Plt18rodjendan 1508x772 fin
Autor Vlasta Prohaska

Naš jedinstveni koncept u kojem spajamo ljubav prema knjizi i prema zdravlju čovjeka, zajednice i planeta, oživjeli smo i kroz dvije knjižare, od kojih prva, ona zagrebačka, u rujnu slavi 18. rođendan!

Od samog početka njegujemo jasno postavljenu viziju da pomno bira knjige koje nam pomažu živjeti bolje, zdravije i u skladu s okolišem, a u lokalnoj zajednici to ostvarujemo kroz jedinstveni koncept knjižara. Naša prva knjižara otvorena je u zagrebačkoj Ilici, tada na broju 70 i sa svojih 20-ak kvadratnih metara bila je doista prava mala kvartovska knjižara „gdje me znaju“ i u kojoj knjižari znaju preporučiti dobru knjigu.

U rujnu 2015. malu smo knjižaru preselili u veći prostor u Ilici 68 što nam je omogućilo da predstavimo knjižaru u kojoj objedinjujemo ljubav prema kvalitetnoj knjizi i težnju životnom stilu u skladu s prirodom u punom sjaju. Tako smo bogatom izboru ponajboljih naslova hrvatske izdavačke scene pridružili i ponudu originalnih eko-proizvoda za svakodnevnu upotrebu ili poseban poklon. Sve to u ugodnom ambijentu i s knjižarima koji su i sami zaljubljenici u knjige, uvijek spremni dati stručnu i ljubaznu preporuku.

Kod nas ćete pronaći birana izdanja s područja beletristike, publicistike, poezije, filozofije, psihologije, osobnog razvoja, prirodnog zdravlja i ekologije. Uz Planetopijina izdanja, nudimo hitove svih hrvatskih izdavača te posebna izdanja na engleskom jeziku. Posebno brinemo da naši mali čitatelji mogu uživati u velikom izboru najljepših slikovnica i knjiga za djecu. 

Eko-kutak je posebna priča. Zamislili smo je kao zelenu oazu za sve koji žele podržati svijest o važnosti očuvanja okoliša uz ekološki prihvatljive proizvode kvalitetnog dizajna, uz poseban dodatak eko-igračaka za najmlađe, ali i one starije koji se vole igrati. Ako vježbate jogu, važna vam je zero-waste filozofija ili želite izbjeći proizvode od plastike za jednokratnu upotrebu – Planetopija nudi kvalitetna zelena i održiva rješenja.
Među najpopularnijim proizvodima su boce i termosice za višekratno korištenje 24bottles, najbolje svjetske ekološke prostirke za jogu Yade, Manduka, Gaiam i Liforce, šalice za kavu od bioplastike, zidni dekori od recikliranog kartona studio Roof, blazinice za uklanjanje šminke od prirodnih materijala i za višekratnu upotrebu, četke za pranje posuđa od brezovine, kokosa i nehrđajućeg čelika, zdjelice od kokosa, veganski voštani papir za čuvanje namirnica, sunčane naočale od pluta Parafina i  dizajnerski hit ruksaci od recikliranih boca za vodu berlinskog branda Ucon Acrobatics.

Prirodni mirisni štapići Shoyeido japanskih majstora koji se oslanjaju na tajne zanata stoljećima duge tradicije i o čijoj kvaliteti možda najviše govori to što su omiljeni mirisi u većini hramova u Japanu, a uz palo santo drvca, omiljeni su i kupcima u Planetopijinim knjižarama. 

Posebno nas vesele i dirnu komentari kupaca koje svakodnevno čujemo u knjižari poput „kod vas je čisti zen“; „ovo je moje sretno mjesto“, „ovdje bih mogla satima razgledavati i čitati“, ili kada nam stranici kažu „imate jednu od najljepših knjižara u svijetu“, do predivnih komentara o ljubaznosti, uslužnosti i stručnim preporukama naših knjižarica.

„U današnjem ubrzanom svijetu, gdje nas digitalni sadržaji bombardiraju informacijama i često vežu za površne sadržaje, čitanje knjiga i dalje ostaje jedna od najvažnijih aktivnosti za osobni razvoj kao i napredak društva u cjelini. Knjige su prozor u svijet ideja, inspiracije i znanja, povezuju nas s najzanimljivijim ljudima svijeta i pružaju nam mogućnost širenja horizonta, razvijanja individualne kreativnosti, kritičkog mišljenja i razumijevanja različitih perspektiva i složenog svijeta oko nas. Knjižare su daleko više od fizičkog mjesta gdje se knjige samo prodaju. One su mjesto gdje samo društvo pokazuje koliko cijeni znanje i kulturu a ljudima daje nezamjenjiv osjećaj povezanosti s knjigom i zajednicom. Knjižare su čuvari pisane riječi i od vitalne važnosti u stvaranju kulturnog identiteta.  Posebno u današnjem svijetu punom neizvjesnosti one nam daju osjećaj sigurnosti, mudrosti i putokaz su prema svjetlijoj budućnosti. Želimo vjerovati da će u budućnosti njihova vrijednost biti još veća i snažnija, a naši nam kupci daju vjetar u leđa da ustrajemo u svojoj viziji i misiji – da znanje i inspiracija imaju jednako važnu ulogu u našim životima kao i briga o planetu na kojem živimo“, kaže direktorica Planetopije Marina Kralj Vidačak.

Bilo da ste u Zagrebu ili Puli, dajemo sve od sebe da u obje naše knjižare uživate u ponudi i atmosferi, da nađete nadahnuće za kvalitetniji i bolji život. A možete povesti i svoje kućne ljubimce.

Knjižara Planetopija u Zagrebu, Ilica 68

Knjižara Planetopija u Puli, Fontička 4