tod6909 (1)
Autor Jadranka Boban Pejić

Obnoviti se znači brinuti se o sebi cjelovito – na svim razinama postojanja. Usvojite bar jedan od sljedećih koraka naše autorice i autorice koncepta cjelovito zdravlje žene, i primijenite ga u svakodnevnom životu. A onda njegov pozitivan utjecaj prenesite na provođenje drugih koraka.

Cjelovita prehrana
Nije više nikakva tajna niti mudrost da je važno brinuti se o prehrani te imati cjelovitu, kvalitetnu prehranu. Povrće, voće, cjelovite žitarice te mahunarke, sjemenke i orašasti plodovi uz kvalitetna ulja i začine trebaju činiti osnovu naše prehrane. I naravno – važno je da su iz organskog uzgoja!

Izbjegavajte rafinirane proizvode, a pogotovo kombinaciju masnoća i ugljikohidrata jer izuzetno doprinose povećanoj tjelesnoj težini. Važno je zdravo se hraniti, no nemojte u tome biti opsesivni. Zaboravite na bilo kakvu dijetu već nastojte jesti svježe, sezonske namirnice, jednostavno pripremljene. Jedite s veseljem, polako, uživajte u hrani i osluškujte poruke koje vam tijelo šalje.  Kvaliteta probave, sna i razina energije tijekom dana najbolji su pokazatelji kvalitete  vaše prehrane.

Pokrenite tijelo
Ali na svoj način! Otkrijte koje kretanje istinski odgovara vašem tijelu, ne povodite se za onim što je trenutno in. Važno je shvatiti da se naše tijelo mijenja te da nam neće uvijek goditi isti način kretanja. Ponekad će to biti vježbanje omiljene tehnike, ponekad lagano „mačje“ istezanje, a ponekad samo šetnja. Kao i kod prehrane, i kod kretanja je važno osluškivati tijelo, isprobavati kako se osjećate nakon različitih aktivnosti i shvatiti da se u ritmu našeg menstrualnog ciklusa naš organizam mijenja, ima svoje plime i oseke i u skladu s tim treba poštivati te promjene ritma i dati si prostora i „dozvolu“ da nismo uvijek iste i spremne za iste aktivnosti.

Glazba
Kad god možete, koristite iscjeljujuću moć glazbe koja opušta. „Okupajte“ se u glazbi, mirujući ili pokrećući tijelo. Odvojite barem pola sata tjedno za uživanje u glazbi u kojem vas nitko neće prekidati i dopustite „izlazak“ emocijama koje se pojave.

Pozitivno mišljenje
Naše tijelo i um su jedno. Suprotno uvriježenim mišljenjima da samo glava misli, svaki dio, svaka i najmanja stanica našeg tijela ima svoj um. Zadnja istraživanja pokazuju da ono što razmišljamo i osjećamo ima nevjerojatan utjecaj ne samo na naše zdravlje već na život uopće. Stoga je neophodno raditi „monitoring“ naših misli.  Važno je osvijestiti da kroz nas dnevno prođe 50.000 misli. One ostaju zabilježene u našem organizmu i pretvaraju se u biokemijske reakcije. Stoga je jako važno da ih usmjerimo prema pozitivnom. U početku se to možda čini teškim, pogotovo ako se nalazimo u nekom izazovnom periodu života, ali vrlo brzo ćete shvatiti da pozitivno razmišljanje otvara sasvim nove dimenzije našeg življenja i treba ustrajati. Istina je da često ne možemo birati događaje kojima smo izloženi ali ono što je presudno važno je da možemo izabrati kako reagiramo na događaje i to je ono što čini ogromnu razliku.

Ljudi koji nas okružuju
Okružite se ljudima koji vas motiviraju, „hrane“, i pozitivno djeluju na vas. Izbjegavajte ljude i odnose nakon kojih se osjećate iscrpljeno i izmaltretirano. Družite se s onima koji vas podržavaju, koji su iskreni i kojima je stalo do vas.

Prihvaćanje samih sebe
Živimo u kulturi u kojoj se postavljaju žestoki kriteriji idealnog tijela i izgleda.  Ne zaboravite (i na to upućujte i svoje kćeri!) da svaka slavna osoba kad ju sretnete uživo izgleda „normalno“ i nesavršeno kao i svaka od nas. Kad bi vas pripremali 2-3 sata za snimanje, i vi biste izgledali glamurozno! Stoga, ne uspoređujte se s nametnutim savršenim modelima iz časopisa, jer to nisu stvarne slike i osobe. Prihvatite svoje tijelo i sebe ovakvima kakve jeste, jer ste baš takve lijepe i potrebne. Volite svoje tijelo bez obzira na to koliko jest ili nije u skladu s nametnutim standardima ljepote.

Zahvalnost
Umjesto priželjkivanja ovih ili onih događaja i stvari, vježbajte svakodnevno zahvalnost. Pronađite odmah i ispišite 30 stvari zbog kojih možete biti zahvalni! Iznenadit ćete se koliko je toga u našim životima što se odvija svakodnevno i funkcionira dobro, a mi jednostavno olako prelazimo preko toga usmjereni na neku frustraciju ili nešto što nam nedostaje!

Postavljanje granica
Ljutnja je osjećaj koji nam pomaže da postavimo granice. Iskoristite svoju ljutnju da promijenite smjer kojim idete i kojim niste zadovoljni, da postavite granice i naučite govoriti „ne“ kad je to potrebno. Da bismo voljele sebe i druge (upravo tim redoslijedom!) moramo, između ostaloga, shvatiti da druge ne možemo promijeniti svojom ljubavlju. Ne možemo očekivati da će se netko promijeniti i početi ponašati onako kako mi to priželjkujemo samo ako se mi dovoljno potrudimo.

Ne ovisnostima ili  - vježbajte svoju neovisnost!
Počnite s prestankom ovisnosti o cigaretama (cigarete zatvaraju srce, pušimo jer ne želimo osjećati), hrani, televiziji, odnosima itd. Vježbajući odmicanje od ovisnosti gradit ćete svoju neovisnost na svim razinama, a jedino tako možemo biti potpuno zadovoljne i zdrave.

Smijeh i humor
Naoružajte se osmijehom i dobrim smislom za humor. Sve izgleda drugačije kad stvari ne uzimamo previše ozbiljno i smijemo se i sebi i drugima te situacijama u kojima se nalazimo. Dan bez smijeha je izgubljen dan! Neka ih bude što manje u vašem životu.

Preporučena literatura: 
1. DAH, James Nestor

2. ŽENSKO TIJELO, ŽENSKA MUDROSTI, Dr. Christiane Northrup

3. ŽENE KOJE TRČE S VUKOVIMA, Clarissa Pinkola Estes

4. IMATI HRABROSTI NE SVIDJETI SE DRUGIMA, Ichiro Kishimi i Fumitake Koga

5. CELEROV SOK, Anthony Wiliams