Sophie sabbage photo

Sophie Sabbage s 48 godina dobila je dijagnozu raka pluća u 4. terminalnoj fazi. Njezino iskustvo i knjigu Što sve možete učiniti kad vam dijagnosticiraju rak preporučuju brojni liječnici, life-coachevi, voditelji grupa podrške za oboljele od degenerativnih bolesti i različiti drugi stručnjaci i profesionalci kao kvalitetnu podršku i pomoć u suočavanju i funkcioniranju s dijagnozom raka. Iz knjige smo odabrali dio u kojem autorica opisuje sustav podrške koji je osmislila, njegovu svrhu i ključne korake na putu do iscjeljenja...

Ovu knjigu smatrajte kompasom koji će vam pomoći kad se izgubite; on će vam u svakom trenutku kad ga upotrijebite otkriti put naprijed, ovisno o tome što vam se u danome trenutku događa. Poput kompasa, ona je osmišljena da se prilagodi vašem okružju i okolnostima u kojima se nalazite, da vam pomogne da pronađete put, počevši od mjesta na kojemu se nalazite u danome trenutku.  

Iako je u knjizi proces iznesen na linearan način, on je ipak kružan. Vrlo je vjerojatno da ćete se prebacivati naprijed-natrag, s jedne na drugu vježbu. I dok je stabilizacija tijela bila moj prioritet na samome početku, u tome mi je trenutku također bilo važno da se pomirim sa šokom koji sam doživjela saznavši svoju dijagnozu, što je presudan korak za bistrenje uma. Slično tomu, tijekom tih prvih tjedana, svakodnevno sam velik broj sati provodila pokušavajući shvatiti svoju bolest – pritom istražujući, čitajući, gledajući filmove, pretražujući internet te razgovarajući sa stručnjacima za rak, kao i s drugim ljudima oboljelima od raka.

Većinu dana znat ćete na što trebate usmjeriti svoju pozornost, ali ovaj kompas možete koristiti kako biste se podsjećali na sve ono drugo na što biste se trebali fokusirati. To je holistički proces tijekom kojeg se, u trenucima kad vam je potrebna pomoć, nalazite u središtu i držite svoj kompas pronalazeći svoj put prema vanjskome rubu svakog aspekta programa.

Pomirite se s dijagnozom (Drugo poglavlje)

Ovo je važna faza kojoj biste se od samoga početka trebali potpuno posvetiti. Ona govori o tome kako preživjeti šok koji je izazvala vaša dijagnoza, bez obzira na to koliko je rak rano ili kasno detektiran. Istodobno ćete postavljati i dio čvrstih temelja za putovanje koje vam slijedi. Ova je faza i praktična i psihološka. Ona podrazumijeva i da:

a) Proživite svoje osjećaje: izražavajte ih i oslobodite; nemojte ih potiskivati, stišavati ili izbjegavati – što se često događa kad se suočavamo sa šokantnim vijestima.

b) Suočite se sa svim činjenicama: potpuno se suočite s realnošću situacije u kojoj se nalazite, bez obzira na to koliko vam je to teško, jer što više znate o svom zdravstvenom stanju, to imate više snage da ga pokušate razriješiti.

c) Zatražite pomoć: obratite se svakoj osobi koja vam je spremna pružiti potporu i izgradite održiv sustav potpore koja će vam olakšati putovanje.

d) Postavite granice: postavite nužne granice na poslu i u odnosima, kako biste mogli sačuvati energiju za teške odabire i izazovne tretmane s kojima ćete se susresti na svome putu.

Upoznajte svoju bolest (Treće poglavlje)

Educirajte se o obliku raka od kojeg bolujete. Nakon što ste dobili dijagnozu, to je jedan od najvažnijih i najviše osnažujućih koraka koje možete poduzeti. Jedna je mogućnost da to prepustite svojim liječnicima te da samo slušate ono što vam govore, a druga je da se potrudite otkriti s čime se točno suočavate te koji su tretmani dostupni (ili nisu). Zatim sa svojim liječnikom, ili s bilo kojom drugom osobom koja sudjeluje u vašem liječenju, možete izgraditi partnerski odnos i pritom ćete imati više samopouzdanja, inteligencije i slobode da sami odlučite kojim ćete putem krenuti. Ta faza podrazumijeva da:

a) Postavite sva pitanja koja vam padnu napamet: prepustite se neprekidnoj, smislenoj, odvažnoj istrazi prirode svoga zdravstvenog stanja i što ono znači za vas.

b) Riješite domaću zadaću: pretražite različite protokole liječenja dostupnih u vašoj zemlji i u inozemstvu kako biste saznali koje su vam opcije dostupne.

c) Izbjegavate statistiku: držite se podalje od informacija koje iscrpljuju dušu, nameću strah i koje govore o pokazateljima, ali ne i o iznimkama.

d) Otkrijete korijene svoje bolesti: otkrijete potencijalne čimbenike koji su, moguće je, pridonijeli razvoju raka da budete spremni s njima se pojedinačno pozabaviti.

