Kurkuma prijatelji
Autor Vlasta Prohaska Jarec

Kurkuma je poznata prirodna superhrana s moćnim antioksidacijskim svojstvima, sadrži hranjive tvari poput mangana i željeza te je velika pomoć u sprečavanju nastanka srčanih bolesti i raka. Ljekovita se svojstva kurkume povećavaju kad se kombinira s nizom drugih namirnica, a koje su to, otkriva autorica naše nove knjige Kurkuma

"Kurkumu se može sljubiti s bilo kojim od ovdje navedenih sastojaka – a svi su redom prepuni mikronutrijenata potrebnih tijelu da se brani od raka i raznih drugih oboljenja – i dobit ćete jela koja su nevjerojatno hranjiva, ali i koja udvostručuju, ako ne i utrostručuju, potencijal kurkume.

Lanene sjemenke

Lanene sjemenke mogu se naći u dva oblika – svijetle i tamne. Bogate su omega-3 kiselinama (što znači da su sjajan izbor za vegane) i antioksidansima. Sameljite ih kako bi tijelo što bolje apsorbiralo njihove hranjive sastojke. Možete ih nabaviti i već mljevene, ali pazite na kvalitetu i rok trajanja. Ako ih meljete sami, najbolje da to budu male količine, kako sjemenke ne bi oksidirale. Koristite ih za jela koja se ne kuhaju. Lanene sjemenke također su i sjajan prirodni laksativ. Samo ih namočite preko noći kako bi bile probavljivije. Laneno ulje treba se čuvati na tamnom mjestu, u tamnoj boci ili limenci. Nakon otvaranja ga brzo iskoristite kako ne bi oksidiralo. Laneno ulje tradicionalno se uzima uz doručak. Dvije žličice s kašom ili mueslima znače zdrav početak dana.

Đumbir

Kurkuma i đumbir su bliski srodnici – ne samo izgledom. Svojstva đumbira kao stimulansa i afrodizijaka dobro su poznata. Danas ga se proučava kao sredstvo u borbi protiv raka – zahvaljujući njegovu antioksidativnom sastojku, gingerolu. Kako biste iz đumbira izvukli najviše, uvijek nabavljajte svjež korijen koji – jednako kao i korijen kurkume – mora biti čvrst na opip, nimalo smežuran, i blago vlažan kad ga se prereže. Zgulite kožu i sameljite ga, ili protisnite kroz prešu za češnjak. Možete ga i ribati ili tanko narezati kako biste pripremili čaj.

Agava

Agava nije samo sastojak tekile. Taj slatki sok sjajna je zamjena za šećer. Fruktoza u njemu blago djeluje na glikemijski indeks, no to nije jedini razlog zbog kojeg biste šećer trebali zamijeniti agavom. Agava kolačima iz pećnice daje sjajnu vlažnost, brzo se otapa kad se njom zaslađuju sladoledi i sorbeti, a njezin se neutralan okus sjajno slaže s voćem.

Gljive shiitake

Koristi uzimanja ovih gljiva dobro su poznate u Kini i Japanu: snažnog, zemljanog okusa, osnažuju imunološki sustav. Osušene gljive jednostavne su za kuhanje. Samo odrežite tvrde stapke i vratite im vlagu tako da ih uronite u zdjelu kipuće vode. Nakon što nabubre – za 15 – 20 minuta – izvadite ih, ocijedite i pripremite kao svaku drugu gljivu. Nipošto ne bacajte vodu u kojoj su se namakale. Nju iskoristite kao temeljac za juhu.

Tofu

Tofu se dobiva od sojinog mlijeka koje se gruša i tiješti u blokove. Mlijeko se sastoji od žutih sojinih zrna pomiješanih sa sredstvom za grušanje, kao što je nigari. Bogat proteinima, tofu je prikladna zamjena za mliječne i mesne proizvode – dodajte ga u omiljene recepte kako biste ih preinačili u veganske. Dimljeni tofu ponešto podsjeća na slaninu. Svilenkasti tofu vrlo je kremast i upotrebljava se u slatkim i slanim jelima Dobro prima druge okuse i može „preobratiti“ čak i one najsumnjičavije mesojede."

U našem novom priručniku Kurkuma saznajte više o ljekovitim svojstvima te kako kurkumu svakodnevno koristiti u kuhinji i naučite spravljati sjajna ulja, mješavine začina i umake.