Noviteti

Ovi uzbudljivi naslovi već su počeli pristizati u knjižare, a svi će biti u prodaji do Interlibera!

MARKO AURELIJE
Svijet rimskog cara filozofa Marka Aurelija (121-180.) obilježili su istodobno teški politički izazovi i stoička filozofija u kojoj je nalazio osobni moralni kompas i utočište. Biografija Donalda Robertsona, psihoterapeuta i stručnjaka za stoicizam, gradi fascinantan portret vladara, ali istražuje i psihološki profil cara koji unatoč teškoćama u Carstvu – ratovima, kugi, političkim previranjima, praznoj riznici – nikad nije izgubio podršku naroda i senata. Moderna biografija oslanja se na povijesne spise, ali i na njegov najpoznatiji zapis Meditacije kako bi rasvijetlio njegov karakter, vrijednosti i odnose.

 

ISCJELJIVANJE RANA IZ DJETINJSTVA
Stanje našeg mentalnog zdravlja ogleda se u tome koliko volimo i poštujemo sebe i druge bez obzira na vrstu osjećaja koje proživljavamo. Zbog odrastanja u disfunkcionalnim obiteljima, mnogi su naučili potiskivati „negativne“ osjećaje poput tuge, bijesa i straha, kao da su neki neželjeni otpad. Ova topla i osobna knjiga Petea Walkera pokazuje nam kako uspješno tugovati, riješiti se toksičnog srama, što je to istinski oprost i kako ponovno izgraditi sposobnost cjelovitog osjećanja te aktivnog izražavanja i otpuštanja emocija.

 

5 PRAVILA INTUICIJE
5 pravila intuicije je fascinantna knjiga Joela Pearsona, australskog neuroznanstvenika i vodećeg stručnjaka na području istraživanja ljudske svijesti i primijenjene kognitivne neuroznanosti koja će vam pomoći da osnažite svoj potencijal za odlučivanje. Njegova opsežna istraživanja na području psihologije i neuroznanosti tijekom godina su iznjedrila pet ključnih pravila intuicije, a Pearson je svako od njih ilustrirao pričama iz stvarnog svijeta – od intuitivnog alpinista, do toga zašto na prvom izlasku ne biste trebali poći na rock-climbing.

 

ZAŠTO PAMTIMO
Knjigom Zašto pamtimo neuroznanstvenik i psiholog Charan Ranganath radikalno mijenja paradigmu o pamćenju. Objašnjavajući najnovija istraživanja jednostavnim jezikom, otkriva nam kako mozak bilježi prošlost i kako to možemo iskoristiti da bolje razumijemo svoju prošlost, iscijelimo traumu, odbacimo predrasude, bolje odlučujemo, brže učimo te oblikujemo svoju budućnost. Uz primjere iz pop kulture i vlastitog života, Ranganath nam zorno predočuje kako su sjećanja moćna sila koja određuje kako vidimo svijet, od toga možemo li lako pronaći ključeve do prijetnje gubitka pamćenja u starosti.

 

UBOJITE BOJE
Knjigu Ubojite boje nagrađivane novinarke Alden Wicker uspoređuju s prijelomnom knjigom u svijetu ekologije Tiho proljeće. Radi se o zastrašujućem prikazu tekstilne industrije i toksičnih, uglavnom neodobrenih kemikalija koje se danas nanose na našu odjeću – od uniformi do odjevnih predmeta za novorođenčad. Wicker za nas traži odgovore o tome kako odjevna industrija uspješno ignorira zabrinutost potrošača i zašto su sintetička odjeća i boje od fosilnih goriva duboko povezane s porastom autoimunih bolesti, neplodnošću, ekcemima, astmom i drugim zdravstvenim tegobama.

 

RAZUMIJETI DRUGE
Ljudska potreba za priznanjem jednako je snažna kao i potreba za hranom i pićem. Želimo da nas drugi čuju, cijene, primijete i razumiju – ukratko, želimo biti shvaćeni. David Brooks, jedan od vodećih američkih pisaca i komentatora, u ovoj uspješnici istražuje kako bismo drugima trebali posvećivati pažnju, kako aktivno slušati, voditi ispunjavajuće razgovore i razvijati empatiju da bi ojačali odnose te da bi razumijevanje drugih postao naš način života.

 

PRAKTIČNI OPTIMIZAM
Dr. Sue Varma, uvažena američka psihijatrica, na temelju dugogodišnjeg rada s pacijentima, osobnog iskustva i najnovijih istraživanja iz psihologije, neuroznanosti i medicine osmislila je program nazvan praktični optimizam koji je mnogima pomogao da povrate osjećaj smisla, razviju samopoštovanje i imaju bolju kvalitetu života. Ova knjiga uvjerit će vas da čak i rođeni optimisti s vježbom mogu postati praktični optimisti koji realistično i promišljeno rješavaju raznolike izazove.

 

FILOZOFIJA I ŽIVOT
Uvaženi filozof A.C. Grayling u ovom neizostavnom štivu za sve ljubitelje introspekcije razmatra pitanja koja bismo si svi trebali postavljati: Kako bih trebao živjeti? Prema kojim vrijednostima? Kakva bih osoba trebao biti? Upoznavajući nas s filozofijama i životima brojnih mislioca, uključujući Seneku, Konfucija, Shakespearea, Nietzschea i Ursulu Le Guin, ova knjiga donosi odgovore iz različitih era i kontinenata o tome što znači bit ljudsko biće u kompliciranom svijetu.