Interliber planetopija noviteti
Autor Vlasta Prohaska

Važni publicistički naslovi, književno-filozofski klasik i dvije ilustrirane knjige domaćih autora, noviteti su s kojima dolazimo na Interliber 8. - 13.11. 2022.   

O PRIRODI
Zapisi duhovnog oca moderne američke književnosti
Ralph Waldo Emerson

Američki esejist, predavač, filozof i pjesnik Ralph Waldo Emerson predvodio je transcendentalistički pokret sredinom 19. stoljeća i bio pobornik individualizma i oštroumni kritičar društva i vremena u kojem je živio. Filozofski klasik O prirodi njegova je prva knjiga u kojoj je iznio temelje transcendentalizma, sustava vjerovanja koji zastupa netradicionalno poštivanje prirode te sugerira da božansko prožima prirodu i da se put k razumijevanju samog sebe mora tražiti i pronalaziti u osamljenosti i kontemplaciji.
Osim njegove prve objavljene knjige O prirodi, u ovom izdanju koje je preveo i priredio Vojo Šindolić, još su i odabrani dnevnički zapisi te glasovita prepiska s Waltom Whitmanom, kojom, smatraju neki, počinje moderna američka književnost.

 

UKRADENA PAŽNJA
Zašto se više ne možemo koncentrirati
Johann Hari

 

“Ne znam nikoga tko o našoj krizi pažnje razmišlja dublje i više holistički nego Johann Hari. Ova je knjiga od vitalne važnosti, molim vas, sjednite i posvetite joj punu pažnju.”
Naomi Klein

U briljantnom bestseleru New York Timesa Johann Hari, istraživački novinar i autor hvaljene knjige Izgubljene veze, bavi se pitanjem presudnim za našu budućnost: što nam to neprestano i sve više podriva pažnju? U knjizi koja otvara oči i pravi je tour de force, Hari ide dalje od individualne odgovornosti i beskompromisno progovara o vrlo konkretnim, nametnutim vanjskim uzrocima koji nam svakodnevno nemilice kradu pažnju – od tehnologije koja služi profitu, a ne korisniku, i gospodarskog rasta kao glavnog ekonomskog načela, do loše prehrane i globalnog zagađenja. Pritom se ne libi otkriti neugodnu i katkad okrutnu istinu – iskreno progovara o svojoj ovisničkoj krizi kada se upustio u eksperiment digitalne detoksikacije,  upoznaje s disidentima iz Silicijske doline i veterinarima koji psima dijagnosticiraju ADHD, ali i pronalazi izvanredna rješenja diljem svijeta. Intervjuirao je više od 250 stručnjaka i iako im zaključci o uzrocima nisu uvijek isti, svi se slažu da je kriza pažnje ostavila trag svuda i na svima. Ovu smo krizu uzrokovali mi, ljudi, ali isto tako mi je možemo i zaustaviti.

“Briljantno ... Sjajno istražena i argumentirana tema nemogućnosti čovječanstva da se usredotoči, ispričana tempom, genijalnošću i energijom najboljih krimića.”
Stephen Fry


KAO ČOVJEK
Umjetna inteligencija – napredak ili prijetnja
Stuart Russell

“Najvažnija knjiga koju sam pročitao u dugo vremena.”
Daniel Kahneman, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju i autor bestselera Misliti, brzo i sporo

Stvaranje nadljudski inteligentnih strojeva mogla bi biti dosad najveća prekretnica u ljudskoj povijesti, no prema jednom od vodećih stručnjaka na tom području, mogla bi istodobno biti i posljednja. Zato je pitanje kako ćemo pristupiti razvoju opće umjetne inteligencije potrebno ispravno postaviti sada, jer bi poslije moglo biti prekasno. Stuart Russell, ugledni britanski znanstvenik i jedan od najcjenjenijih stručnjaka za umjetnu inteligenciju briljantnim analogijama i lucidnom prozom objašnjava kako nam umjetna inteligencija može nemjerljivo unaprijediti život, ali i koje prijetnje se u njoj kriju ako čvrsto ne postavimo nadzor kako bismo bili sigurni da strojevi neće ispunjavati svoje, umjesto naših ciljeva. Duboko, aktualno i vizionarsko djelo za sve one koji žele razumjeti budućnost koja je već pred vratima.


