Gabrielle bernstein univerzum

Ono čemu svi težimo su ljubav, sreća, sigurnost, no da bismo to ostvarili potrebno je da se sami sebi maknemo s puta! U svjetskoj uspješnici UNIVERZUM TI ČUVA LEĐA, Gabrielle Bernstein pokazuje kako se prestati opirati sreći i predati ljubavi, ohrabreni spoznajom da nam univerzum uvijek čuva leđa. Iz uvoda knjige prenosimo...

Na jednom satu joge u proljeće 2015. godine doživjela sam totalni krah. Sasvim iznenada, usred Pozdrava Suncu, obuzeli su me strah i tjeskoba. Sjela sam na svoju prostirku da udahnem. U tom trenutku osjetila sam užasnu bol u vratu i utrnula mi je cijela lijeva strana – lice i ruka. Prestravila sam se. Otišla sam s joge, telefonirala suprugu i dogovorila hitan pregled kod liječnika. U roku od 24 sata nekoliko su mi puta napravili magnetsku rezonanciju i vadili krv. Iščekivanje nalaza bilo mi je jedno od najtežih trenutaka u životu.

Kad su nalazi napokon došli, ostala sam zbunjena. Iz mojih tjelesnih simptoma nije postavljena nikakva konkretna dijagnoza, već mi je liječnik na kraju dijagnosticirao epizodu napada panike. Taj događaj, međutim, nije imao nikakvog smisla. U to vrijeme suprug mi je pružao ogromnu podršku, moja je karijera cvjetala, bila sam tjelesno zdrava i imala toplu obitelj. Zapravo, živjela  sam životom koji je nadmašivao i moje najluđe snove. Cijelo sam desetljeće provela baveći se duhovnom praksom, iscjeljujući stare rane i produbljujući vjeru. I napokon, bila sam slobodna – barem sam tako mislila. Sljedećeg tjedna uspjela sam se sabrati, ali i dalje me je  zabrinjavao nedavni događaj. Moj logični um nikako nije shvaćao što je krenulo naopako, pa sam sjela na svoj jastuk za meditaciju kako bih potražila unutarnju mudrost i vodstvo. Izišavši iz duboke tišine, počela sam pisati dnevnik. Riječi su samo dolazile na papir: „Ovo je tvoj otpor ljubavi i slobodi. Zaostala tama u tebi opire se sreći.“

Zaprepastile su me riječi koje sam zapisala. Je li sva ta tjelesna bol zaista bila otpor prema ljubavi? Godinama sam mislila da ću jednom, kad proradim svoje prošle stare rane, biti sretna i slobodna. Da ću, kad jednom steknem osjećaj sigurnosti, biti sretna i slobodna. I, kad produbim duhovnu povezanost, da ću biti sretna i slobodna. Moj rad na osobnom rastu i duhovnom putu doista me doveo do sreće i slobode. Moj vanjski svijet počeo je odražavati pozitivno unutarnje stanje, a život je počeo predivno teći. A onda, poput paklenog stroja, taj strah u meni učinio je sve što je mogao da se odupre ljubavi i svjetlu na koje sam se naučila oslanjati.

Pomno sam promotrila taj otpor kako bih shvatila i priznala njegovo postojanje. Nakon podosta istraživanja, uvidjela sam da nas u tami drži upravo naš otpor prema ljubavi. Taj otpor razlog je zašto ostajemo zaglavljeni u obrascu koji ograničava naš rast. Možda ste otkrili da redovno doživljavate olakšanje tijekom meditacije i molitve, kroz pozitivne afirmacije, u terapiji ili bilo kakvoj drugoj vrsti osobnog rasta, a onda taj divan osjećaj potkopate nekim sputavajućim stavom, negativnim komentarom ili ovisničkim obrascem. 

Takvo se iskustvo ustrajno pojavljuje jer se u nama, čim se okrenemo prema svjetlosti, tama počne opirati.

Čak i onda kad se posvetimo ljubavi i sreći, često shvatimo da je teško riješiti se straha na koji smo bili navikli. Dajemo smisao svojoj boli, vjerujemo da se bez borbe i sukoba ne može ostvariti uspjeh, ili trajna radost, ili smislen život, a u sukobima ili u situacijama kontrole osjećamo se sigurnima. Nosimo jedno nesvjesno uvjerenje da se, koliko god ljubav bila divna, moramo držati svojih obrambenih mehanizama, kako bismo preživjeli.

