Baba ganoush
Autor Maja Kefeček

Dok još traje relativno kratka sezona patlidžana isprobajte recept za vegetarijanski "kavijar" od patlidžana, poznatiji kao baba ganoush, iz zbrike recepata Maje Kefečeke "Namazi i umaci". Poslužen uz beskvasni kruh, pita kruh, naan ili chapate, bit će to odlično malo jelo kad vam dođu gosti, za vrtne zabave ili piknike. 

  • 2 pečena patlidžana
  • 1 – 2 žlice tahinija
  • 1 režanj češnjaka, ili po ukusu
  • veći prstohvat soli
  • 2⁄3 žlice soka limuna
  • 2 – 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 vezica peršina
  • prženi sezam i crni sezam, za posluživanje

Patlidžane pecite u pećnici na 200 °C oko 30-40 minuta dok ne postanu sasvim mekani. Kada se ohlade ogulite koru.

Meso patlidžana pomiješajte s ostalim sastojcima u blenderu dok ne dobijete homogenu pastu.

Poslužite ohlađeno uz prženi svijetli i crni sezam i maslinovo ulje.

Prijedlog za posluživanje:

uz kruh, krekere, falafel, odlično ide uz razna beskvasna peciva kao što su pita, naan ili chapate i uz sva bliskoistočna jela