Meki sir, foto credit maja danica pečanić
Autor Marina Brekalo

Dijelimo s vama recept za slasni veganski sir od badema i indijskih oraščića iz naše nove kuharice Veganski sirevi Marine Brekalo. 

U slast!

1 šalice badema

1 šalica indijskih oraščića

½ - ¾  šalice bademovog mlijeka

3 žlice prehrambenog kvasca

2 žlice limunovog soka

½ žličice češnjaka u prahu

½ žličice soli ili više po ukusu 

Dodaci za oblaganje sira: suhi začini, mrvljeni papar, usitnjeni svježi začini, usitnjeno suho voće, usitnjeni orasi

  • Bademe namačite 12 sati, a indijske oraščiće 4-6 sati. Potom ih procijedite i dobro isperite pod mlazom vode te bademima uklonite kožicu. 
  • Oguljene bademe, indijske oraščiće  i sve ostale sastojke stavite u blender i blendajte do kremaste teksture. Ukoliko je gotova smjesa mekana ostavite je nekoliko sati u hladnjaku da se stisne kako biste je mogli lijepo rolati. 
  • Odaberite dodatke za oblaganje sira rasporedite po silikonskoj podlozi ili masnom papiru pa sir valjajte preko njih kako biste dobili lijep cilindrični oblik sira. Umotajte u foliju i ostavite u hladnjaku najbolje preko noći ili barem nekoliko sati da se dobro stisne. 
  • Odličan u sendvičima, na tostu, u salatama, kao namaz i umak te kao dio veganskih plata. 

Recept preuzet iz kuharice Veganski sir

Fotografija: Maja Danica Pečanić