Pura vida narukvice
Autor Vlasta Prohaska

U našim knjižarama možete pronaći divne šarene narukvice Pura Vida koje imaju i dobru priču. 

Priča o Pura Vida narukvicama počinje 2010. kada su dvojica prijatelja iz Južne Kalifornije, Griffin Thall i Paul Goodman, nakon završetka fakulteta odlučili otputovati u Kostariku. Zbog zadivljujućih zalazaka sunca, surfanja, cool gradova i divnih ljudi, Griffin i Paul ubrzo su se zaljubili u opušteni stil života.

Tamo su upoznali dva umjetnika imenom Jorge i Joaquin, čije šarene ručno izrađene narukvice prikazuju ljepotu Kostarike. Nažalost, Jorge i Joaquin teško su živjeli od ovih narukvica. Očajni da pronađu način kako im pomoći, Griffin i Paul predložili su im da naprave 400 narukvica koje bi ponijeli kući sa sobom. I tako je sve započelo.

Kada su se vratili u San Diego, Griffin i Paul izložili su narukvice u lokalnom butiku te ih rasprodali u samo nekoliko dana. Shvatili su da ovi komadi nisu samo obične narukvice. To je bila pokretačka snaga koja je slavila jednostavne stvari u životu - ili "Pura Vida", kako bi to nazvali Kostarikanci. Doslovni prijevod „pura vida“ je "čisti život" i više je od izreke. To je način života. Temelji se na uživanju u malim životnim zadovoljstvima, usporavanju i življenju punim plućima.

Kako bi proširili duh pura vide, Griffin i Paul udružili su se s Jorgeom, Joaquinom i drugim umjetnicima kako bi stvarali ručno izrađene narukvice u beskrajnim kombinacijama boja – svaka od njih jedinstvena kao osoba koja je nosi. Ono što je započelo kao prodaja samo nekoliko narukvica tjedno preraslo je u globalni pokret s milijunima prodanih narukvica svake godine.

Tako se način života koji opisuje "pura vida" počeo širiti diljem svijeta kroz proizvode koji su odgovorno izrađeni, inspirativni, lijepi i doprinose zajednici. U proteklih nekoliko godina ekipa iz Pura Vide surađivala je s više od 200 organizacija diljem svijeta i donirali su više od 4 milijuna dolara u humanitarne svrhe.