na zabavan i poučan način i podsjeća nas sve da bez prijatelja... jednostavno ne možemo. 
 

Raúl Nieto Guridi, Ingrid Chabbert: DAN KAD SAM SE PRETVORIO U PTICU  (5-7)
Nikad nemojmo podcijeniti snagu ljubavi, a pogotovo prve ljubavi! Ona je nježna, ali i hrabra; plaha, ali i odvažna. Slušajući o dječaku koji se prvog dana škole toliko zaljubio da je poželio postati ptica kako bi ga jedna djevojčica primijetila i vaši će vitezovi i vitezice osvijestiti koliko su moćni i prekrasni. 
 

Skupina autora: VELIKA KNJIGA PRIČA ZA LAKU NOĆ (3-7)
Nemojte zaboraviti čitanje prije spavanja! Rutina je izuzetno važna za osjećaj sigurnosti kod djece. Ovih osam nježnih priča puno je šarolikih likova, mjesta i događaja koji će zabaviti vaše dijete, ali mu i približiti sve ono što rade druga djeca u svojim domovima. Opisujući poznate situacije u kojima su se možda našli i njihovi prijatelji, pružiti će djeci veliku utjehu. A ako nakon priče još slijedi pusa i zagrljaj, vaš će mali miš zaspati mirno i sretno.