Kao čovjek za web 1
Autor Nataša Ozmec

Kao čovjek, prof. Stuarta Russela, bogato i slojevito štivo koje zove na razmišljanje o umjetnoj inteligenciji. Jedna od onih vizionarskih knjiga koju treba pročitati svatko tko želi razumjeti budućnost koja nam je već pred vratima.

O ovoj su temi napisane mnoge knjige pa smo pomno birali štivo koje će biti istodobno autentično i stručno, a relevantno i razumljivo svakom čitatelju. Knjiga Kao čovjek Stuarta Russela (u sjajnom prijevodu Vinka Zgage) je lucidna proza koja bez imalo senzacionalizma i lažnih spekulacija briljantnim analogijama objašnjava što je zapravo umjetna inteligencija, kako nam može unaprijediti život do neslućenih razina, ali i koje prijetnje krije ako ne uspostavimo nesmiljen nadzor nad njom – kako bismo bili sigurni da strojevi neće ispunjavati svoje, umjesto naših ciljeva.
Stuart Russell, profesor na Berkeleyju, jedan je od vodećih svjetskih stručnjaka za umjetnu inteligenciju i autor nekoliko knjiga, a među njima je i udžbenik koji se koristi na više od 1400 sveučilišta u 128 zemalja. Područje njegovih istraživanja obuhvaća vrlo raznolike teme koje se kreću od načina strojnog učenja do filozofskog promišljanja, koje mu daju širinu da sagleda, pa i predvidi neke od posljedica razvoja umjetne inteligencije na budućnost čovjeka. Možda je jedno od najvažnijih pitanja koja on postavlja: Znači li ova ubrzana stopa napretka da će nas ubrzo zamijeniti strojevi?
Odgovor je, barem zasad, ne, ali iza tog ne krije se štošta od čega će vas proći istinska jeza – jer nije riječ o filmu, već o našem životu. Stvaranje nadljudski inteligentnih strojeva mogla bi biti dosad najveća prekretnica u ljudskoj povijesti, no mogla bi istodobno biti i posljednja.
Bogato i slojevito štivo koje zove na razmišljanje, ovo je jedna od onih dubokih, aktualnih i vizionarskih knjiga koju treba pročitati svatko tko želi razumjeti budućnost koja nam je već pred vratima.