BOLESTAN NOVAC
Istina o globalnoj farmaceutskoj industriji
Billy Kenber

 

Već dugi niz godina svjedočimo nizu skandala u farmaceutskoj industriji. Od cijene lijeka za AIDS koja je preko noći porasla sa 17,5 dolara na 750 dolara do kompanije koja je radije dopustila da zalihama lijekova za rak istekne rok trajanja nego da snizi cijenu, primjera je mnogo. Sustav koji je nekoć dizajniran da potiče inovacije i unaprijedi brigu o pacijentima danas jedino pokreće želja za profitom.

Lijekovi su postali tek financijska imovina, a način na koji se usmjeravaju istraživanja, određuju cijene  lijekova i tko im ima pristup prilagođava se interesima dioničara, a ne javnosti. Dok farmaceutske kompanije usmjerene isključivo na zaradu sve češće dobivanju kazne zbog podmićivanja liječnika i  međusobnog dogovaranja cijena, pacijenti se sve češće okreću crnom tržištu kako bi došli do prijeko potrebnih lijekova koje službe zdravstvene skrbi više ne mogu financirati.
Knjiga Bolestan novac istraživačkog novinara Billyja Kenbera je temeljita i važna dijagnoza industrije u krizi. U bliskoj budućnosti istraživanje i razvoj lijekova vrtoglavo će opasti, a lijekovi će biti dostupni samo najbogatijima, i zato je krajnje vrijeme da nešto poduzmemo.
Billy Kenber je istraživački novinar koji od 2010. piše za The Times. Za svoj rad je osvojio nekoliko prestižnih nagrada (UK Press Award i Medical Journalists’s Award za izvanredan doprinos medicinskom i zdravstvenom novinarstvu 2017.).

 

MI
Dio smo svega, sve je dio nas
tekst Nataša Ozmec, ilustracije Zdenko Bašić

Tko smo mi? Pitanje je koje si čovjek postavlja oduvijek, tražeći svoju poveznicu sa svekolikim životom koji nas okružuje. Nataša Ozmec, autorica hit slikovnice Ti, moja prekrasna djevojčice, napisala je, u izdanju Planetopije, još jedan poetičan i nadahnjujući tekst, ovaj put o isprepletenosti čovjeka i prirode, a knjigu je majstorski ilustrirao Zdenko Bašić, višestruko nagrađivani umjetnik čija je knjiga Sjeverozapadni vjetar osvojila srca publike i 2012. ovjenčana nagradom Kiklop. Već sam naslov ove jedinstvene ilustrirane knjige upućuje na ono što duboko u sebi znamo: naše ja ne može postojati samostalno, ono je dio svega. Kao što čovjek nije samo svoje tijelo, tako ne može ni postojati odvojen od prirode.

Nataša Ozmec i Zdenko Bašić meditativnim tekstom i začudnim ilustracijama na poseban način vraćaju nas našem korijenju, prirodi i duhu, zemlji i nebu, od kojih smo sačinjeni i neraskidivo isprepleteni. Podsjećaju nas da sa svime dijelimo isti izvor i potiču da otvorimo unutarnje oko kako bismo mogli sagledati duboku ljepotu i čudo života.

 

KAKO JE KLEKAN POSTAO MEKAN

tekst Petra Petrač, ilustracije Tomislav Zlatić
 

Kad je div Klekan svojom grubošću otjerao sve oko sebe i ostao sam na planini shvatio je koliko je ljepše biti dobar, mio i voljen. Hoće li uz pomoć šišmiša Šiša uspjeti na planinu vratiti smijeh i radost? Otkrit ćete to u ovoj pomalo neobičnoj i zabavnoj slikovnici vrckavih stihova i poučnog zaključka domaćih autora Petre Petrač i Tomislava Zlatića.