Dsc 6867
Autor Nataša Ozmec

Možda osjećate da vam umjetnost otvara um i srce, zove vas na istraživanje, ali vam nedostaje strukture i vodstva. Možda vas privlači psihologija, ali vam se čini da ne zahvaća sve aspekte vaše osobnosti. Možda je vaše kulturološko naslijeđe ukorijenjeno u zapadnjački svjetonazor, ali privlači vas filozofija i duhovnost istoka. ARThetip sve to objedinjuje i nudi nam nov način introspekcije i rada na sebi.

Vaša će vizija postati jasna tek kad budete mogli pogledati u svoje srce. Onaj tko gleda van sanja; tko gleda unutra se budi.
Carl Gustav Jung

Rad na sebi mnogima se čini zahtjevan i težak, no s pravim alatima on može biti i zabavan, pa i više od toga, može se pretvoriti u igru, duboko poniranje u sebe, maštanje, istraživanje mogućnosti i zamišljanje raznih scenarija koji nas izvlače iz kolotečine i nude novu sliku našeg života.

Ivana Nikolić, multidisciplinarna umjetnica i radikalna slikarica koja je pokrenula niz uspješnih inicijativa za razvoj kreativnosti i umjetnosti u zajednici (kao što je sve popularniji Q'art!) istražuje kreativnost kao alat za osvještavanje sebe kroz sve aspekte našeg postojanja. Polazeći od pitanja Zašto se skrivamo? osmislila je koncept kojim možemo probuditi intenzivnu svjesnost u sebi i drugima te doživjeti sebe kao jedinstveni mozaik u slici svijeta.

Njezino apstraktno, esencijalno primarno slikarstvo ne ilustrira nego izravno komunicira s emocijom gledatelja, na svim nivoima osobne, kolektivne, društvene i multiverzalne koegzistencije. Iz te je prakse nastao ARThetip – umjetničko-istraživački projekt koji spaja umjetnost i znanost, istok i zapad, psihologiju i vibraciju boja, tradicionalne terapijske prakse i art terapije.

ARThetip čini 108 kolorističkih minijatura – 108 karata baziranih na psihologiji arhetipova koju je razvio C. G. Jung te saznanjima, učenjima i tradiciji koje potječu od Rudolfa Steinera i njegovog istraživanja frekvencije boja, temeljenih na tradiciji i ekosustavu naših krajeva gdje je i rođen. Umjetnički i znanstveni pristup integrirani su kroz čakre, istočnjački sustav energetskih tijela. Tako svaka karta nosi jedan arhetip – od Majke, preko Vagabunda, Ekologa, Pomagača, Manipulatora, do Mistika, Kreatora i Anđela u kojima možemo prepoznati neke svoje aspekte – a simbolički i bojom oslanjaju se na sustav čakri. Tako ovisno o svom stanju možemo svaki put raditi na onom dijelu svoje nutrine koji traži našu pozornost.

Karte služe kao alat za razumijevanje unutarnjih procesa, pomažu osvijestiti tijelo, osjećaje, potrebe, kreativne potencijale, misli, želje, motivacije, razvijaju kreativnost, povezuju emocije i duhovnost, a biraju se prema boji i emotivnoj privlačnosti slike, ili nasumično, dok afirmacije i pitanja na poleđini služe za dublje uvide i promišljanje. U knjižici su dodatna objašnjenja arhetipova te nekoliko metoda za samostalni rad s kartama kao prijedlog i poziv na daljnje istraživanje. No inovativni koncept nije samo poziv na osobno unutarnje putovanje i preispitivanje u samoći, nego i jedinstveni doprinos terapijskim pristupima i praksama – od art-terapije, preko Gestalta, transakcijske analize, psiho-drame i drugih vidova psihoterapije koji povezuju tijelo s emocijama, istražuju odnose i blokade.

Originalan koncept knjige umjetnika nadograđen psihološkim uvidima idealan je alat za osobni rast, jer rad na sebi pretvara u zadovoljstvo kreiranja. Ujedno je i svaki put jedinstveni duboko proživljen umjetnički doživljaj i nenametljiv, a dragocjen način uvođenja umjetnosti u naš svakodnevni život.

Kreativnost je svjesnost i sveprisutnost nas kao ljudskih bića u postojanju koje trenutno zauzimamo.
Ivana Nikolić