Podrijetlo
Autor Tea Vrdoljak

Da bismo uistinu shvatili vlastitu povijest, moramo upoznati povijest našeg planeta, glavna je teza uzbudljive knjige "PODRIJETLO: kako je povijest Zemlje stvarala povijest čovjeka", profesora Lewisa Dartnella koju je Sunday Times uvrstio je na popis najboljih povijesnih knjiga 2019. godine.

Ljudski utjecaj na krajolik i svjetsku klimu danas je toliki da je uvriježeno mišljenje da živimo u doba antropocena – riječ koja upućuje na temeljnu i središnju važnost čovjeka u svijetu. Iako naše aktivnosti ostavljaju trajan i često negativan trag u prirodnom svijetu, nerijetko zanemarujemo da je Zemljina povijest, točnije svojstva njezina krajolika, klime i atmosfere, jednako tako oblikovala čovječanstvo. Upravo je to središnja teza autora knjige Podrijetlo Lewisa Dartnella: da bismo shvatili vlastitu povijest postanka, moramo razmotriti biografiju Zemlje.

Povijest napredne civilizacije započela je prije deset tisuća godina. To nam se možda čini kao dugo razdoblje, ali ono je tek treptaj u usporedbi s milijardama godina razvoja života na Zemlji koje su mu prethodile. Iako je čovječanstvo većinu svog vremena provelo na uglavnom nepromijenjenom zemljovidu, na našu su priču utjecala prošla lica Zemlje. Naš razvoj u inteligentnu vrstu hominida započeo je u istočnoj Africi, u isto vrijeme kada su planetarni uzroci to područje iz gusto pošumljenog krajolika preobrazili u suhu savanu. Ti tektonski procesi koji su preobrazili istočnu Afriku, tvrdi Dartnell, omogućili su evoluciju hominida i potakli ih na inteligentnije ponašanje jer „inteligencija je evolucijsko rješenje za problem okoliša koji se mijenja brže nego što prirodna selekcija stigne prilagoditi tijelo.“ Zemljina previranja i postepena promjena krajolika zaslužna su što smo se pretvorili u prilagodljivu i inteligentnu vrstu i opravdano se možemo nazivati djecom tektonike ploča.

Posljednje stoljeće obilježeno je sve većom moći čovjeka nad prirodom, ali geologija nam pokazuje da puno toga dugujemo našem planetu i da smo neraskidivo povezani s njim.

Vješto povezujući geologiju, geografiju, antropologiju, fiziku, kemiju, biologiju, astronomiju i povijest, autor Podrijetla donosi nam priču o planetarnim procesima koji su oblikovali čovječanstvo. Od utjecaja planinskog terena na razvoj demokracije u Grčkoj, preko cirkulacijskih sustava atmosfere i oceana koji su omogućili uspostavu transkontinentalne trgovačke mreže i pomorskih carstava, do našeg doručka predodređenog klimom – Zemljina odlučujuća uloga tijekom čitave ljudske povijesti je neosporiva. Posljednje stoljeće obilježeno je sve većom moći čovjeka nad prirodom, ali geologija nam pokazuje da puno toga dugujemo našem planetu i da smo neraskidivo povezani s njim.

Već sam sastav našeg tijela upućuje na to; voda u našem tijelu nekoć je tekla Nilom i vrtložila se Tihim oceanom, a minerali u nama potječu iz Zemljine kore. Metali i izvori fosilne energije koje smo naučili iskorištavati iz Zemlje omogućili su niz revolucija u izradi oruđa i tehnologiji tijekom povijesti te i danas čine pogonsku energiju našeg svijeta. 

Želimo li shvatiti našu sadašnjost (i pripremiti se za budućnost), nužno je poznavanje vlastite povijesti, to jest geološke prošlosti Zemlje. Jeste li znali da sedimenti iz prastarog mora, koje je postojalo prije 75 milijuna godina, danas oblikuju političku kartu jugoistoka Sjedinjenih Američkih Država? To je samo jedan od primjera kojim Dartnell pokazuje kako Zemlja i dalje utječe na naše živote. Ova knjiga podsjetit će nas da je ona „stvorila uvjete za ljudsku priču, a njezini krajolici i resursi i dalje usmjeravaju ljudsku civilizaciju.“