Možda činite sve što možete kako biste stvorili slobodu, povezali se s prirodnim tokovima i napustili svoje navike utemeljene na strahu, ali u trenutku kad osjetite olakšanje, vjerojatno vas zaskoči sjenka straha koji čuči ispod površine. Možda niste prije prepoznali ovaj obrazac, ali, kad ga zapazite, možete se zaputiti prema slobodi.

Glavni razlog našeg nezadovoljstva je iznenađujuće jednostavan: mi se opiremo sreći.

Sigmund Freud taj je fenomen otpora prepoznao kada se mnogim njegovim pacijentima nije poboljšavalo stanje. Jedne noći u snu nadošla mu je misao da se jednom njegovom pacijentu stanje ne poboljšava zato što on uopće ne želi poboljšanje. Taj je san pokrenuo Freuda da dobar dio svoje prakse posveti analiziranju tog otpora, što je postao temelj njegova liječenja. Za razliku od Freudova pacijenta, vi ste obećali da ćete se probuditi iz straha i uskladiti s ljubavlju onoga časa kada ste otvorili ovu knjigu. To je veliko obećanje. Međutim, strah u vama učinit će sve što može da vas zadrži sputanima u boli i tami. Taj strah u korijenu je svih naših problema i osjećaja odvojenosti. Istinski reći „da“ ljubavi univerzuma, znači da se morate zagledati u svoj otpor i odustati od onih misaonih sustava koje pogrešno smatrate sigurnošću i temeljem svoga života.

Lekcija univerzuma: da bismo bili slobodni, moramo priznati svoj otpor.

Moramo priznati da, iako u sebi imamo blag i čudesan mentalni sklop koji čezne za spokojem, imamo i onaj pogrešan koji kaže: „Ne želim biti slobodna. Ne želim se odreći osuđivanja. Ne želim prekinuti s kontrolom.“

Najpotpuniji način na koji se možemo riješiti otpora jest da jasno shvatimo da ga se uopće ne želimo riješiti. Kada priznamo da smo ovisni o strahu, tada se možemo osloboditi svih događaja iz prošlosti i svih zaobilaznica prema strahu kojima ćemo i dalje ići na svome duhovnom putu. Možemo sebi oprostiti za sve što nismo savršeno napravili i možemo sebi oprostiti što smo se držali starih obrazaca. Kada prihvatimo tu svoju tamnu stranu, na putu smo prema iscjeljivanju svoga otpora. Metafizički tekst Tečaj čuda kaže: „Ne smijemo tražiti smisao ljubavi, već se truditi da uklonimo sve prepreke na putu prema ljubavi.“

U mojem slučaju, onaj trenutak kad sam prihvatila svoje strahove bio je trenutak kad je strah jenjao. Prihvativši svoj strah i odustavši od želje da budem slobodna, otvorio mi se još širi put prema slobodi. Danas se više ne opirem ljubavi i imam vjere da mi energija ljubavi ovoga univerzuma stalno stoji nadohvat ruke.

I vi možete imati tu slobodu. Kad započnete s iscjeljujućim molitvama, praksama i meditacijama predstavljenima u ovoj knjizi, ono što će vam najviše koristiti jest to da ćete svoje strahove promatrati s ljubavlju i odlučiti da više ne želite nikakav misaoni sustav. Ta odluka raskrčit će vam put prema sreći.

Oslobađanje od starog misaonog sustava i prihvaćanje novoga traži praksu, ali to je puno manje „posla“ nego što mislite. Ta praksa koja će poslužiti vašem najvećem dobru jest praksa predavanja svoje ljubavi univerzumu. Svako poglavlje u ovoj knjizi ponudit će vam jednostavne molitve, afirmacije i vježbe koje će vam pomoći da svoje ustrašene misli i energiju prenesete u okrilje staloženog, zdravog uma. Važno je da si ne razbijate glavu ovim postupcima. Samo ih izvodite. Možda ćete pronaći jedan ili dva koji će vam odgovarati, pa ih možete češće ponavljati. Savršen put postat će jasan, a vi ćete zacrtati svoje putovanje. Međutim, umjesto da vam nudim neki poseban plan ili da vas opteretim alatima, radije ću vam dati smjernice koje će vas jednostavno podsjetiti na ono za čime najviše težite: da se oslobodite straha kako biste vratili mir. Uz više podsjetnika na ono što želite, rasti će i vaša sposobnost da to i primite.

Najbolja praksa kad ste na duhovnom putu nije kako biti najbolji meditant, ili najljubaznija osoba, ili pak ona najprosvjetljenija. U ovoj praksi predajete se ljubavi što češće možete. To je cilj ove knjige.