Minimalisti i divan život

Frank Martela
DIVAN ŽIVOT

Finski filozof Frank Martela, specijaliziran za pitanja značenja i smisla u životu, predstavlja teško filozofsko pitanje na pristupačan i razumljiv način. Iako nas obasipa podacima, poviješću, statistikama, eksperimentima iz psihologije i razmišljanjima velikana svjetske misli kao što su Aristotel, Nietzsche, Schopenhauer, Seneka i Tolstoj, sigurnom nas rukom vodi do jednostavnih odgovora na veliko pitanje: zašto je (moj) život vrijedan življenja? Dijelom filozofsko razmatranje, dijelom praktična knjiga, zadovoljit će svakog tko – bilo laički, bilo akademski – promišlja smisao života i traži način da unese više značenja i svrhe u svoj život. Duhovito, lucidno, toplo i prisno – u isto vrijeme izaziva naš um i umiruje naše srce.

datum izlaska: 14.5 

Fotografija: Marek Sabogal

 

MIMIMALISTI: Joshua Fields Millburn i Ryan Nicodemus
VOLI LJUDE, KORISTI SE STVARIMA

Zamislite život s manje: manje stvari, manje stare krame, manje stresa, duga i nezadovoljstva – život s manje distrakcija. Sada zamislite život s više: više vremena, više smislenih odnosa, više rasta, doprinosa i zadovoljstva – život pun strasti, neopterećen zamkama kaotičnog svijeta oko vas. Ono što zamišljate život je s namjerom, a da biste ga ostvarili, trebate otpustiti suvišne stvari koje vam stoje na putu.

U svojoj knjizi Voli ljude, koristi se stvarima, autori Joshua Fields Millburn i Ryan Nicodemus, poznatiji kao dvojac Minimalisti čiji dokumentarac Less is Now možete pratiti i na Netflixu, idu dalje od pukog otpuštanja materijalnih stvari da bi nam pokazali kako minimalizam pomaže u preispitivanju i zacjeljivanju sedam najvažnijih životnih odnosa: sa stvarima, istinom, jastvom, novcem, vrijednostima, kreativnošću i ljudima. Na temelju vlastitog iskustva, i iskustva ljudi koje su susreli na svom minimalističkom putovanju, pokazat će vam kako živjeti ispunjeniji i smisleniji život.

Jednom kad imate manje možete napraviti mjesta za ono čega vam treba više.

Datum izlaska: 13.7. 2021. 

Minimalisti će vam pokazati kako da se odvojite od materijalnog i ponovno povežete s onim što je uistinu važno: kako da volite ljude, a stvarima se koristite. Ovo nije knjiga o životu s manje, već o dubljem i ispunjenijem životu.

-             Jay Shetty, autor svjetske uspješnice Razmišljaj kao Redovnik