Deset razloga
Autor Marija Knežević

Lav, medo, slon i morska kornjača glavni su junaci naših poučnih slikovnica 10 razloga da ih voliš - koje nikoga neće ostaviti ravnodušnima.

Iz dana u dan stižu nam vijesti kako je sve više ugroženih životinjskih vrsta kojima prijeti izumiranje. Lav, medvjed, slon, morska kornjača, vuk, krokodil, leopard, gorila… samo su neke od njih.

Kako bismo spriječili taj začaran krug, potrebno je krenuti iz korijena svijesti, što znači da naše najmlađe naraštaje od rane trebamo naučiti suosjećanju i brizi o tim divnim bićima. Veliku pomoć mogu nam pružiti knjige, slikovnice i emisije koje se bave tom tematikom, ali važno je i vlastitim primjerom biti uzor svojoj djeci, nećacima, unucima…

Prekrasna serija slikovnica 10 razloga da ih voliš (Slon, Medo, Lav i Morska kornjača) napravljena je u tom duhu u suradnji s Prirodoslovnim muzejom u Londonu. Govori o životnim navikama tih prekrasnih bića te nam objašnjava zašto ih je važno zaštititi. Također daje korisne ideje i savjete kako i gdje udomiti određenu vrstu životinje.

Kad žele nešto reći, slonovi udaraju nogama. Kad su uzbuđeni, ljuti ili prestrašeni, trube surlama. Slonovi osjećaju tugu, uznemiri ih smrt prijatelja. Ako pronađu slonovske kosti, nježno ih miluju surlama.

Stručnjaci su odavno potvrdili da i životinje osjećaju, da ih grubosti jednako bole kao i nas ljude. O tome trebamo učiti naše najmlađe, da osjećaju ljubav prema svim živim bićima. Životinje su sadašnjost i budućnost našeg ekosustava - bez kojeg nema ni nas, zato krenimo s promjenom i naučimo djecu da postoji bezbroj razloga da ih voliš.