5. presidential memoirs 400x200

U uzbudljivom i s nestrpljenjem iščekivanom prvom dijelu svojih predsjedničkih memoara Barack Obama nam donosi priču o svojoj nevjerojatnoj odiseji, od mladića u potrazi za vlastitim identitetom do vođe slobodnog svijeta, iznoseći iznimno osobne pojedinosti o svom političkom obrazovanju i ključnim trenucima svog prvog, povijesnog predsjedničkog mandata u doba dramatičnih promjena i previranja.

Obama vodi čitatelje na uzbudljivo putovanje koje počinje njegovim najranijim političkim ambicijama do ključne pobjede na stranačkim predizborima u Iowi, koji su potvrdili važnost aktivizma u lokalnim zajednicama, pa do presudne večeri 4. studenoga 2008., kada je izabran za 44. predsjednika Sjedinjenih Država, postavši tako prvi Afroamerikanac na tom najvišem položaju u zemlji.

Opisujući svoje predsjedništvo, on iznimno zanimljivo i promišljeno analizira goleme ovlasti, ali i ograničenja predsjedničkog položaja, kao i jedinstvena iskustva u pogledu dinamike američke stranačke politike i međunarodne diplomacije. Obama vodi čitatelja u Ovalni ured i Situacijsku sobu Bijele kuće, u Moskvu, Kairo, Peking i još dalje. Pratimo njegova razmišljanja dok sastavlja vladu i hrva se s globalnom financijskom krizom, procjenjuje Vladimira Putina, prevladava gotovo nemoguće izglede za usvajanje Zakona o pristupačnoj skrbi, sukobljava se s generalima oko američke strategije u Afganistanu, pokreće reformu na Wall Streetu, poduzima mjere povodom razorne eksplozije na platformi Deepwater Horizon, odobrava operaciju Neptunovo koplje koja završava smrću Osame bin Ladena.

Obećana zemlja je iznimno intimna i introspektivna priča čovjeka koji se okladio protiv povijesti, o vjeri jednog lokalnog aktivista koju potvrđuje na svjetskoj sceni. Obama iskreno govori o balansiranju između činjenice da se kao Afroamerikanac kandidirao za predsjednika s teretom očekivanja naraštaja ushićenog njegovim porukama o “nadi i promjeni”, i suočavanja s moralnim izazovima koje nameće donošenje visoko rizičnih odluka. Otvoreno govori o protivnicima u zemlji i inozemstvu, kao i o tome koliko je boravak u Bijeloj kući utjecao na njegovu suprugu i kćeri, ne ustručavajući se pritom priznati svoju nesigurnost i razočaranja. Unatoč tome, nikada ne odstupa od svog uvjerenja da je u okviru velikog i trajnog američkog eksperimenta napredak uvijek moguć.

Ova prekrasno napisana i važna knjiga potvrđuje uvjerenje Baracka Obame da demokracija nije dar s neba nego da se temelji na empatiji i uzajamnom razumijevanju i gradi se dan po dan.

 

Fascinantna, duboko osobna priča o stvaranju povijesti – iz pera predsjednika koji nas je nadahnuo da vjerujemo u moć demokracije.