Sanda i darko

Pridružite nam se na večeri posvećenoj proslavi mistične poeme "JEZIK PTICA“ u srijedu, 29. svibnja u 19 sati. 

S ponosom najavljujemo skori dolazak mistične poeme "Jezik ptica" Faridudina Atara - kapitalnog djela perzijske i sufijske poezije iz 12. stoljeća, po prvi puta na hrvatskom jeziku u maestralnom prijevodu Sande Hržić i svesrdnu pomoć Darka Rundeka.

Faridudin Atar, mistički pjesnik iz 12. stoljeća, smatra se, uz Dželaludina Rumija, najvećim sufijskim pjesnikom perzijskoga kulturnog kruga. U svojoj poemi Jezik ptica (Mantik uttajr) donosi pripovijest o potrazi za Apsolutom, alegorijsku priču o jatu ptica koje su krenule tražiti svog tajanstvenog kralja Simurga. Na tom putu ptice prolaze bezbrojna iskušenja i simboličnih sedam pustopoljina, na kojima moraju žrtvovati po jedan vid svoje osobnosti, prije nego što potpuno napuste sebe, što je nužno da dosegnu svoj cilj. Tek trideset ptica dospijeva na vrh mistične planine Kaf, gdje ih prima ptičji kralj Simurg (u prijevodu s perzijskog: “trideset ptica”).

Budemo li s ljubavlju, iznova i iznova, prevrtali svaku Atarovu riječ, možda ćemo pronaći blaga koja nam je ostavio.

Peter Brook, jedan od najvećih britanskih kazališnih i filmskih redatelja koji je u Parizu kazališno uprizorio Jezik ptica

Pridružite nam se na večeri inspiracije posvećenoj poeziji uz glazbu i projekcije perzijskih minijatura koja će se održati

u srijedu 29. svibnja u 19 sati

Makronova, Ilica11/1, Zagreb

Kroz ovu večer vodit će nas Sanda Hržić i Darko Rundek uz goste iznenađenja!

Ulaznice po cijeni od 20 kn mogu se kupiti u knjižari Planetopija, Ilica 68 ili neposredno prije događanja u Makronovi. Zbog ograničenog broja mjesta, osigurajte svoju ulaznicu na vrijeme.