Kolač od mrkve
Autor Jadranka Boban Pejić

Organizam od svih okusa najviše treba upravo slatkasti, slatko ga opušta. Ono je dio naše i drugih tradicija - različitih svetkovina i izražavanja pripadnosti. Mnogi od nas pravi su zaljubljenici u slatkiše, a neki i ovisnici. No nakon konzumiranja različitih vrsta slatkiša često se osjećamo krivi, a nerijetko i bolesni. Trebamo li se riješiti zadovoljstva koje osjećamo pri jedenju slatkiša?
Ne, jer slatkiše možemo napraviti s prirodnim i nerafiniranim sastojcima, mnogo pogodnijima za zdravlje, koji neće stvoriti ovisnost - piše Jadranka Boban Pejić u kuharici Prirodno i slatko kojoj se uvijek vraćamo. I zato dijelimo s vama recept za ovaj jednostavni i slasni kolač od mrkve...U slast!

biskvit

  • 2 šalice brašna tip 850 (250 g)
  • 3 čajne žlice praška za pecivo
  • 1 šalica agavinog sirupa
  • ¾ šalice suncokretovog ulja (hladno prešano za prženje)
  • 2 jušne žlice limunovog soka
  • 2 šalice krupno naribane mrkve (250 g)
  • ½ šalice krupno mljevenih oraha (50 g)

preljev

  • 200 g tofua
  • naribana korica 1 naranče
  • 1 čajna žlica vanilije u prahu
  • 2 jušne žlice narančinog soka
  • 2 jušne žlice agavinog sirupa

Umjesto preljevom od tofua, kolač možete jednostavno preliti gotovim pudingom od soje.

Zagrijte pećnicu na 150°C.

Nauljite duboki kalup za kolače (30x22 cm)  ili stavite papir za pečenje.

U zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo.

Pomiješajte agavin sirup s uljem i limunovim 4 sokom, a zatim postepeno umiješajte u brašno.

Dodajte mrkvu i orahe, dobro promiješajte  i izlijte u kalup.

Pecite sat i 15 minuta ili provjerite je li kolač 6 pečen tako da ubodete drveni štapić u sredinu biskvita - ako je štapić čist, kolač je pečen. Izvadite iz pećnice i ohladite.

Izmiksajte sve sastojke za preljev i premažite preko hladnog kolača pa narežite na kocke.