Čokodrobljenacsašljivama (1)
Autor Maja Brekalo

Predivne mekane i sočne šljive jako dobro su se složile s rumom i začinima, a uz hrskavu čokoladnu smjesu za posipanje i rastopljene komade čokolade… Ah, drobljenac se neće stići ohladiti, već će nestati s tanjura! 

za kalup duljine stranica 23 x 18 cm, 6 porcija

Nadjev

5 šalica (500 g) šljiva narezanih na četvrtine

1 žlica (15 ml) ekstrakta vanilije ili 1 žličica praha bourbon vanilije

2 žličice (10 ml) tamnog ruma

mali prstohvat sitne himalajske soli

1/4 šalice (33 g) kokosovog šećera

1 žlica (10 g) tapioke

1 žlica (15 ml) javorovog ili agavinog sirupa

1 žlica (15 ml) limunovog soka

 

Smjesa za posipanje

1 1/2 šalica krupnih zobenih pahuljica

1/2 šalice (50 g) bademovog brašna

1 žličica ekstrakta vanilije ili 1/2 žličice praha bourbon vanilije

1⁄3 šalice (80 ml) rastopljenog ekstradjevičanskog kokosovog ulja

4 žlice (60 ml) javorovog ili agavinog sirupa

2 prstohvata sitne himalajske soli

3 žlice (30 g) nezaslađenog kakaa

1⁄3 šalice (65 g) narezane veganske crne čokolade

 

Za posluživanje, po želji

veganski sladoled od vanilije

 

Zagrijte pećnicu na 175 °C.

Stavite šljive u veću zdjelu, dodajte sve ostale sastojke i promiješajte ih rukama da komadi voća budu prekriveni začinima.

U drugu zdjelu stavite sve sastojke za posipanje i promiješajte ih rukama tako da dobijete mrvičastu vlažnu mješavinu.

Premjestite voće u kalup i preko njega ravnomjerno rasporedite smjesu za posipanje.

Volim ostaviti malo nepokrivenog voća uz rubove, oko 1 cm, tako da ga vidim tijekom pečenja. Ljepše izgleda, a lakše je procijeniti kad je drobljenac gotov. 

Pecite ga 30 minuta ili dok gornji sloj ne postane hrskav, a voće je pečeno i vide se balončići po rubovima od gustog soka koji je voće pustilo tijekom pečenja.

Drobljenac jedite dok je još topao. Možete ga poslužiti sa sladoledom i svježim voćem, po želji.

Čuvajte drobljenac čvrsto prekriven ili u zatvorenoj posudi do 2 dana na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku do 5 dana. Možete ga zamrznuti do 3 mjeseca. Prije posluživanja odmrznite ga na sobnoj temperaturi pa podgrijte u pećnici 5 – 10 minuta.

 

Iz kuharice Moji sretni kolači Maje Brekalo.