Naopaki voćni kolač

Naš kolega Ivan voli kuhati. Svaku našu kuharicu pažljivo prouči te onda krene isprobavati recepte koje ponekad donese degustaciju. Kako to dobro radi, pitali smo ga za preporuku dva ljetna jela - slano i slatko. 

Evo što je odabrao. A sad i vi budite kao Ivan :) 

Rižoto s tikvicama i patlidžanima
Maja Brekalo, Moja sretna hrana

 

1,5 šalica (270 g) kuhane smeđe riže

1 veća tikvica

1 veći patlidžan

1 konzerva pelata ili 1 velika svježa rajčica

1 glavica luka

1 češanj češnjaka, po želji

2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1/2 žličice soli

2 žličice sojinog shoyu umaka

1 žličica agavinog ili javorovog sirupa

1 žličica tapioka praha

1 žličica umeboshi začina

prstohvat čilija

par listova svježeg bosiljka

  • Narežite tikvice i patlidžan na kocke.
  • Patlidžane stavite u zdjelu i lagano posolite.
  • Narežite luk na sitne kockice i naribajte češnjak, ako ga koristite.
  • Stavite žličicu–dvije ulja u tavu, dodajte tikvice i posolite ih prstohvatom soli te pržite na jakoj vatri. Pustite ih da dobiju boju s  jedne strane pa ih tek onda promiješajte.
  • Pržite oko 5 minuta da dobiju boju sa svih strana. Stavite sa strane i dodajte patlidžan te na isti način pržite da dobije lijepu boju. Možda ćete trebati dodati još malo ulja.
  • Pripremite umak od rajčica.
  • Dodajte u istu tavu 1 žlicu ulja i luk uz prstohvat soli i pirjajte dok luk ne zažuti. Dodajte pelate ili oguljenu narezanu svježu rajčicu i naribani češnjak pa nastavite pirjati.
  • Posolite s 1/2 žličice soli, dodajte prstohvat čilija, poklopite i pirjajte uz povremeno miješanje 5 minuta.
  • Dodajte shoyu i sirup te još kratko propirjajte.
  • Razmutite tapioku u 3 žlice vode i dodajte u umak.
  • Zatim u umak vratite tikvice i patlidžane, promiješajte, dodajte skuhanu rižu, natrgani svježi bosiljak i promiješajte.
  • Za kraj dodajte mješavinu 1 žličice maslinovog ulja i 1 žličicu umeboshi začina. Rižoto će biti još ukusniji.

Naopaki voćni kolač
Dunaj Gulin, Slatki vegan

 

Suhi sastojci
330 g (2 i ½ šalice) pirovog brašna

1 žlicica sode bikarbone

1 i ½ žlicica praška za pecivo

¼ žlicice soli

Tekući sastojci

360 ml (1 i ½ šalica) kokosovog mlijeka iz tetrapaka ili sojinog mlijeka

1 žlica jabučnog octa

140 g (1 šalica) kokosovog šećera

120 ml (½ šalice) djevičanskog kokosovog ulja, rastopljenog korica 1 organskog limuna

malo bourbon vanilije u prahu

Za voćni sloj

350 g (4) zrelije breskve ili nektarine, narezane na ploške (možete upotrijebiti i breskve iz kompota)

150 g (1 šalica) svježih ili odmrznutih borovnica

¼ žlicice agar-agara u prahu

4 žlice šećera kokosovog cvijeta

  • Zagrijte pećnicu na 180 °C. Podlogu za tortu obložite papirom za pečenje pa fiksirajte obruč i odrežite višak papira. Nauljite dno i stranice kalupa.
  • U zdjeli pomiješajte voce sa šećerom i agar-agarom pa poslažite po dnu kalupa u jednom sloju.
  • Za biskvit u zdjeli promiješajte tekuće sastojke s koricom limuna, šecerom i vanilijom pa u njih prosijte suhe sastojke. Pjenjacom nježno povežite u glatku smjesu. Smjesu izlijte na voće i ravnomjerno je rasporedite pa dobro protresite.
  • Pecite u zagrijanoj pećnici prvo 10-ak minuta na dnu pećnice kako bi se sloj voća dobro povezao s tijestom,  a zatim prebacite na sredinu pećnice i pecite još oko 35 minuta.
  • Pustite da se sasvim ohladi, maknite obruč, na sredinu namjestite dno tanjura za posluživanje pa pažljivo okrenite i odstranite papir.