Img 8050
Autor Nataša Ozmec

Jedan od najpoznatijih američkih biologa Edward Wilson smatra da ljudi imaju urođenu potrebu za povezanošću s prirodom, što naziva „biofilija”. Trenutno nas većina provodi puno vremena u kući i s malo kontakta s prirodom, a obasipani stalnim izvještajima, podacima i vijestima podložniji smo neugodnim stanjima tjeskobe i stresa. Stoga je upravo uzgajanje i njega sobnih biljaka odlična prigoda da se ponovno povežemo s prirodom i unutar naša četiri zida!

Jeste li znali da tlo u kojem rastu naše biljke sadržava mikrobe, popularno zvane „vanjski endorfini“, koji djeluju kao prirodni antidepresivi i stimuliraju hormon sreće serotonin u našem mozgu? Biljke također pročišćavaju zrak, povoljno djeluju na učinkovitost i koncentraciju, pomažu kod nesanice, opuštaju, smiruju i olakšavaju oporavak kad smo bolesni.

 

U predivnoj novoj knjizi Ljekovita moć sobnog bilja strasna botaničarka i cvjećarica Fran Bailey grupirala je biljke prema njihovim blagotvornim svojstvima. Osim što ćete saznati kako se brinuti za pojedinu biljku, koliko joj treba vode, svjetlosti i vlage, saznat ćete i koje su biljke najbolje za koju prostoriju, kako odabrati biljke, kako ih presađivati, razmjestiti i najbolje iskoristiti sve njihove blagodati.
Iz knjige smo o
dabrali  tri biljke koje je lako održavati čak i potpunim početnicima, a koje će vam i uz vrlo malo truda zasigurno i obilato uzvratiti ljubav.

 

Sanseverija (Sanseveria trifasciata)
Poznato je da biljke proizvode kisik, no neke biljke mogu i više od toga. NASA-ini testovi su pokazali da izdržljiva sanseverija, poznata kao kraljica biljaka koje čiste zrak, uspješno iz njega uklanja benzol, formaldehid, trikloretilen i ksilen. Kada biste trebali odabrati samo jednu biljku da vam pomogne spriječiti respiratorne tegobe, ona bi bila najbolji odabir. Jaka kao čelik, sansevierija je praktički neuništiva. Sporo raste, hrani se nemarom i trajat će godinama ako je ne budete previše zalijevali.

Svjetlost: Buja u toplim i svijetlim prostorima, no dobro podnosi i sjenu.

Vlaga: Niska.

Voda: Zalijevajte je vrlo štedljivo – zimi jedanput na mjesec, a u ostatku godine jedanput u dva tjedna.

Njega: Kada biljka preraste teglu, izvadite je i podijelite u dvije manje biljke.

 

Filodendron (Pholodendron scandens)

U poglavlju koje predstavlja biljke koje smiruju i opuštaju popularni je filodendron. Brzo raste i lako ga je njegovati pa ćete s njime lako postići "efekt džungle". Možete ga smjestiti visoko na zidne police niz koje se može spuštati, ili ga posadite u teglu i poduprite žičanom konstrukcijom ili štapom obloženim mahovinom, uz koje se može penjati. Njegovi okrugli, srcoliki listovi mogu ublažiti oštre kutove modernih, minimalističkih prostora i stvoriti zelenu fokalnu točku koja potiče opuštanje.

Svjetlost: Odgovaraju mu filtrirano svjetlo i umjerena sjena. Pod jarkim suncem listovi će požutjeti ili zadobiti opekotine.

Vlaga: Ova biljka najbolje uspijeva u toplim, vlažnim uvjetima. Redovito je rosite ili stavite u dubok podložak s vlažnim šljunkom.

Voda: Između proljeća i jeseni održavajte zemlju vlažnom. Zimi zalijevajte samo kada primijetite da je zemlja suha.

Njega: Kako biste poduprli biljku u fotosintezi i poticali njezin rast, redovito brišite prašinu s listova vlažnom krpom. Ako želite potaknuti bujnost biljke, otrgnite vrhove stabljika. Tako nastale reznice brzo će pustiti korijenje kada ih stavite u vodu.

 

Japansko drvo novca ( Crassula Ovata)

Iznimno je lako brinuti se za drvo novca, što donekle objašnjava njegovu trajnu popularnost diljem svijeta. Ovi sukulenti zadržavaju vodu u listovima i stabljikama, odgovara im da su suhi i dobro podnose čak i određenu količinu zanemarivanja. U azijskim kulturama smatra se da donose sreću, bogatstvo i napredak: sljedbenici filozofije feng shuija smještaju ih u jugoistočni kut prostora i vjeruju da svaki novi list najavljuje materijalnu dobit. Iako  bogatstvo nije jednako sreći, ova je biljka u poglavlju koje predstavlja biljke koje donose radost i sreću – i malo ulaganja u ovu biljku višestruko će vam se isplatiti jer i znanstvena istraživanja potvrđuju da vrtlarenje poboljšava raspoloženje i čini nas sretnijima i optimističnima.

Svjetlost: Odgovara joj mjesto s puno indirektne svjetlosti.

Vlaga: Niska.

Voda: Tijekom ljetnih mjeseci zalijevajte samo kada zamijetite da je zemlja suha. Zimi zalijevajte štedljivo – tek toliko da se listovi ne smežuraju.

Njega: Presadite biljku svake dvije do tri godine. Odrasle biljke mogu dosegnuti dojmljivu visinu od čak jednog metra i prekrasno izgledaju u svakoj prostoriji.

 

Više o mnogim drugim superbiljkama saznate u knjizi Ljekovita moć sobnog bilja.
 Fotografije © Stephanie McLeod 2019, Planetopija 2020.