Img 9109
Autor Nataša Ozmec

Nakon 20 godina od objavljivanja knjige Žensko tijelo, ženska mudrost, koja je možda i ponajviše obilježila Planetopijino izdavaštvo i promijenila živote milijuna žena na planetu, ponosno najavljujemo da je u knjižare stiglo novo, obnovljeno i prošireno izdanje s gotovo 500 stranica novog teksta, podataka, istraživanja i preporuka.

Postoji samo jedna knjiga o ženskom zdravlju u kojoj ćete potražiti savjet za svoju kćer (ili sina!), pronaći tegobu koja muči vašu prijateljicu ili razriješiti nedoumicu svoje majke, knjiga koja će vam biti podrška, utjeha i savjetnik u svako životno doba, uzdanica zdravog razuma i glas koji vas razumije, ali i potiče da se bolje brinete za sebe. To je knjiga dr. Northrup Žensko tijelo, ženska mudrost, a upravo je stiglo novo prošireno izdanje, biblija svake ženske biblioteke.

Kada je prvi put objavljena prije više od dvadeset godina, knjiga Žensko tijelo, ženska mudrost postala je trenutno međunarodni bestseler i kompendij ženskog zdravlja koji ni danas nije nadmašila nijedna druga knjiga. U čemu je tajna? Osim što je sveobuhvatna i univerzalna, te ženu prati u doslovno svakom perioda njezina života, od puberteta, zrelosti do menopauze, od anatomije do duhovnosti, žene diljem svijeta u njoj su prepoznale svoj glas. Dr. Christiane Northrup, vrhunska ginekologinja, vodeći autoritet za žensko zdravlje, vizionarka je i pionirka holističkog pristupa koji objedinjuje um, duh, tijelo i emocije. I ostale su njezine knjige sve mahom bestseleri, a među najpopularnijima su Boginje ne stare, Neka život bude jednostavan i Majke i kćeri.

U novom izdanju dr. Northrup nam donosi nove informacije o trudnoći, porođaju, seksualnosti, kontracepciji, plodnosti, prehrani, hormonskoj nadomjesnoj terapiji, tretiranju fibroida, izbjegavanju histerektomije, održavanju zdravlja dojki i podržavanje zdravog menstrualnog ciklusa. Dodala je i nova poglavlja o vaginalnom zdravlju i sve raširenijem lichen sclorosisu te se opsežno bavi herpetičkim virusima. Obilje je novih podataka o ženskom energetskom sustavu i emocionalnom iscjeljenju, snovima kao sredstvu intuicije, znanja koja zapad crpi iz drevne tradicionalne kineske medicine, nove spoznaje o prirodnom progesteronu, vezi između imuniteta i određenih bolesti i kroničnih tegoba.

Velik dio novog materijala posvećen je istraživanjima, podacima i liječenju HPV-a, kao i kontroverzama i rizicima cjepiva za HPV te su potanko raščlanjeni postupci ispitivanja, odobravanja i učinak cjepiva raznih proizvođača kao i moguće negativne posljedice. No, dr. Northrup nikada ne ostaje samo na podacima i osvještavanju, uvijek daje konkretne savjete i naputke, od toga kako se zaštititi od štetnih posljedica cjepiva pa do prevencije, plana prehrane, dodataka prehrani i navođenja izvora za više informacija.

Dr. Northrup također donosi nova saznanja i istraživanja, ali i svoja iskustva o raznim pretragama – papa testu, mamografiji i njezinim manje invazivnim alternativama kao što je termografija, samopregledu dojki, raku, hormonima i genetici.

Cijelo jedno poglavlje posvetila je prehrani i potpuno ga revidirala i proširila u ovom izdanju, te donosi mnoštvo vježbi, programa i rituala za prevenciju i podržavanje fizičkog, mentalnog i emocionalnog zdravlja.

U trećem dijelu govori o iscjeljenju na svim razinama, o odabiru osobnog puta iscjeljenja, okretanje svojoj duhovnosti i kako crpiti snagu iz svojih emocija, snage i ljepote svojeg tijela, kako spoznati svoju unutarnju mudrost. Dr. Northrup nam također daje korisne savjete o odabiru liječnika i odnosu kakav bismo trebale uspostaviti sa njim: što pitati, kako tražiti podršku, kada zatražiti drugo mišljenje ili se usprotiviti nametnutoj pretrazi ili tretmanu.

Čvrsto ukorijenjena u medicini i ponosna na znanje i vještine koje je stekla obrazovanjem i iskustvom, oduvijek je tražila ono najbolje za svoje pacijentice, čak i kad je to značilo preispitivanje uvriježenih postupaka i liječničkih praksi i razotkrivanje marketinga farmaceutske industrije kojem su liječnici neprestano i agresivno izloženi, uvjerena da uvijek treba gledati i ići naprijed.

„Iscjeljenje uvijek podrazumijeva ostavljanje prošlosti iza sebe dok se usmjeravamo prema budućnosti. Ostanemo li vezani za prošlost, zapravo je neprekidno ponavljamo i ona postaje naša budućnost. Dok se oslobađamo vezanosti za prošlost, od presudne je važnosti imati jasnu viziju ispunjenu nadom i uzbuđenjem zbog onog što nas očekuje, što nas vuče naprijed.“

U svom novom izdanju dr. Northrup ne donosi samo najnovije načine liječenja i tretiranje tegoba, inovacije i istraživanja već se osvrće i na promijenjenu ulogu žene u suvremenom društvu – danas žena preuzima proaktivan pristup svojem zdravlju, educira se i više sudjeluje u svim procesima te želi manje medicinskih intervencija. Sve je to nadopunila pričama svojih pacijentica i žena koje su se iscijelile jer su bile dovoljno mudre da sebe stave na prvo mjesto i poslušaju što im govori njihovo tijelo, njihovo naslijeđe i iskustvo. Knjiga Žensko tijelo, ženska mudrost predstavlja suvremenu medicinu u najboljem smislu, pomirujući i nadopunjujući međusobno nove tehnologije s prirodnim remedijama i zadivljujućom sposobnosti našeg tijela za iscjeljenje.

Posveta kojom započinje svoju knjigu zato je ista kao i prije više od 20 godina:

Ovo je knjiga za sve one koji vjeruju da je moguće ispunjeno živjeti bez obzira na okolnosti u kojima se trenutačno nalazimo ili u kojima smo u prošlosti živjeli.

Ona je za sve one koji priznaju svakodnevnu prisutnost tajnovitog, neizvjesnog i nade.

Ona je za one koji žele biti zdravi i znaju da je iscjeljenje nešto više od pukih izvanjskih supstancija ili tehnika.

Ovo je knjiga za svakog liječnika, medicinsku sestru, zdravstvenog radnika, iscjelitelja ili pacijenta koji njeguju otvorenost srca i otvorenost uma te prihvaćaju činjenicu da se znanstvena istina neprestano mijenja.

Ovo je knjiga za one koji znaju da naše iscjeljenje neće biti dovršeno sve dok ponovno ne uvedemo svetost u naše svakodnevno življenje.

Ovu knjigu sa zahvalnošću posvećujem znanstvenicima i iscjeliteljima iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti koji su se usudili i hrabro nastavljaju ići dalje u vjeri, nadi i radosti usprkos pogubnim učincima konvencionalnog načina razmišljanja.