Otkrijte svoju svrhu (Četvrto poglavlje)

Često znam reći da je moja vjera vjetar koji puše u moja jedra, a moja svrha kormilo na mojem brodu. Ako je svjesno odaberemo i duboko joj se posvetimo, onda je svrha moćna sila. Ona će na ovome putovanju usmjeravati sve vaše odluke i odabire te je stoga važno da je otkrijete što prije možete. Opstati ili procvjetati? I dalje se grčevito držati za nešto ili se opustiti? Preuzeti život u svoje ruke ili dopustiti da se netko pobrine za vas? Omogućiti puko preživljavanje ili naučiti nešto iz iskustva? Živjeti ili umrijeti? Ne postoje pravi odgovori. Postoje samo odabiri. Vaši. Koje ste odvažno i hrabro donijeli. Ova faza podrazumijeva da:

a) Evaluirate svoju stvarnost: razmotrite činjenice o svojoj bolesti zajedno s okolnostima u kojima se odvijao vaš život, kako biste mogli precizno i mudro definirati ograničenja i mogućnosti.

b) Otkrijete što doista želite: posvetite se iskreno, duboko i  odvažno onomu što istinski želite i, s obzirom na situaciju, procijenite koliko se žustro želite zauzeti za to ili to odbaciti.

c) Otkrijete zašto to želite: otkrijete svoje najdublje, najiskrenije namjere i vizualizirate rezultate koje želite ostvariti.

d) Odlučite što ćete činiti: donosite jasne odabire i sastavite pouzdan, dobro definiran i praktičan plan kojim ćete poduprijeti svoju svrhu ili svrhe (ako ih je više).

Stabilizirajte tijelo (Peto poglavlje)

Ova će faza ovisiti o prirodi vaše dijagnoze. Detektirate li rak u ranoj fazi, moguće je da će vaše tijelo biti dovoljno stabilno, zahvaljujući čemu će lakše napredovati u drugim fazama. Ako vam dijagnosticiraju rak u poodmaklome stadiju, u ovoj će fazi biti potrebno pažljivo posložiti prioritete:

Poduzimanje hitnih mjera: identificirajte ono što možete odmah učiniti kako biste umirili svoj brod koji plovi nemirnim vodama, kako biste došli do daha i mogli mudro odabrati sljedeće korake.

Promjena prehrane: jer bez obzira na sve argumente koji govore u prilog ili protiv “programa prehrane za liječenje raka”, ne promijenite li svoju prehranu, odbacit ćete velik broj razumnih i vrijednih razloga koji govore u prilog tome te ćete istodobno prihvatiti previše rizika koji vam neće dati mira.

Čišćenje okružja: izgradite iscjeljujući, savjesni, hranjivi, planirani i posvećeni kontekst u kojem će se odvijati vaše putovanje prema iscjeljenju.

Čišćenje tijela: dovedite razinu toksina u tijelu na minimum kako biste izgladnili rak.

Razbistrite um (Šesto poglavlje)

Ova je faza posvećena prihvaćanju svoje ljudske strane, prihvaćanju svoje ranjivosti te borbe s neizbježnim strahom koji čovjeka obuzme u trenutku primitka dijagnoze raka. Ova je faza također posvećena razmatranju strahova, osjećaja i ograničavajućih vjerovanja koje ste, moguće je, u sebi godinama nosili, ali na koje niste obraćali pozornost. Moje je mišljenje da rak ima korijene u emcijama i psihi jednako  kao i u tijelu i okolišu. To je priroda bolesti. U najmanju ruku, važno je neprekidno se oslobađati stresa koji sa sobom donosi strah. Ako ste spremni zaroniti dublje u sebe s ciljem da otvorite blokirane emocionalne puteve u sebi, tim bolje. Ova faza podrazumijeva da:

a) Ponovno doživite šokove koje ste tijekom života doživjeli (značajne događaje u životu): naučite se povezati s određenim trenucima u životu kad ste reagirali negativno i zastrašeno.

b) Ubijete vjerovanja koja vas ubijaju: otkrijete i odbacite pogrešna vjerovanja (o sebi, raku, životu i smrti), kao i pretpostavke i prognoze o budućnosti koje nameću bespotreban strah i ograničavaju rezultate.

c) Donosite jasne odabire: odlučite kako ćete postupati i što ćete činiti nakon što saznate pravu istinu. Nemojte djelovati vođeni strahom, vjerovanjem ili pretpostavkama o tome što je istina.

d) Potražite emocionalnu podršku: jer nema boljeg trenutka i nema boljeg razloga da počnete ulagati u svoje mentalno, emocionalno i duhovno zdravlje, povrh ulaganja u svoje tjelesno iscjeljenje.

