20. srpnja 2017

Sladoledna krema od čokolade i mente

W1siziisijiwmtcvmdcvmjavm2plm3aya2j6n19zbgfkb2xlzg5hx2tyzw1hx29kx19va29sywrlx2lfbwvudguuanbnil0swyjwiiwidgh1bwiilci3odb4ndawiyjdxq?sha=c0bac53ffebf92b3

Sanjate o tome da jedete obilnu, dekadentnu porciju kremastog sladoleda, a poslije se svejedno osjećate sretno i lagano? Taj je san upravo postao java. Zvuči li to predobro da bi bilo istinito? Zapravo, radi se samo o zdravom razumu: potrebno je zamijeniti slabu kvalitetu visokom – a vaše tijelo će to obožavati, smatraju dvije šarmantne finske blogerice i autorice predivne kuharice Veganski sladoled. Virpi Mikkonen i Tuulia Talvio osmislile su recepte koji će zauvijek promijeniti kakve sladolede sanjate, spravljate i jedete! 

Ako niste znali, Finci su ludi za sladoledom i jedu ga na kilograme – usprkos hladnim zimama, Finska je zapravo jedan od najvećih potrošača sladoleda na svijetu! Iako su autorice sada obožavateljice zdrave hrane, to nije bilo uvijek tako. Obje su nekad jele kupovni sladoled – i mnoštvo druge kupovne i procesirane hrane. No kada su se zbog zdravstvenih razloga prebacile na cjelovitu prehranu bez mliječnih proizvoda, glutena i rafiniranih šećera, obje su osjetile golemu razliku u zdravlju što ih ja uvjerilo da ostanu na ovom putu.

Za sebe kažu da su pravi sladoledni manijaci, ali kada su počele jesti cjelovito i zdravo, željele su da i njihove slastice budu takve. Tako su počele smišljati zdrave alternative i oduševljeno otkrile da veganske inačice imaju i bolji okus nego tradicionalne poslastice. Otkrile da su voće i različite vrste biljnih mlijeka i orašastih plodova najbolji sastojci za savršeni sladoled. A najbolje od svega? Za svaki recept kojeg su osmislile potrebno je samo nekoliko jednostavnih sastojaka! Čak vam ne treba ni aparat za sladoled.

Od klasičnih okusa kao što su jagoda i čokolada, kremastih lizalica s borovnicom do slatko-slanog sladoleda s karamelom i kokicama, od trostruko čokoladnog frapea s metvicom do sladoledne torte s trešnjama – recepti se nižu, jedan bolji od drugoga, uz prelijepe fotografije samih autorica. Stoga smo sigurni da ćete s receptima iz ove knjige okrenuti potpuno novu stranicu u svom sladolednom životu.

A za vas smo iz Veganskih sladoleda odabrali recepta za ledenu mentolastu ljepoticu koja je gotova za čas oka!

  • 1 limenka (400 ml) punomasnog kokosovog mlijeka (odležala u hladnjaku preko noći)
  •  2 smrznute banane
  •  1 žličice spiruline, po želji (za boju)
  •  1 žlica javorovog sirupa ili drugog zaslađivača
  •  šaka svježih listova metvice
  •  kap ekstrakta paprene metvice
  •  1/3 šalice (80 ml) komadića sirovih zrna kakaa ili naribane sirove/ tamne čokolade

Otvorite limenku kokosovog mlijeka, izvadite gustu bijelu kremu i stavite je u blender. Dodajte banane, spirulinu ako je upotrebljavate, javorov sirup, listove svježe mente i ekstrakt paprene metvice pa miksajte dok ne postane glatko. Po potrebi stružite sadržaj sa stijenki blendera prema sredini. Probajte i po želji dodajte još zaslađivača ili metvice. Dodajte oko dvije trećine komadića kakaovih zrna i nježno umiješajte žlicom. Razdijelite u zdjelice, pospite preostalim komadićima kakaovih zrna i uživajte!