Dragutin Šmalcelj

Dragutin Šmalcelj - Upasaka Lobsang Norbu, osnivač i predsjednik Hrvatskog budističkog društva Padmasana, rođen je i školovao se u Zagrebu gdje je pohađao gimnaziju i studij ekonomije. Vrlo je rano počeo putovati svijetom, često opasno i mukotrpno, po zemljama Sjeverne, Istočne i Centralne Afrike te po azijskim zemljama, sve do Sri Lanke i Tibeta, upoznajući različite narode, kulture i svjetonazore.

1981. godine, najednom od svojih ranijih putovanja, susreće u Dharamsali na obroncima indijskih Himalaja Njegovu Svetost XIV. Dalaj-lamu. To je susret koji će odrediti njegov dalji život. 1989. godine vraća se u Indiju kako bi 1990. godine svoje budističke studije započeo u "Library of Tibetan Works and Archives" u Dharamsali.

Poslije tri godine uvodnih studija u klasi tibetanskih učitelja Geshe Dawa-e i Geshe Sonam Rinchen-a i privatnog studija tibetanskog jezika u samostanu Namgyal Njegove Svetosti Dalaj-lame, a u vrijeme dok je opat samostana bio Geshe Wangyal, Dragutin Šmalcelj ponovno susreće Nj. Sv. Dalaj-lamu i dobiva od njega osobnu instrukciju i savjet. Preporuka Nj. Sv. Dalaj-lame otvara mu vrata studija budističke filozofije u "Institute of Buddhist Dialectics", u ustanovi u kojoj studiraju samo tibetanski redovnici i tek ponekad neki strani student koji ispuni sve uvjete za upis na dijalektiku.

Dragutin Šmalcelj član je međunarodnog budističkog savjeta sa sjedištem u Bodh-Gaya-i u Indiji. Osnivač je, duhovni instruktor i predsjednik Hrvatskog budhističkog društva Padmasana u Zagrebu, utemeljenog 2001. godine uz blagoslov H. H. 14. Dalai Lame. Zalaže se za suradnju među budističkim tradicijama te je zagovornik međureligijskog dijaloga i međusobnog vjerskog uvažavanja te rješavanja sporova na miran način.