Unutarnje izenjerstvo   blog
Autor Iva Jerković

Od prvog dana "Unutarnje inženjerstvo" Sadhgurua osvojilo je našu čitateljsku publiku, stoga nije neobično da je to bila naša najprodavanija knjiga na Interliberu ove godine! O njemu i knjizi za vas piše Iva Jerković. 

Svijet je pun gurua. I pun je onih koji se, često s pravom, boje samozvanih gurua, njihove manipulacije i zavođenja pa zbog toga možda nikada ne kreću na unutarnje duhovno putovanje. Krenemo li, međutim, sami istraživati dubine svoga bića, bez pomoći nekoga tko već poznaje unutarnji „teritorij“, trebat će nam sve vrijeme ovog svijeta. Kako onda pomiriti taj konflikt u sebi? 

Možda zvuči pompozno ili čak prejednostavno, no Unutarnje inženjerstvo: Vodič za radost jednog jogija - knjiga jednog istinskog gurua, Sadhgurua, poznatog mistika, jogija, učitelja, ali i biznismena, edukatora i govornika - upravo bi mogao biti prvi korak prema unutra. Ujedno i stoti korak za one koji već hrabro koračaju na duhovnom putu jer ovo štivo otvara um i srce, rađa radost i baca „duga svjetla“ na put koji nam je možda poznat, no često ima mračne kutke koje valja istražiti. A s ovim se vodičem to može činiti bez straha.

„Guru je postala prosta riječ. Zaboravili smo pravo značenje te riječi. Guru doslovce znači 'onaj koji tjera tamu'. Guruova funkcija suprotno raširenim predrasudama, nije poučavati, indoktrinirati ili preobratiti. Guru je ovdje kako bi bacio svjetlost na dimenzije koje leže izvan naših osjetilnih percepcija, psiholoških drama, dimenzije koje trenutačno niste u stanju uočiti“, kaže Sadhguru na jednoj od uvodnih stranica svog bestselera, a potom u maniri najboljeg zabavljača, s lakoćom čarobnjaka počinje objašnjavati svrhu ljudske egzistencije i opisivati alate za svladavanje umnih i fizičkih prepreka koje ljudska bića ograničavaju u rastu i ispunjenju njihovih  potencijala. Ovo je jedna od najboljih knjiga koja apstraktno ljudsko buđenje iz izmaglice ega opisuje na opipljiv i razumljiv način s dodatkom zaraznog humora.

Dar prenošenja znanja Sadhguru, poznat i pod imenom Jaggi Vasudev, ne duguje samo prosvjetljenju koje opisuje na početku svoje knjige. Usavršio ga je na brojnim govornicama diljem svijeta, među ostalima onima koje pripadaju Googleu, Microsoftu, Harvardu, UN-u, TED-u. Upravo su ga ove kompanije i institucije pozvale da govori njihovim zaposlenicima jer je njegov pristup duhovnosti i razvoju izrazito praktičan i prilagodljiv svakodnevici, a drevne istine prenosi na vrlo suvremen način.

Rječnik kojim Sadhguru opisuje ljudski rast je joga, no neka vas to ne zavara – njegovi su opisi univerzalni poput zraka koji dišemo i primjenjivi u svim svjetonazorima. Zahvaljujući praktičnim savjetima i vježbama koje prate svako poglavlje autor dodatno produbljuje čitateljevo razumijevanje. Opisuje kako svi imamo moć mijenjati svoje stanje, pa time i okolnosti u kojima živimo jer sva iskustva proizlaze iznutra, iz našeg jedinstvenog doživljaja, a tim dijelom ne upravlja nitko drugi nego mi sami.

U poglavljima posvećenima tijelu, umu i energijama pokazuje kako svaki od tih aspekata našeg bića može biti portal u preobrazbu koja će u naš život unijeti više radosti, razumijevanja, ravnoteže i mira. No, ističe, radost nije cilj. Ona je osnovni sastojak življenja, a cilj našeg bivanja je ekspanzija – rast naše svijesti do neslućenih mogućnosti.