Jameslotusliftmat

U našu su knjižaru, kao i webshop, stigle nove prostirke za jogu – Liforme. Kako je nastao ovaj eco-friendly brend jedinstvenog dizajna, saznajte iz prve ruke: James, kojeg vidite na slici, simpatičan osnivač brenda i strastveni jogi krenuo je u potragu za savršenom prostirkom…

Prvi puta sam se s jogom susreo 1966. kada sam kao tinejdžer došao s mamom na sat legendarnog učitelja Iyengara. Jogu mi je preporučio jedan pametan liječnik kao rješenje problema s kralježnicom koje sam imao već u toj dobi (krivac je luda mladost na skateboardu!).

Tijekom sljedećih 10 godina – osim što sam kao odvjetnik u industriji zabave većinu vremena provodio prikovan za stolom (vrlo neljubazno za leđa) – išao sam povremeno i na satove joge što je stvarno koristilo mojim leđima (na mnogo načina od kojih neka nisam ni očekivao).

Prekretnica je za mene bila 2004. kada sam počeo redovno dolaziti na satove Ashtanga joge kod iskusne i inspirativne učiteljice Heather. Sve sam više bio zainteresiran za redovnu praksu asana. Napredak je dolazio sporo, što mi se čini vrlo uobičajeno za sve koji između satova joge žive modernim urbanim životom. No to je zapravo sjajno jer sam konačno shvatio – joga nije natjecanje ili potraga za savršenstvom; polako napredujući kroz jogu i nesvjesno učimo toliko toga!

A kako je došlo do ideje za prostirke Liforme? 

Pa, kako to često biva, sve je krenulo od jedne vrlo jednostavne ideje. Naime, prošao sam puno satova koje su vodili različiti učitelji joge. Svako od njih davao je svoje upute za postavljanje tijela u ispravan položaj. I vrlo često, iako naravno ne uvijek, te su se upute odnosile na specifično mjesto na prostirci na koje trebaju doći vaše ruke i stopala ili drugi dijelovi tijela. Zapitao sam se, zašto netko jednostavno na samoj prostirci ne označi ta mjesta kako bi se lakše pravilno postavio u asanu što bi istovremeno olakšalo mojim učiteljima da vide gdje sam?

Da skratim vrlo dugu priču, ova je ideja pokrenula petogodišnji proces istraživanja i razvoja sustava kojeg smo nazvali AlignForMe, ali i svih drugih karakteristika prostirki Liforme koje su nam na neki način postale čak i važnije od prvobitne ideje. Često sam se na raznim prostirkama mučio s proklizavanjem i postizanjem stabilnosti za vrijeme izvođenja asana. Postao sam fasciniran proučavanjem materijala od kojih se prostirke izrađuju, učio koji od njih su eco-friendly i zašto (ili zašto nisu) i to je postala točka fokusa u izradi vlastitih prostirki.

Kad je riječ o samom procesu proizvodnje, sada mi je jasno da nisam imao ni približnu ideju u što se zapravo upuštam. Da mi je netko unaprijed rekao da će mi trebati nekoliko godina da napravim ovaj proizvod, da ću morati putovati sedam puta na Daleki Istok i da ću se pri tome suočiti s gotovo svim zamislivim i nezamislivim komplikacijama koje se mogu dogoditi, ne znam što bi bilo. No na sreću, nisam bio upozoren unaprijed, a prepreke ipak nisu došle sve istovremeno. I nakon što uspješno savladate nekoliko njih i prijeđete određeni dio puta, nema više povratka. A na tom putu je bilo i zabavno, stekao sam nove prijatelje, a nastale su i neke nove ideje koje zasad čuvamo u rukavu.

No prava je istina da mi je stvaranje kompanije iz nule te kreiranje prostirke Liforme bio pravi užitak i privilegija. U manje od četiri godine naše su inovativne prostirke pronašle kupce u više od 85 zemalja svijeta, uključujući sve savezne države Amerike. A pri tome smo vodili računa o okolišu i povezali se s partnerima kao što je poznata ekološka udruga Friends of The Earth.

Liforme prostirke neće umjesto vas vježbati jogu, no ako vam pomognu postići veću učinkovitost i pri tome užitak za vrijeme vježbanja, to će me učiniti jednim vrlo sretnim jogijem.

Uzbuđen sam oko svega što želimo postići u našoj kompaniji i neizmjerno sam zahvalan mnogim predivnim ljudima koji su nam pomogli tijekom godina. Oni koji su prepoznali i podržali moju viziju u najranijoj fazi, kao i one koji rade sa mnom na usavršavanju te vizije svakoga dana. Oni znaju tko su i ovim putem im se svim srcem zahvaljujem.

I vjerujte, za Liforme ovo je tek početak puta! Slobodno nam se pridružite.

OM Shanti.

S ljubavlju,
James