Merkaba paperweight by vau (3) (1)

VAU predstavlja kolekciju dekora za dom, korisnih i ukrasnih osobnih predmeta i nakit inspiriran univerzalnim simbolima koji služe kao podsjetnik za svjesno življenje. Svaki predmet utjelovljuje određeni koncept poput balansa, vječnosti ili dualnosti, kako bi u naš svakodnevni život unio osjećaj radosti i čudesnosti. A dobra je vijest da ih možete pronaći u ponudi naše knjižare.

Aristotel je rekao kako je početak najvažniji dio posla. Ujedno je i najuzbudljiviji, jer su na početku sve mogućnosti otvorene. To je, između ostalog, razlog što su osnivači brenda VAU, nakon 25 godina rada za druge brendove, odlučili krenuti svojim putem i naći se na novom početku.  

Vrlo brzo im je postalo jasno da žele kreirati analogne objekte koji pružaju neposredno taktilno iskustvo koje stvara osjećaj uzemljenosti, prisutnosti…

 

Baš kao što svaki mirni duboki udah i izdah, promatranje zalaska sunca ili osmijeh voljene osobe u nama izaziva emociju, unosi radost u svakodnevicu, tako su i VAU proizvodi osmišljeni da bi nas ispunili radošću. I doista se tako osjećamo pri susretu s ovim jedinstvenim proizvodima. Radi se o predmetima za svakodnevnu upotrebu koji su promišljeni i izvedeni na nov način. Otvarač za boce postaje i ručni alat i malena skulptura kada nije u upotrebi. Stalak za svijeće oponaša zigurate, hramove Mezopotamije, a privjesak oblikovan kao OROBORUS, drevni je simbol zmije koja jede svoj rep i tako svaki predmet ima dvojaku funkciju – onu upotrebnu i estetsku.

Porijeklo imena

Iako im to na početku nije bila namjera, predmeti koje su stvarali počeli su tvoriti povezanu kolekciju. Najveći dio te kolekcije možete pronaći i kod nas u knjižari kao i na webshopu – uteg za papir MERKABA, privjesak otvarač DYAD, držač lučica CIRCULAR ili otvarač za pisma CURVE. Cijelokupnu ponudu pogledajte na linku.

 

Prije nego je nastao VAU, bio je PES, radionica iz koje je nastao VAU. Kako je PES zapravo u narječju pas, kroz šalu su govorili kako bi se sada brend mogao zvati VAU, kako se pes i glasa. Šala je postala zbilja, jednostavno im se svidjelo kako napisana i izgovorena riječ zvuči.

Kasnije su otkrili da postoje i druga značenja. U starogrčkom, fenićanskom i hebrejskom, VAU predstavlja šesto slovo i broj 6. Numerologija kaže da je to broj kreacije, ženski broj. Pitagora ga je nazivao savršenim brojem. Predstavlja točku susreta materijalnog i nematerijalnog, mjesto gdje se susreću suprotnosti. Za ljude koji čine VAU, naziv govori o nastojanju da svakodnevno spoje sa simboličnim, da otjelove našu potragu za smislom. Što reći osim – nomen est omen.