Img 9651
Autor Tea Vrdoljak

Upitate li nekoga zašto je anksiozan ponudit će vam šarolik niz odgovora, od raznih društvenih problema pa sve do svakodnevnih poteškoća koje su sastavni dio života. Briga može biti korisna kada nas primorava da budemo na oprezu i spriječimo negativne ishode.

Međutim, većina nas ne primjećuje koliko je tanka linija između zabrinjavanja i panike te da anksioznost, osim što pomaže razvoju negativnih navika i ponašanja, nerijetko i sama postane navika pa se zapletemo u začarani krug neugodnih emocija i postajemo ovisni o brigama.

Kako je anksioznost u današnje vrijeme poprimila razmjere epidemije, privukla je i pažnju psihijatra Judsona Brewera koji je posvetio godine istraživanju njezinih uzroka i rješenja, a u svojoj knjizi Kako prevladati anksioznost (Planetopija) donosi jasan i pristupačan program koji nas podučava kako da otkrijemo okidače našeg ponašanja, ublažimo ih jednostavnim, ali snažnim praksama svjesnosti i radoznalosti te razvijemo nove i bolje navike.

Da bismo se oslobodili anksioznosti prvo trebamo shvatiti kako ona nastaje. Dr. Brewer u knjizi Kako prevladati anksioznost objašnjava kako je strah adaptivni mehanizam učenja koji nam pomaže da preživimo, ali za razliku od straha, anksioznost je maladaptivna i javlja se kad naš mozak nema dovoljno informacija za točno predviđanje budućnosti (sjetite se samo prevladavajuće panike na početku pandemije korone, kada se o virusu i posljedicama zaraze znalo vrlo malo). Prvi je korak dakle spoznaja da se naš mozak zbog neizvjesnosti teže nosi sa stresom i da je anksioznost zapravo beskorisna. Iako nam osvještavanje te činjenice pomaže da se donekle opustimo u stresnim situacijama, to je tek početak.

U svom dugogodišnjem istraživanju ovisnosti, dr. Brewer je proučavao razne strategije u borbi protiv navika i shvatio da neke od najpopularnijih, poput snage volje ili zamjene jedne navike drugom, uopće ne pomažu. Sa svojim je timom došao do zaključka da su praksa svjesnosti i radoznalost najdjelotvorniji alati za donošenje racionalnih i logičkih odluka te promjenu navika: „Praksa svjesnosti pomaže vam 'da otvorite poklopac motora' i utvrdite što se događa u vašem mozgu. Možete naučiti prepoznavati svoje petlje navika dok se događaju, umjesto da se 'probudite' kad završe, nakon što ste zamalo razbili automobil.“ Kako postajemo svjesni naših petlji navika, u nama se razvija radoznalost koja je presudna za otvorenost i učenje. Jedini način da promijenimo negativne navike jest da pronađemo veće, bolje ponude, a osjećaj ugode i ekspanzivnosti koji nam pruža radoznala svjesnost sam je po sebi nagrada i pomaže nam da ne zaglavimo u svom umu.

Kako bismo zauvijek prekinuli cikluse anksioznosti, drugih negativnih navika i ovisničkog ponašanja, poput samoosuđivanja, prejedanja ili pušenja, moramo shvatiti da su oni dio nas već dugo i da je potrebno strpljenja i vremena kako bismo ih promijenili.

Ova knjiga pomoći će vam da to ostvarite postupno i uspješno, počevši od raščlanjivanja petlji navika i identificiranja njihovih okidača, zatim ćete naučiti kako ažurirati nagradnu vrijednost vašeg mozga da biste mu konačno ponudili nešto veće i bolje i razvili nove navike.
 


„Mijenjanje navika je težak posao, ali ne mora biti bolan.“