Kolač od mrkve
Organizam od svih okusa najviše treba upravo slatkasti, slatko ga opušta. Ono je dio naše i drugih tradicija - različitih svetkovina i izražavanja pripadnosti. Mnogi od nas pravi su zaljubljenici u slatkiše, a neki i ovisnici. No nakon konzumiranja različitih vrsta slatkiša često se osjećamo krivi, a nerijetko i bolesni. Trebamo li se riješiti zadovoljstva koje osjećamo pri jedenju slatkiša?
Ne, jer slatkiše možemo napraviti s prirodnim i nerafiniranim sastojcima, mnogo pogodnijima za zdravlje, koji neće stvoriti ovisnost - piše Jadranka Boban Pejić u kuharici Prirodno i slatko kojoj se uvijek vraćamo. I zato dijelimo s vama recept za ovaj jednostavni i slasni kolač od mrkve...U slast!
biskvit
- 2 šalice brašna tip 850 (250 g)
- 3 čajne žlice praška za pecivo
- 1 šalica agavinog sirupa
- ¾ šalice suncokretovog ulja (hladno prešano za prženje)
- 2 jušne žlice limunovog soka
- 2 šalice krupno naribane mrkve (250 g)
- ½ šalice krupno mljevenih oraha (50 g)
preljev
- 200 g tofua
- naribana korica 1 naranče
- 1 čajna žlica vanilije u prahu
- 2 jušne žlice narančinog soka
- 2 jušne žlice agavinog sirupa
Umjesto preljevom od tofua, kolač možete jednostavno preliti gotovim pudingom od soje.
Zagrijte pećnicu na 150°C.
Nauljite duboki kalup za kolače (30x22 cm) ili stavite papir za pečenje.
U zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo.
Pomiješajte agavin sirup s uljem i limunovim 4 sokom, a zatim postepeno umiješajte u brašno.
Dodajte mrkvu i orahe, dobro promiješajte i izlijte u kalup.
Pecite sat i 15 minuta ili provjerite je li kolač 6 pečen tako da ubodete drveni štapić u sredinu biskvita - ako je štapić čist, kolač je pečen. Izvadite iz pećnice i ohladite.
Izmiksajte sve sastojke za preljev i premažite preko hladnog kolača pa narežite na kocke.