Mala filozofija ptica

Ova godina donijela nam je puno izazova i svi zaslužujemo odahnuti tijekom nadamo se mirnijih ljetnih mjeseci. Kako bi uživanje u toplim danima bilo potpuno, zgrabite neko inspirativno i kvalitetno štivo i udobno se smjestite. Bilo da ste na plaži, u sjenovitom kutku terase ili vrta, ili odmarate u miru svog doma, donosimo vam nekoliko izvrsnih naslova za nadahnuće, poticaj i inspiraciju.

MOJA GODINA S ELEANOR, Noelle Hanckock

Noelle Hanckok bila je prezaposlena njujorška blogerica. Pratila je živote slavnih i svakih je pola sata izbacivala po jedan članak. A onda je sve stalo. Zbog globalne je krize dobila neočekivani otkaz. Tražeći način kako da krene dalje, Noelle se susrela s nadahnjujućim citatom: Učinite svakoga dana jednu stvar koja vas plaši. Bile su to riječi legendarne Eleanor Roosevelt, američke bivše prve dame, koja je i sama savladala brojne strahove kako bi od osjetljivog, plašljivog i neuglednog djeteta izrasla u snažnu i samosvjesnu ženu. Koristila je svoj položaj kako bi zagovarala napredak na različitim područjima, a njen je život već desetljećima nadahnuće mnogima.
 

 

STVORITE NOVO JA, PLACEBO STE VI, OSTVARI SVOJE NEOGRANIČENE SPOSOBNOSTI, dr. Joe Dispenza

Knjige dr. Joea Dispenze ne silaze s top lista naših najprodavanijih naslova još otkad su prvi put objavljene. Ako išta, interes i dalje jača, posebno nakon njegova dva predavanja i radionice u Zagrebu u organizaciji Planetopije. Znanje je preduvjet svakog iskustva, često će reći dr. Dispenza i zato će se mnogi ovoga ljeta vratiti ponovnom čitanju kako bi naučili nešto što im je možda prvi put promaklo, a neki će se tek susresti s njegovim radom. Sljedeći je korak primjenjivanje ovih principa u svakodnevnom životu - sjedite u meditaciji te očekivati neočekivano

 

MALA FILOZOFIJA PTICA, Elise Rousseau i Philippe J. Dubois

Zamislite da se jedno jutro probudite i ne čujete pjev ptica. Iako ih često uzimamo zdravo za gotovo, ptice nam mogu mnogo toga reći, samo ih moramo poslušati. Francuski ornitolog i pisac te profesorica književnosti i filozofije udružili su se i napisali ovu predivnu zbirku prirodoslovno-filozofskih eseja koji otkrivaju da život i ponašanje ptica zrcale ponašanje i život čovjeka. U ovim će vas esejima orao podučiti istinskoj hrabrosti, patka kako odabrati najbolju ljubavnu strategiju, lastavica kako prihvatiti smrt a da ujedno ne prestanete živjeti punim plućima. Neka vas ova fantastična stvorenja navedu da se zamislite nad sobom.
 


WABI-SABI, Beth Kempton

Baš kao i ljeto japanski koncept wabi-sabi podsjeća nas da usporimo, da u našim često ubrzanim životima zastanemo i istinski uživamo u ljepoti prolaznosti i nesavršenosti svijeta. Beth Kempton, ugledna je japanologinja za koju je arhitekt Daisuke Sanada, potomak poznate samurajske loze, rekao da je "jedna od velikih autorica rođenih izvan Japana koja istinski razumije wabi-sabi“ te da preporučuje ovu knjigu svakome tko traži vrijeme i prostor u svom životu. I dok je wabi-sabi utkan u način na koji Japanci kroče svijetom, Kempton je za nas predivno prikazala što je i zašto je važan. riječ je o intuitivnom odgovoru na ljepotu koja odražava pravu prirodu života: prihvaćanje i štovanje nestalne, nesavršene i nepotpune prirode svega te prepoznavanje darova jednostavnog, polaganog i prirodnog življenja.