Sami usmjeravajte svoje liječenje (Sedmo poglavlje)

Ovo je poglavlje posvećeno preuzimanju odgovornosti za vaš plan liječenja u trenutku kad osjetite da ste dovoljno informirani te da vam je glava dovoljno bistra da ste to u stanju učiniti. Prilično je dobro dokumentirana činjenica da osobe koje usmjeravaju vlastiti plan liječenja prolaze puno bolje od pacijenata koji to ne čine, i stoga je to stav koji je preporučljivo zauzeti jednako kao što je preporučljivo sastaviti praktičan plan koji je potrebno provesti. To podrazumijeva da:

a) Saslušate stručnjake: izgradite partnerski odnos sa svojim liječnicima koji podrazumijeva da ćete pomno saslušati njihove savjete, iskustva i preporuke, ali da ćete istodobno postavljati konkretna pitanja te da ćete sami donositi odluke.

b) Oslonite se na svoj intuitivni kompas: ovo je vaš život i sve odluke vezane za njega na ovome putu trebate donijeti upravo vi. Važno je da počnete slušati vlastitu intuiciju, onaj unutarnji instinkt koji zna što trebate učiniti kad vam ljudi koji vas okružuju daju raznolike savjete ili kad na vas vrše pritisak da krenete određenim putem.

c) Osmislite vlastiti plan: osmislite vlastiti plan na temelju istraživanja koje ste proveli i na temelju onoga za što intuitivno osjećate da je pravi smjer.

d) Sačuvate sebe: pronađete načine da na prvome mjestu sačuvate sebe i svoju osobnost, a tek onda da budete pacijent, a sve s ciljem da ostanete svoji i sačuvate svoje samopoštovanje unutar sustava koji se često prema pacijentima odnosi kao prema bolestima, a ne prema ljudskim bićima.

Zaplešite s tugom (Osmo poglavlje)

Ovo je poziv da u cijelosti ponovno definirate svoj odnos s tugom te da je prigrlite kao snažnu iscjeljujuću silu u životu. Tuga ne postoji da biste je držali po strani sve do kraja i nije namijenjena vašim voljenima nakon što preminete. Niti ekskluzivno pripada onima među nama koji su etiketirani “terminalnim stanjima”. Kad vam kažu da imate rak, velika je vjerojatnost da će vas preplaviti tuga, baš kao i užas koji će vas proganjati. Ali, za razliku od užasa, koji vas razdire i vodi prema ludilu, tuga vas vraća zdravom razumu i vraća vam cjelovitost. Osim što razjašnjava istinsku prirodu tuge, ovo poglavlje također donosi tri načina tugovanja:

a) Sastavite popis gubitaka koje ste doživjeli: definirajte sve što ste u životu izgubili, za čim žalite i što vas je razočaralo, a niste imali prilike isplakati.

b) Popišite sve za čime žalite: odbacite sve što započinje s “trebao sam” ili “da sam barem”‘, što u trenutku kad se suočavate sa smrću često izaziva neizrečenu i nepoznatu bol.

c) Poštujte ono čemu se nadate: dopustite sebi da odbacite nade i snove koje su u ovome trenutku teško ostvarive te da istodobno ponovno oživite one koje je moguće ostvariti, možda upravo zahvaljujući bolesti.

Izađite iz čahure (Deveto poglavlje)

Ovo je točka u kojoj vam vaš rad iz prethodnih poglavlja može pružiti nove vidike u vašem odnosu s rakom, pozivajući vas da uspostavite radikalno drukčiji dijalog sa svojom bolesti, dijalog u kojemu ćete biti u stanju pronaći biser u školjci, skrivena i nezamisliva blaga koja vam rak može ponuditi kad ga pozorno slušate i kad otkrivate na koje vas Promjene u glavi, srcu i vašem postojanju poziva. To je alkemijsko istraživanje koje obećava drukčiju vrstu lijekova, vrstu koja strah pretvara u zahvalnost, tugu u čudo, a ogorčenost u nadu – vrstu koja je u stanju pružiti emocionalno i duhovno iscjeljenje na putu prema tjelesnom iscjeljenju za koje ne postoje nikakva jamstva.

Ne morate sve to odjednom svladati. Potrebno je napraviti samo jedan korak i jedan udah istodobno. 

Moguće je da će vam se učiniti da je sve ovo previše za probaviti u trenutku kad se pokušavate sabrati nakon doživljena šoka – a moguće je i da imate tjelesne simptome koji ograničavaju vaše funkcioniranje. Sjećam se da sam se osjećala posve preplavljeno svim informacijama koje sam otkrivala, savjetima koje sam primala, odlukama koje sam donosila i emocijama koje su se u meni slamale tijekom mnogih tjedana.

A radi se o sljedećem: ne morate sve to odjednom svladati. Potrebno je napraviti samo jedan korak i jedan udah istodobno. Ovaj sam proces osmislila kako bih vam olakšala, a ne otežala ovo putovanje. Želim da bude što sveobuhvatniji kako bih vam pružila najveću moguću vjerojatnost da udovoljite svojim potrebama, ali na vama je da odredite svoje prioritete na način koji vam odgovara te da tražite pomoć ne osjećate li se dovoljno dobro da biste proveli ove korake.