Wim hof
Autor Tea Vrdoljak

Čudak. Lažni guru. Medicinska anomalija. Vjerojatno nitko nije čuo ove riječi više od Wima Hofa, poznatijeg pod nadimkom Ledeni Čovjek. Naravno, kada se netko penje na vrhove najviših planina samo u kratkim hlačama, bosonog trči polumaraton iznad Arktičkog kruga, prepliva više od 60 metara ispod debelog sloja leda ili pak satima stoji u ledenoj vodi a da mu se tjelesna temperatura ne promijeni, privući će pažnju medicinskih stručnjaka i šire javnosti.
 

No Hof tvrdi da on nije nikakav superjunak, upravo suprotno: svi smo sposobni za puno više i možemo nadići vlastite uvjetovanosti. O njegovoj sada već legendarnoj metodi uskoro možete čitati u knjizi Metoda Wim Hof u izdanju Planetopije.

U redu, ne sanjamo svi o penjanju na vrh Kilimandžara u manje od dva dana ili goloprsom plesu u ledenim bespućima poljskih planina, ali koliko god bili u dobroj fizičkoj formi, uvijek ima mjesta za više energije, manje stresa i snažniji imunološki sustav. Wimu Hofu trebalo je dugo vremena da dokaže svijetu kako za njegove monumentalne pothvate nije zaslužan nikakav genetski preduvjet niti da je on čudo prirode. Privukavši pažnju znanstvene zajednice, sada je i službeno dokazao kako svi možemo poboljšati kognitivne i atletske sposobnosti te ublažiti simptome bolesti ili ih pak u potpunosti suzbiti. Metoda Wim Hof oslanja se na tri jednostavna i prirodna stupa, a to su: izlaganje hladnoći, svjesno disanje i snaga uma. Iako smo navikli na komplicirana rješenja za naše suvremene probleme, razmislimo li na trenutak, shvatit ćemo da smo zapravo izgubili povezanost s onim elementarnim pojavama u životu, kao što su osjet hladnoće i disanje. Broj praktičara koji su ovom metodom uspjeli radikalno promijeniti život svakodnevno raste i možda je rješenje za naše zdravstvene probleme i opće nezadovoljstvo jednostavnije nego što mislimo.

  1. Hladan tuš na dan, tjera doktora van. Ako postoji stručnjak za hladnoću, jasno je kome ta titula pripada. Sad već zavidan broj stručnjaka potvrdio je ono što je Hof odavno intuitivno spoznao: hladnoća aktivira krvožilni sustav, smanjuje puls, a time i razine stresa. Iako se većina nas zgraža na pomisao o uranjanju u neko zaleđeno jezero, prilagodba na hladnoću ne zahtjeva takvo naglo izlaganje niti napuštanje doma. Dovoljno je da postupno produljujete tuširanje hladnom vodom kako biste u kratkom vremenu vaš krvožilni sustav doveli u optimalno stanje.
  2. Diši, čovječe. Koliko razmišljanja posvećujemo disanju, sva sreća da je nesvjesno. Drugi stup metode Wim Hof naglašava važnost svjesnog disanja: posvetimo li svako jutro samo dvadeset minuta vježbama dubokog disanja, tijelo ćemo dovesti u stanje pripravnosti i probuditi živčani sustav, a blagodati ćemo osjećat tijekom cijelog dana.
  3. Snaga uma. Ovaj dio protokola možda će većini nas biti najteži jer suvremeni način života uvelike smanjuje kontrolu koju možemo imati nad vlastitim tijelom. Međutim, izlaganje hladnoći, u kombinaciji sa svjesnim disanjem, meditacijom i pozitivnim mentalnim stavom, ima dalekosežne koristi za ljudsko zdravlje. Moguće je povezati se s unutarnjom snagom i razviti samopouzdanje te mislima utjecati na fiziologiju.

Ova metoda u početku je zastrašujuća jer u potpunosti počiva na vlastitim snagama. Ali ako želimo promijeniti život, bilo da je riječ o mentalnoj otpornosti, jačanju imuniteta ili boljoj fizičkoj spremi, moramo biti strpljivi, u potpunosti se posvetiti promjeni i neprestano u nju ulagati.
 

Možda možete učiniti prvi korak i danas završiti tuširanje s petnaest sekundi hladne vode?