Img 3295

Mirisni papirići Papier d'Armenie proizvode se u Francuskoj od 1885. i nadahnuti su armenskim papirom koji se smatra jednim od najstarijih mirisa za dom. Baza mirisa je smola stabla stiraks, a u odabranim kombinacijama obogaćeni su mirisom vanilije, kadulje, lavande, cedra, smirna, iranskih i turskih ruža.

Danas ove posebne mirisne papiriće, kao i svijeće, možete naći i u našim knjižarama u Zagrebu i Puli kao i na webu, i to u tri mirisne varijante: traditional, rose i armenie

Povijest Papier d'Armenie® počinje u 19. stoljeću. Tijekom putovanja u Armeniju, kemičar Auguste Ponsot primijetio je kako tamošnji stanovnici parfimiraju i dezinficiraju svoje kuće spaljivanjem benzoina. Očaran ovom tradicionalnom i ekološkom praksom, odlučio ju je prenijeti u Francusku.

Ponsotov partner, farmaceut Henri Rivier, tada je otkrio da se otapanjem benzoina u 90-postotnom alkoholu dobiva postojan miris. Kada se tome doda parfem stvori se divna mirisna aromatična mješavina kojom se potom impregnira upijajući papir koji polako gori bez stvaranja plamena.

Benzoin se dobiva od dvije vrste samoniklih biljaka iz Indonezije – Sophora tonkiniensis i Styrax paralleloneurus. Benzoin, dobiven od smole ovog drveća, smatra se vrlo moćnim alatom koji se koristi u gotovo svim parfemima i kozmetici, kao i u medicini.

Proizvodnja ovog po mnogima najstarijeg mirisa za dom je zanatska i obiteljska. Smještena u Montrougeu u Francuskoj, od samog početka tvrtka je u obiteljskom vlasništvu, a neki su zaposlenici odani Papier d'Armenie® već 3 generacije.  Da bi se dobio armenski papir kakav možete kupiti u našoj knjižari, potrebno je 6 mjeseci u kojim se odvija 12 faza proizvodnje i izvodi se ručno.

Mireille Schvartz, praunuka Henrija Riviera, nastavila je obiteljsku tradiciju dizajniravši i svijeće koje dolaze u tri prepoznatljiva originalna mirisa kao i armenski papir. Ideja za svijeće nastala je iz susreta Mireille Schvartz i Francisa Kurkdjiana, poznatog kreatora parfumera. Kurkdjian je kreirano muški miris Le Male za Jean Paula Gaultier 1995. godine, koji je postao jedan od najprodavanijih parfema na svijetu. Od tada je kreirao još 40 mirisa za velike tvrtke širom svijeta, uključujući Elie Saab Le Parfum za Elie Saab; My Burberry za Burberry, L'extase za Ninu Ricci, Narciso Rodriguez for her za Narciso Rodriguez, Green Tea za Elizabeth Arden. Kurkdjian je suosnivač mirisne kuće Maison Francis Kurkdjian s libanonsko-francuskim biznismenom i bivšim partnerom Ernst & Young, Marcom Chayom, koja je postala nišni brend u industriji mirisa. Dobitnik je nagrade François Coty 2001. za životno djelo.

Svijeće su kod nas dostupne u tri mirisa, izrađene su od biljnog voska s pamučnim fitiljem i gore približno 50 sati.