Glasses 933582 1920

Iako je vrlo važno uzimati odgovarajuće količine vode, kakvoća izvora također je važna za vaše zdravlje. Dr. Doreen Virtue i Robert Reeves u svom priručniku Živjeti bez bolova, objašnjavaju na što trebamo obratiti pažnju te kako na prirodan naćin održavati ravnotežu elektrolita u tijelu!

 

Evo jednostavnog pokusa. Obratite pozornost na to koliko često morate ići na zahod. Nakon što ispijete veliku čašu vode, osjećate li potrebu za mokrenjem već nakon pola sata? Ako je voda bolje kakvoće, ne morate mokriti sat ili više, a kada mokrite, izmokrit ćete manje nego ste popili. To je dokaz da voda nije tek prošla kroz vaše tijelo, nego je dobro iskorištena u vitalnim metaboličkim procesima.

Istražite kakvoću vode iz slavine u području u kojem živite – mogli biste se iznenaditi koliko je ta voda loša. Ako odlučite piti kupovnu vodu u boci, saznajte na koji je način ta voda crpljena; mnoge trgovačke marke kupovne vode tretirane su kemikalijama. Najbolja je prirodna izvorska voda koja zahtijeva najmanje obrade, iscrpljena iz podzemnog izvora i spremljena izravno u bocu. Ovakva voda neće u sebi sadržavati jake kemikalije ili zagađivače kakve sadrže tretirane vode. Neobrađena voda sadrži minerale i elemente u tragovima koji su potrebni vašem tijelu. Postoje mnoge cijenjene tvrtke koje nude aparate za izvorsku vodu.

Pripazite da boce za vodu budu izrađene od plastike koja ne sadrži BPA (bisfenol A) – o opasnostima bisfenola A govorit ćemo u sljedećem poglavlju.

Provjerite mineralni sastav vaše vode kako biste bili sigurni da ne sadrži samo natrij i klorid. Iako nam je natrij potreban, on ne bi trebao biti jedini mineral u vodi. Voda dobre kakvoće također će sadržavati i tragove kalcija, magnezija i kalija, koji pomažu vašem tijelu da apsorbira i iskoristi vodu koju pijete. Zato pročišćene i destilirane vode, iako bolje od vode iz slavine, još uvijek nisu idealne. Možda se čine čistima, ali one su obrađene i iz njih su uklonjeni svi ti minerali. Postoji kompromis: pročistite svoju vodu, ali joj vratite minerale dodajući u nju sol!

Imajte na umu, međutim, da je većina stolnih soli rafinirana, pri čemu su lišene tih minerala. Važno je koristiti samo kvalitetne keltske, atlantske, himalajske ili soli Mrtvog mora. Samo dodajte sićušni prstohvat soli u vašu bocu s vodom i dobro promućkajte.

Prirodni način održavanja ravnoteže vaših elektrolita

Elektroliti su posebni minerali koje vaše tijelo treba za funkcioniranje živaca i mišića, hidrataciju, reguliranje pH-krvi i krvnog tlaka te obnavljanje oštećenog tkiva. Elektrolite gubite znojenjem, a kada vam oni nedostaju, možete osjetiti bol, trzanje mišića i vrtoglavicu.

Himalajska, keltska, atlantska i sol Mrtvog mora sadrže elektrolite koji su vam potrebni i dovoljno je dodati samo sićušan prstohvat u svoju bocu s vodom. Ne bi trebalo biti preslano, a uvijek možete poboljšati okus kriškom limuna ili limete, što djeluje još blagotvornije.

Iz knjige ŽIVJETI BEZ BOLOVA; dr. Dorren Virture i Robert Reeves

-10% za kupnju na našem webshopu