Izgubljene veze i crni pas 20
Autor Vlasta Prohaska

Dva dirljiva, duboka i poučna naslova o životu s depresijom te mogućim razlozima koji se kriju iza ove epidemije, neprocjenjivo su štivo ali i pomoć za sve koji su se susreli s ovim iskustvom. 


Na sniženju - 20% od 25.9. do 8.10. u našim knjižarama u Zagrebu, Puli i online. 

Matthew Johnstone
IMAO SAM CRNOG PSA

Njegovo je ime depresija

Otkako je Winston Churchill popularizirao frazu "crni pas" kako bi opisao paklene napadaje depresije koju je trpio velik dio svog života, ona je postala uobičajena slika za bolest od koje pate milijuni ljudi, često u sramoti i tišini.
Autor Matthew Johnstone i sam se dugo borio s depresijom, a ovu je knjigu napisao i ilustrirao s puno duha i hrabrosti te je neprocjenjivo štivo za svakog tko se ikada susreo s Crnim Psom ili poznaje nekog s tim iskustvom. Jedinstveni vizualni alat koji može pomoći da vi ili netko  iz vaše okoline izrazite ono što osjećate.

Knjigu je podržala Svjetska zdravstvena organizacija.

Ove ilustracije mogle bi pomoći svakom tko pati od depresije da prepozna crnog psa i pronađe način za liječenje, nadu i spokoj uma
The Age

Pristup Mathhewa Johnstonea inspirativan je. Uvjerljivo i živopisno hvata raspoloženje, raspad unutar osobe kao i fizičke manifestacije depresije. Neutralizira demonsku ikonu zloćudnog psa i stvara suprotnu sliku, oslanjajući se na ono najbolje u njima – na njihovu vjernost. Njegova poruka je dirljiva – iako vas depresija može zgrabiti svojim šapama, umjesto da bježite ili propadate, suočite se s njome i procijenite što iz nje moćete naučiti i dobiti. Oni koji su iskusili kliničku depresiju gorko će se smiješiti i pozitivno reagirati na njegove ilusracije. Ostali to djelo doživljavaju kao jedno od najempatičnijih i najsveobuhvatnijih pristupa razumijevanju kliničke depresije.
Gordon Parket, Izvršni direktor na Institutu Black Dog

 

Johann Hari
IZGUBLJENE VEZE
Otkrivanje pravih uzroka depresije i neočekivanih rješenja

 

Procjena je da od depresije trenutno pati više od 264 milijuna ljudi diljem svijeta, i unatoč upozorenjima Svjetske zdravstvene organizacije i mnogih stručnjaka, zamah ove bolesti ne opada. Liječnici diljem svijeta desetljećima su zaključivali da su ta duboka nesreća i osjećaj besmisla rezultat pogreške u funkcioniranju moždane kemije. No, pomaganje ljudima da ponovno pronađu svoju vrijednost i smisao, da se nakon duboke otuđenosti povežu i pronađu svoje mjesto u zajednici, da se osjećaju sigurno i podržano, da preuzmu kontrolu nad svojim životom i radom te da razumiju svoj identitet − daleko je snažnije od tableta koje podižu razinu serotonina u mozgu, kaže Johann Hari u svojoj svjetskoj uspješnici koja je pomogla tisućama ljudi.

U ovoj knjizi ispričao je svoju priču koja ga je odvela na put znanstvenog objašnjenja depresije, ali i njezinih rješenja.