Medicinski medij jutarnje čišćenje

Anthony William, poznatiji kao Medicinski medij, čije se knjige u svijetu prodaju u milijunskim nakladama, uvjeren je da je jedini pravi put do iscjeljenja pravilna detoksikacija tijela. U svojoj šestoj knjizi DETOKS ZA ISCJELJENJE donosi nam sve što trebate znati o pravilnoj detoksikaciji. Iz nje prenosimo upute za Jutarnje čišćenje, jedan od važnih protokola Medicinskog medija. 

"Jutarnje čišćenje prilika je da jetri dopustimo provedbu svoje jutarnje rutine na odgovarajući način. Ako ste upoznati s mojom knjigom Zdrava jetra, primijetit ćete da je u skladu s Jutarnjom rutinom za spas jetre navedenoj u toj knjizi, ali uz nadogradnju: Jutarnje čišćenje uključuje celerov sok za još bolje rezultate. Evo smjernica: 

Što

Po želji: Čim se probudite popijte 1/2 do 1 litre vode s limunom ili limetom. ( Pola limuna ili dvije limete i 2 šalice vode.) Pričekajte 15 do 30 minuta i zatim:

• Popijte 1/2 do 1 litru svježeg celerova soka na prazan želudac. Pričekajte 15 do 30 minuta prije nego što popijete ili pojedete nešto drugo.

• Prije ručka nemojte jesti radikalne masnoće. To znači bez orašida, sjemenki, kikiriki maslaca, svih ulja, kokosa, avokada, zrna sirovog kakaa, čokolade, gheeja, mlijeka, vrhnja, jogurta, kokosovog jogurta, sira, maslaca, kefira, slanine, jaja, temeljca od kostiju ili bilo koje druge bjelančevine životinjskog porijekla. S tom biste hranom trebali pričekati do ručka ili nakon ručka.

• Tijekom jutra nemojte jesti suho voće i sol da ne biste narušavali nesmetani tijek čišćenja.

• Također pripazite da ste dovoljno hidrirani i obavezno tijekom jutra birajte sočno voće puno vode. Povrh toga, tijekom jutra, u nekom trenutku nakon što popijete vodu s limunom ili limetom i celerov sok, konzumirajte najmanje 1 litre vode ili kokosove vodice (ali samo ako nije ružičasta ili crvena i ako ne sadrži prirodne arome).

• Želite li poboljšati rezultate koje ćete postići pomoću Jutarnjeg čišćenja, također tijekom jutra preskočite svu problematičnu hranu iz 7. poglavlja (jaja, gluten, mliječni proizvodi, gazirani napitci, kofein, svinjetina, tunjevina, kukuruz, itd. popis svih namirnica naveden je u knjizi) – a idealno i tijekom cijelog dana. 

Koliko dugo

• Protokol Jutarnjeg čišćenja slijedite najmanje dva tjedna uzastopce.

• Zašto Jutarnje čišćenje ne biste usvojili kao cjeloživotnu rutinu zajedno s drugim navikama, kao što je primjerice pranje zuba? 

Zašto

• Kao što ste to mogli pročitati u 3. poglavlju, „Poziv na buđenje kad je riječ o onome što nosimo u sebi“, naokolo hodamo noseći u svojim tijelima puno različitih toksina i patogenih organizama. Stoga bismo trebali pomoći svojem tijelu da ih eliminira iz tijela. Jutarnje je čišćenje dobar način da budemo proaktivni i poduzimamo preventivne mjere kako bismo se zaštitili od bolesti od kojih bi s vremenom mogli oboljeti.

• Osim što na taj način svojoj jetri omogućavamo predah, nedostatak radikalnih masnoća također pomaže našem tijelu u izgradnji zaliha dragocjene glukoze kako bi mišići i živci imali na raspolaganju gorivo koje im je potrebno da se osnaže i obnavljaju.

• Kao i kod Protokola čišćenja od klica, svakog ćete jutra piti celerov sok koji vam pruža klastere natrijevih soli koje su vašim organima i stanicama potrebne da bi na sebe vezale toksine, otrove i patogene organizme te ih eliminirale iz tijela. 

Savjeti za Jutarnje čišćenje

• Ako radite noćne smjene i dan vam započinje poslijepodne ili navečer, onda svoje prve sate budnosti smatrajte „jutrom“.

• Da bi taj protokol čišćenja vašem tijelu mogao omogućiti dugo željenu stanku, ujutro ne smijete jesti radikalne masnoće. To znači da nema žlice kikiriki maslaca, niti maslaca na prepečencu, kokosovog ulja ili praha bjelančevina iz sirutke u vašem jutarnjem smoothieju, niti mlijeka, sira, kokosovog jogurta, avokada na prepečencu, zrna sirovog kakaa ili čokolade i bademovog maslaca ili slične uobičajene jutarnje hrane.

• Idealni je doručak svježe voće ili smoothie od voća, ali sve dok u taj smoothie ne dodajete prah bjelančevina iz sirutke, kikiriki ili bademov maslac, druge maslace od orašida, kakao prah ili sirovi kakao, avokado, jogurt, kravlje mlijeko, napitke od orašida, kokosovo mlijeko, jaja i druge izvore radikalnih masnoća. Recepte za smoothieje potražite u 23. poglavlju. Smoothieje bazirajte na voću i, želite li, možete dodati zeleno lisnato povrće – ali samo ako količina zelenog lisnatog povrća nije veća od udjela voća. Bez dostatne količine voća u smoothieju, nećete biti dovoljno siti zbog čega biste mogli osjetiti iskušenje da pojedete šaku oraha ili proteinsku pločicu kako biste tijekom jutra izdržali, umjesto da slijedite smjernice za Jutarnje čišćenje.

• Pareni krumpir, batat (sve vrste), bundeva, proso ili zobena kaša dobre su opcije želite li jesti kuhani obrok koji je unutar smjernica Jutarnjeg čišćenja – ali samo ako nisu pripremljeni u kravljem mlijeku, napicima od orašida ili na ulju; posluženi s vrhnjem, maslacem ili sirom; ili nadjeveni kikiriki ili bademovim maslacem, sjemenkama, granolom s orašidima, zrnima sirovog kakaa ili drugim radikalnim masnoćama.

• Prihvatljivo je, čak dobro, tijekom jutra nešto grickati, ali samo ako je vaš prvi odabir voće ili pareni krumpir, batat (sve vrste), bundeva, proso ili zobena kaša – ako morate kasnije tijekom jutra nešto pojesti."

Detaljne upute potražite u knjizi DETOKS ZA ISCJELJENJE

Sve knjige Medicinskog medija na jednom mjestu OVDJE