Knjiga drvo
Baba ganoush
Autor Maja Kefeček

Dok još traje relativno kratka sezona patlidžana isprobajte recept za vegetarijanski "kavijar" od patlidžana, poznatiji kao baba ganoush, iz zbrike recepata Maje Kefečeke "Namazi i umaci". Poslužen uz beskvasni kruh, pita kruh, naan ili chapate, bit će to odlično malo jelo kad vam dođu gosti, za vrtne zabave ili piknike. 

  • 2 pečena patlidžana
  • 1 – 2 žlice tahinija
  • 1 režanj češnjaka, ili po ukusu
  • veći prstohvat soli
  • 2⁄3 žlice soka limuna
  • 2 – 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 vezica peršina
  • prženi sezam i crni sezam, za posluživanje

Patlidžane pecite u pećnici na 200 °C oko 30-40 minuta dok ne postanu sasvim mekani. Kada se ohlade ogulite koru.

Meso patlidžana pomiješajte s ostalim sastojcima u blenderu dok ne dobijete homogenu pastu.

Poslužite ohlađeno uz prženi svijetli i crni sezam i maslinovo ulje.

Prijedlog za posluživanje:

uz kruh, krekere, falafel, odlično ide uz razna beskvasna peciva kao što su pita, naan ili chapate i uz sva bliskoistočna jela