Pho juha
Autor Maja Kefeček Basta

Juhe su neizostavno jelo svakog godišnjeg doba, a posebno prijaju kada želimo rasteretiti organizam od teške hrane i potaknuti probavu. Pune zdravih sastojaka poput ove Pho juhe koju nam predstavlja Maja Kefeček Basta u novoj kuharici Azijska jela, savršen su obrok i za sve koji žele krenuti na detoks. 

Temeljac
2 zvjezdasta anisa
2 klinčića
1 štapić cimeta
1 žlica korijandera u zrnu
5 zrna ili 1 žličice mljevenog
pimenta (allspice)
2 limunske trave
5 cm đumbira narezanog na manje komade
1 luk
2-3 češnja češnjaka
3-4 suhe shiitake gljive
2-3 žlice tamarija
11/2 l vode

2 žlice miso paste
100 g rižinih rezanaca (širine 3 cm)
2 manja bok choya
2 mrkve narezane na štapiće
nekoliko mladih mahuna graška

Za posluživanje
mladi luk
limeta
čili
svježe lišće limete
mungo klice
tajlandski bosiljak
svježi korijander
papar

  • Za temeljac prvo u posudi tostirajte začine (zagrijte ih u suhom loncu, bez ulja ili vode). Dodajte vodu i ostale sastojke osim misa, njega ostavite za kraj. Kuhajte 30 minuta. Ocijedite temeljac i sačuvajte shiitake.
  • Posebno skuhajte rezance i ohladite pod vodom.
  • U temeljcu skuhajte bok choy i mrkvu. Dodajte rezance i razmućeni miso pa poslužite sa začinskim biljem, limetom i klicama.
  • Možete dodati i 100 g tofua koji ste prethodno marinirali u tamariju i ispekli u tavi.