Juliemontagu web

Prejedanje je zamka koju nas većina želi izbjeći no u koju mnogi često ipak upadaju. Prvi očiti razlog zašto se to događa jest taj da je hrana uglavnom fina i svi volimo uživati u dobrom obroku. Povrh toga, tu je i društveni faktor. Izlazak s prijateljima u restoran fantastičan je način da se opustimo i zabavimo, a kad uživamo u druženju još je teže odbiti omiljeni desert.

Kako ipak izbjeći prejedanje i krenuti prema zdravijem pristupu hrani, piše Julie Montagu, zvijezda zdrave hrane i autorica kuharice Superhrana!

 

Ponajprije, zabranjivanje svih namirnica koje smatramo lošima najveća je pogreška. Za mnoge je upravo ono što je zabranjeno još privlačnije pa će zabrane još više otežati zdravi izbor. To se posebno odnosi na one koji se drže stroge dijete. Iako će previše slastica, naravno, biti ogromna prepreka vašim naporima da jedete zdravo i održavate zdravu tjelesnu težinu, nagradite li se tu i tamo za postignuti napredak, dodatno ćete se motivirati za nastavak.

Drugo, nije loše izbjegavati izlaske kad znate da ćete biti u iskušenju da pretjerate, bez obzira radi li se o hrani ili alkoholu. To ne znači da trebate prestati izlaziti i da trebate jesti isključivo kod kuće, ali ako prije svakog izlaska dobro promislite kada i s kim zaista želite izaći, imat ćete veću kontrolu nad svojom prehranom i tjelesnom težinom.

Svakome bih preporučila da analizira svoj odnos s hranom kako biste bolje razumjeli zašto birate određene namirnice ili jela. Ako ste svjesni da ćete se vjerojatno prejedati ako ste nesretni ili ako nešto slavite, možete to iskoristiti da si pomognete. Na primjer, ako znate da idete prema hladnjaku jer ste zbog nečega tužni, razumjet ćete da je to instinktivna reakcija i umjesto toga možete učiniti nešto pozitivno. Pokušajte s dugom šetnjom ili čak otiđite u teretanu. Endorfini koje će pokrenuti tjelovježba daleko će nadmašiti privremeni osjećaj zadovoljstva zbog uživanja u obilnoj porciji. Slično, ako znate da jedete nezdravo kada nešto slavite, možete u tim prilikama ili izbjegavati hranu ili se pobrinuti da imate na raspolaganju zdrave opcije.

Naučiti kontrolirati svoje prejedanje može biti dugotrajan proces, posebno ako ste već pokušali držati dijetu. No samopouzdanje koje će vam pružiti spoznaja da ste ovladali tim impulsom, može vam dati veliki poticaj da nastavite birati zdravo i postanete sretnija i zdravija verzija sebe!

Tekst preuzeto s bloga Julie Montagu https://theflexifoodie.wordpress.com