Dr junger high res
Autor Vlasta Prohaska Jarec

Kako se tijelo teško samo uspijeva riješiti nagomilanih toksina potrebno je barem povremeno omogućiti mu da se obnovi, oslobodi toksina te ponovno počne optimalno funkcionirati. Popularno zvani detoks programi omogućuju upravo to, a svaki dobar i ozbiljan program mora ispunjavati ovih 5 funkcija detoksikacije. 

Dr Alejandro Junger proslavio se svojim programom detoksikacije i obnavljanja zdravlja. Njegove dvije knjige, Clean – program za detoksikaciju organizma  i Zdrava probava, s razlogom su među najprodavanijim knjigama na svijetu kada je riječ o ovoj temi. U njima je objasnio koje se bolesti i simptomi javljaju ako su crijeva oštećena a probava otežana, što su toksini, kako ih unosimo u svoje tijelo, koje bolesti uzrokuju te kako ih izbaciti iz tijela, podržavajući pritom prirodnu sposobnost tijela da se samo obnovi.

Dr. Junger, iako kardiolog, i sam je osjetio posljedice suvremenog života u vidu viška kilograma, problema sa srcem, probavom i depresijom. Tražeći riješenje za vlastite tegobe, otkrio je da je jedan od najvećih medicinskih problema današnjeg čovjeka zatrovanost tijela toksinima. Podbuhlost, zatvor, nadutost, alergije na određene namirnice, slab imunitet, nagle promjene raspoloženja, hormonska neravnoteža, sve su to simptomi i tegobe koje vrlo često uzrokuju toksini bilo kao primaran ili sekundaran uzrok bolesti.

Postoje mnogi načini na koje otrovi utječu na normalnu fiziologiju života, objašnjava dr. Junger u knjizi Clean. Mogu blokirati određeni enzim potreban za neku važnu tjelesnu funkciju, mogu uništavati dobre bakterije u crijevima, sprečavati vezanje kisika s crvenim krvnim stanicama, onemogućavati sintezu DNK ili blokirati apsorpciju različitih vitamina. Neki mogu tako uporno poticati određenu tjelesnu funkciju da ona počne uzrokovati oštećenja. Tako, na primjer, konstantan unos kofeina tijekom određenog razdoblja može rezultirati iscrpljenošću nadbubrežnih žlijezda, a da uopće ne budemo svjesni da je tome uzrok kofein.

Kako se tijelo teško samo uspijeva riješiti nagomilanih toksina potrebno je barem povremeno omogućiti mu da se obnovi, oslobodi toksina te ponovno počne optimalno funkcionirati. Popularno zvani detox programi omogućuju upravo to, a svaki dobar i ozbiljan program mora ispunjavati ovih 5 funkcija detoksikacije:

1. Smanjenje opterećenosti probave. Konzumiranjem manje krutih namirni­ca i izbjegavanjem iritansa energija se preusmjerava na procese detoksikacije. 

2. Uvođenje 12-satne pauze. Osam sati nakon posljednjeg obroka aktivira se signal za početak detoksikacije. Nakon toga, tijelu treba oko četiri sata da obavi dubinsko čišćenje. Malo tko to danas priušti svojem tijelu, zato što jedemo i pijemo do kasno u noć.

3. Obnavljanje unutarnjeg okoliša. Smanjuje se kiselost, vraća se ravnoteža crijevne flore u korist korisnih bakterija i crijevnoj se stijenci daje prilika da zacijeli.

4. Podržavanje rada jetara. Unose se hranjive tvari koje jetrima omogućuju da učinkovito obavljaju svoje funkcije potrebne za prvu i drugu fazu detoksikacije, čime nam se održava zdravlje.

5. Poticanje eliminacije. Nakon što se otrovi otpuste i neutraliziraju, moraju se izbaciti zajedno sa sluzi koja ih obavija. Program nudi nadomjeske i tehnike koje omogućavaju da se to dogodi brzo i učinkovito.

Tajna uspjeha Jungerove metode je u tome što ona logično i znanstveno utemeljeno prati i podržava prirodnu sposobnost tijela da se očisti od nakupljenih toksina, program je provediv uz redovno obnavljanje svakodnevnih obaveza i nije potrebno uzeti godišnji kako biste uspješno završili sva tri tjedna, a kao posljedicu programa možete očekivati da ćete izgledati i osjećati se mlađe, blistati i povratiti ljepotu, vitalnost i snagu.