11. travnja 2017

Prefina pinca

W1siziisijiwmtcvmdqvmtevn3nkem8wdwg1ml8xms5kuecixsxbinailcj0ahvtyiisijc4mhg0mdajil1d?sha=10b07c80abd317c6
Autor Maja Kefeček

U popularnoj kuharici Maje Kefeček Slano i slatko od brašna pronaći ćete pregršt praktičnih savjeta kako napraviti uspješne veganske kolače od dizanog i prhkog tijesta, lisnate zalogajčiće, kroasane ili pak tijesta za kruh i pizzu. I sve to, naravno, od cjelovitih namirnica, bez jaja, šećera, umjetnih aroma i aditiva. Zato svakako isprobajte Majin recept za slasnu i zdravu pincu – i uživajte! 

  • 500 g polubijelog pirovog ili pšeničnog brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • ¼ žličice kurkume (za boju)
  • 1 prstohvat soli
  • 100 g bio-margarina
  • 6-7 žlica agavinog sirupa
  • 2-3 kapi eteričnog ulja naranče
  • naribana korica 1 limuna
  • 200 ml zobenog ili sojinog mlijeka
  • 2 žlice domaće rakije, ruma ili mirina
  • 1 šaka grožđica (prethodno namakanih u vodi), po želji
  • mješavina javorovog sirupa i vode za završno premazivanje

 

Po želji prosijte brašno pa dodajte suhi kvasac, kurkumu i sol.

Na vatri otopite margarin, dodajte mlijeko, agavin sirup, koricu limuna, eterično ulje naranče i rakiju. Mješavinu umiješajte u brašno i mijesite dok ne dobijete kompaktno tijesto. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se diže oko 2 sata.

U međuvremenu namočite grožđice.

Premijesite tijesto nakon što se diglo i umiješajte namočene grožđice. Oblikujte dvije pince, stavite ih u pliticu za pečenje obloženu papirom za pečenje, prekrijte krpom i ostavite da se dižu 30 minuta.

Nožem zarežite pince i stavite peći na 180°C oko 30 minuta. Kad su gotove premažite ih mješavinom vode i javorovog sirupa.