Nove i odabrane pjesme
Autor Vlasta Prohaska

Planetopija i Booksa pozivaju vas na promociju zbirke poezije Nove i odabrane pjesme Mary Oliver.

Utorak, 28. lipnja u 20:00 sati

Booksa, Martićeva ulica 14 d

 

Sudjeluju: Prevodieljica Vera Vujović i pjesnikinja Sanja Baković

Moderatorica: Vlasta Prohaska

“Reci, što ti kaniš
sa svojim jedinim divljim i dragocjenim životom?"

Mary Oliver jedna je od najvećih američkih pjesnikinja svoje generacije, a nedavno je na hrvatskom objavljena njezina hvaljena zbirka Nove i odabrane pjesme – iz nje čitamo i o njoj razgovaramo s prevoditeljicom Verom Vujović i pjesnikinjom Sanjom Baković.

U pedeset godina pisanja poezije Mary Oliver je objavila čak trideset zbirki u kojima je svoje srce predala ljubavi prema jednostavnom životu i osjećaju da smo u vječno promjenjivoj i cikličnoj prirodi svi neraskidivo povezani.

Pisala je slobodnim stihom i jednostavnim leksikom, a sebe je nazivala „nevjestom čuđenja“, posvećenoj braku s veličanstvenim čudom života.
Da ovaj svijet ne bismo napustili kao da smo na njemu bili tek posjetioci, lirski subjekt u pjesmama Mary Oliver poziva nas na otvorenost, empatiju, znatiželju te divljenje čak i prema najmanjim prirodnim pojavama.

Poezija Mary Oliver uvrštena je u Antologiju najbolje američke poezije, a zbirka Nove i odabrane pjesme prvi put je objavljena 1992. godine te je nagrađena prestižnom National Book Award. Nakladnička kuća Planetopija objavila je njezino prvo prijevodno izdanje na hrvatskom jeziku koje potpisuje Vera Vujović, zajedno s preglednim pogovorom koji kontekstualizira rad Mary Oliver.

Uz razgovor i čitanje stihova, očekuje vas i promotivna cijena knjige te večeri.

Veselimo se vašem dolasku.