 

IMATI HRABROSTI BITI SRETAN, Ichiro Kishimi, Fumitake Koga

Uspješnica Imati hrabrosti ne svidjeti se drugima toliko je očarala svjetsku, ali i hrvatsku publiku, da su se njezini autori odlučili ponovno pozabaviti idejama austrijskog psihologa Alfreda Adlera, jednog od najvažnijih psihologa u povijesti, koji je niz godina bio pomalo zaboravljen jer su mu razmišljanja bila ispred njegova vremena. Napisana u formi sokratskog dijaloga između filozofa i mladića, ova nas knjiga uči da, iako nam se to ponekad čini nemogućim,  trebamo imati hrabrosti biti sretni jer ćemo tako moći voljeti, iznova izabrati svoj život i steći pravu samodostatnost.

 

WALDEN ILI ŽIVOT U ŠUMI, Henry David Thoreau

Ako ste se ikada ljeti našli u nekoj osamljenoj uvali uz šum mora, miris borova i toplinu sunca, sigurno ste se osjetili ispunjenima. Udaljeni od civilizacije, lišeni luksuza modernog doba, shvaćamo da je moguće biti duhovno ispunjen, budan i slobodan jedino ako živimo u skladu s prirodom. U želji da provede svojevrsni eksperiment, transcendentalist Henry David Thoreau povukao se 1845. u šumu kraj jezera Walden u Novoj Engleskoj gdje je nešto više od dvije godine živio u kolibi koju je sam izgradio. Njegovi eseji svojevrstan su manifest samoodrživosti, samodostatnosti, autonomiji, svjesnosti, ekologiji i svakodnevnom životu. Uvjerite se i sami zašto nosi titulu kultnog klasika.
 

 

TAO TE CHING, Lao Tzu

Ovaj klasik kineske književnosti nastao je prije 2500 godina i temeljno je djelo taoističke filozofije. U originalnom kineskom zapisu sastoji se od 81 pjesme, koje su podijeljene u dvije cjeline: pjesme 1. – 37. posvećene su tumačenju pojma „tao“ ili „puta“, nemanifestiranog izvora svega stvorenoga, dok se pjesme 38. – 81. bave učenjem o „te“, vrlini. Marina Kralj Vidačak, koja ovaj tekst proučava već dvadesetak godina, zaslužna je za treći prijevod u izdanju Planetopije, duboko promišljen i osobno proživljen. Knjiga za sve one koji traže inspiraciju za dobar i skladan život.


IZGUBLJENE VEZE, Johann Hari

Svjetska uspješnica i jedna od najprodavanijih knjiga prošlog mjeseca, možda nije lako neobavezno ljetno štivo, ali je knjiga koju svakako želite pročitati. Novinar Johann Hari donosi priču o svojoj dugogodišnjoj borbi s depresijom koja ga je navela na put otkrivanja njezinih znanstvenih objašnjenja, ali i rješenja. Duboka nesreća i osjećaj usamljenosti ne ovise o razini serotonina, otkriva on, već svoje korijene nalaze u dubljim, društvenim uzrocima. Gubitak povezanosti s drugim ljudima, sa smislenim radom i vrijednostima ili sigurnom budućnošću u kojoj ima nade, ozbiljne su zamke modernog svijeta u koje svi možemo upasti.  
 

 

ČUDESNO DRVEĆE, Jen Green i Claire McElfatrick

Od dubokog korijenja do visoko razgranatih krošnji, ova čarobna knjiga povest će malene i velike na putovanje čudesnim svijetom drveća. Kako stabla komuniciraju i skrbe za svoju obitelj, kako ih čuvati i sprijateljiti se s njima, sve to i puno više saznat ćete u ovoj prekrasno i precizno ilustriranoj knjizi o divovima bez kojih naš život ne bi bio moguć.

CIJELI SVIJET SE GRLI, Evelyn Daviddi i Manuela Monari

"Tata, pogledaj, jedan oblak grli planinu! Tamo jedan cvijet grli svoje vitice! Sve kao da je sljubljeno i obgrljeno medom!"  rekao je malo medo svome tati za vrijeme zajedničke šetnje šumom. "Mali moj medo, sve se u svemiru grli. Svako stablo isprepleteno je tkanje. Sokovi obgrljuju deblo, penju se i hrane ga. LIstovi vezu čipku oko grana i zovu k sebi gnijezda i ptice.", odgovorio je tata medo. "Je li i med nastao od zagrljaja", pitao je mali medo. "Naravno, od zagrljaja pčela i cvijeća." odgovorio je tata medo..."Tako i misli grle snove, i rađaju ideje koje mijenjaju svijet." 
Prekrasna slikovnica koja najmlađima objašnjava kako je sve na svijetu povezano...