Brianna wiest planina si ti
Autor Tea Vrdoljak

Planina je kroz povijest bila metafora duhovnog buđenja, puta osobnog razvoja, ali i izazova koji se na početku čine nepremostivima. Ne čudi stoga što je autorica Brianna Wiest uzela upravo planinu kao simbol prepreka koje stoje između nas i života koji želimo živjeti. 

Većina ljudi samosabotažu bi definirala kao način na koji se namjerno kažnjavamo ili ponižavamo, ali Wiest tvrdi da je to daleko od istine. Ona sabotiranje samog sebe vidi kao način na koji se pokušavamo zaštititi, to jest kao neadekvatni obrambeni mehanizam koji otupljuje naše želje radi privremenog olakšanja. Puno je razloga zašto se sabotiramo; od iracionalnih strahova (koji su zapravo reprezentacija stvarnog straha o kojem strahujemo razmišljati) do pogrešnih pretpostavki i uvjerenja o životu i nama samima koji nas sprječavaju da ostvarimo svoj puni potencijal. Jedan od najvažnijih razloga jest naš strah od nepoznatog; nepoznato tumačimo kao opasno i neugodno sve dok ne postane poznato i zbog toga nerijetko odgađamo prvi korak prema transformaciji. Ono što Wiest naglašava jest da će svako svladavanje samosabotaže i djelovanje u nekom novom smjeru u početku biti neugodno i strašno, ali to moramo prihvatiti želimo li promijeniti svoj život. „Najznačajnija gesta ljubavi prema sebi je prestati prihvaćati život koji vas čini nesretnima. A za to treba biti u stanju jasno i izravno sagledati situaciju.“

Taj radikalni skok u promjenu bit će strašan ne prihvatimo li da nisu vanjske sile te koje nas muče samo da bi nas mučile, već naš um. Iz tog razloga Wiest u svjetskom hitu Planina si ti objašnjava da naše misli i emocije nisu uvijek točna refleksija stvarnosti već su često povezani s onim što smo naučili u prošlosti i u čemu smo nekoć nalazili utjehu. Da bismo bili sposobni za transformaciju, potrebno je razumjeti kako rade naše tijelo i mozak te kako razviti emocionalnu inteligenciju – sposobnost razumijevanja, interpretiranja i odgovora na emocije na pozitivan i zdrav način, a autorica nas upravo tome podučava. No možda najvažnija lekcija koju nam nudi jest da nas poteškoće čine kreativnijima i potiču nas na akciju te ih moramo prihvatiti kao put ka napretku. Umjesto da smo u strahu od vlastitih emocija, trebamo prihvatiti da su prepreke sastavni dio života i prigrliti ih.

Inspirirajući se saznanjima iz psihoterapije, budizmom, stoicizmom i nizom drugih teorija, Wiest je napisala praktičan i važan vodič za put od samosabotaže do samosvijesti i ovladavanje vlastitim životom. Kao što se i naše tijelo mijenja, prirodno je da se i naš mentalni i emocionalni razvoj slijedi sličan proces. Kada otpustimo teret iz prošlosti, možemo se promijeniti.

Jednog će dana planina koja je bila ispred vas biti tako daleko iza vas da će biti jedva vidljiva u daljini. Ali tko ćete postati učeći kako se na nju popeti? To će se promijeniti zauvijek. To je smisao planine.